Liga 1

Steaua l-a caracterizat pe Bumba: "Fetiţa de ţară în haine de lux"

Bumba are o singură selecţie la "naţională", acum 5 ani, dar vrea să intre în cărţi pentru preliminariile Mondialului

Articol de Eduard Apostol, Victor Vrînceanu  —  Saturday 4th of February 2017 12:00

Astfel a fost caracterizat noul dinamovist Claudiu Bumba, când a dat probe la Steaua în 2009. Gigi Becali l-a mai vrut acum 5 ani, dar afacerea nu s-a făcut. Acum, mijlocaşul îşi poate continua duelul cu roş-albaştrii.

Dinamo a reuşit să transfere un fost puşti-minune, care vrea să-i facă uitaţi pe Vali Lazăr şi pe Dorin Rotariu, pentru a ajunge din nou în atenţia marilor grupări ale Europei.

La 13 ani a fost în probe la Bayern Munchen, la 18 ani a stat un sezon la AS Roma, mai exact la echipa Primavera.

A ajuns printr-un concurs de împrejurări în Ştefan cel Mare, pentru care a semnat pe doi ani şi jumătate. Câteva detalii despre viaţa şi cariera ultimului sosit în "haită".

A fost "pila" lui Gigi

Aripă stânga şi dreapta, băimăreanul născut exact în aceeași zi cu Denis Alibec, dar cu 3 ani mai tânăr, a fost şi pe lista Stelei, şi pe-a Rapidului, şi pe-a Astrei şi pe-a celor de la CFR Cluj. Gigi Becali a recunoscut că a fost aproape să-l transfere pe Bumba în 2009.

"Mi-l propusese un unchi al lui, membru PNG. Am dat ordin să fie testat, da, pe pile!, dar antrenorii au zis că nu e bun. Na, m-am luat după ei şi acum mă rog să-l iau înapoi", povestea Becali în 2012, când voia să-l transfere.

Tatăl fotbalistului avea să declare în GSP: "Cei de la Steaua ne-au zis că e o fetiţă de ţară îmbrăcată în haine de lux". Apoi, Ioan Ovidiu Sabău a vrut să-l aducă de la Târgu Mureş la Rapid. Şi Astra l-a avut toată iarna lui 2015 în cantonament în Antalya, dar s-a zgârcit la 200.000 de euro.

Bumba a rămas la ASA, a avut o primăvară fantastică şi mureşenii au fost la un pas să-i sufle titlul Stelei! Vasile Miriuţă l-a vrut pe Claudiu în această iarnă la CFR, doar că administratorul judiciar al clubului clujean n-a dat undă verde transferului, temându-se de complicaţiile procesului dintre mijlocaş şi Hapoel Tel Aviv.

De la Hagi la Totti

Claudiu şi-a dorit dintotdeauna să joace cu numărul 10. Doar că la Dinamo nu l-a cerut pentru a nu-şi pune presiune pe el însuşi, acum având cea mai mare expunere din cariera sa. A preferat 15, iar decar va fi Dan Nistor, după plecarea lui Harlem Gnohere.

Pe 27 iulie 2009, într-un interviu acordat Young GSP, puştiul de 15 ani şi jumătate dezvăluia: "Cel mai îndrăzneţ obiectiv al meu? Să ajung mai bun ca Hagi!".

Ulterior, la Roma Primavera, unde a fost unul dintre golgeteri, a avut posibilitatea să se antreneze cu prima echipă a giallorossilor, fiind impresionat de Francesco Totti: "Am învăţat multe de la el, în special să fii modest indiferent la ce nivel ajungi şi să vrei în fiecare zi să fii mai bun".

A avut coroniţa pe cap

Lui Claudiu i-a plăcut cartea şi s-a şi ţinut de ea. Dezvăluia în Young GSP că a luat premiul I din clasa a VI-a până într-a IX-a, iar la şcoală îi plăceau matematica şi româna. "Tata a fost mereu sever cu mine, de aceea am reuşit cât de cât. În rest, mulţi sunt talentaţi, fie la carte, fie la sport, dar se pierd pe drum dacă n-are cine să mai strige la ei", a mărturisit ardeleanul.

Taekwondo şi ping-pong

În copilărie a practicat taekwondo. Doar două luni. "I-am bătut pe toţi până într-o zi, când mi-am luat-o eu. Mi-am dat seama că nu-i de mine", a povestit el în GSP. A mai cochetat cu tenisul de masă şi cu cel de câmp: "Timp de doi ani am ocupat locul 3 în oraşul meu natal la ping-pong".

Cum a evoluat salariul lunar al lui Bumba

  • FCM Baia Mare - 400 de euro*
  • FCM Târgu Mureş - 1.000 de euro
  • Roma Primavera - 5.000 de euro
  • ASA Târgu Mureş - 3.000 de euro
  • Hapoel Tel Aviv - 25.000 de euro
  • Dinamo - 6.000 de euro

*Notă: Este vorba de salariul lunar

18ani şi 22 de zile avea Claudiu când a debutat la echipa naţională, într-un amical cu Turkmenistan (4-0), cu Victor Piţurcă selecţioner, pe 27.01.2012

3goluri a marcat mijlocaşul în 14 selecţii la selecţionatele Under 17 şi 19 ale României

Cum se caracterizează Claudiu în 3 fraze:

  • ”Sunt genul de om care se gândeşte de 2-3 ori înainte de a face ceva, am învăţat chestia asta de mic, să chibzuieşti bine când te apuci de un lucru"
  • "Fără muncă şi seriozitate nu faci nimic în viaţă. Nu mă interesează nici bârfele, nici "bisericuţele", nici să intru în scandaluri. Sunt un om potolit, cuminte, care-şi vede de ale lui"
  • "N-am prea avut copilărie, dar am învăţat de la tata să fiu ordonat şi să-mi organizez timpul. Sunt chestii care dacă îţi intră în sânge, nu le mai pierzi"
Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.