Acestea au fost vorbele aruncate de Cătălin Moroșanu în dulcele grai moldovenesc, practic, de pe scara avionului în care s-a îmbarcat în dimineața zilei de 21 februarie.
După 4 escale și 23 de ore de zbor avea să ajungă la Chicago, acolo unde, în noaptea de 24 spre 25 februarie va debuta în Glory, cea mai puternică promoție de kickboxing din lume. Altfel spus, Glory este Liga Campionilor în materie de kickboxing.
Charismă + inimă = Glory
Moroșanu n-a fost considerat niciodată vreun mare talent în materie de arte marțiale, însă a compensat prin muncă, disciplină, seriozitate și charismă. Moldovean neaoș, mândru tare de originea sa, n-a refuzat niciodată vreun adversar și nici contactul cu presa. Expunerea de care a avut parte pe Eurosport, post care a difuzat câțiva ani galele Superkombat în care a luptat și va lupta și în continuare, i-a exportat în lumea largă capitalul de popularitate dobândit în România. Îndrăzneala de a se exprima în fața microfonului într-o moldo-engleză absolut personală și, nu în ultimul rând, inima cu care a luptat de fiecare dată l-au adus în atenția promoției Glory care, deocamdată, i-a oferit un contract de 3 meciuri. Primul, la Chicago, în Glory 38, contra americanului Maurice "The Pirate" Green, un luptător de 30 de ani, 2 metri și 120 de kg. Pe lângă Green, Moroșanu, la 107 kg și 1,82, pare un pitic. Un pitic cu inimă mare însă.
Rugbyst, avocat, luptător, vedetă tv
"Dacă pe la începutul anilor 2000, mi-ar fi spus cineva că voi ajunge să lupt în cea mai tare promoție de kickboxing din lume i-aș fi răspuns că e dus cu sorcova", recunoaște Moroșanu. După 6 ani de rugby la Poli Iași, răstimp în care a bifat 2 comoții serioase și o fractură de maleolă care l-a băgat în ghips, Moroșanu a abandonat sportul din cauza sărăciei. "Luam primă de meci 15 lei. Cu ei beai 3 beri și plecai acasă, așa că nu aveam cum să mă întrețin. Cum mama mă voia musai la «școala de avocați», m-am pus cu burta pe carte și am intrat la Drept. La stat, pe locuri de la buget, nu la vreo facultate particulară", precizează ieșeanul.
Visul doamnei Moroșanu de a-și vedea odrasla avocat s-a împlinit însă doar pe jumătate. Cătălin a terminat facultatea, dar în locul robei de avocat și-a pus în mâini mănușile de box. Și asta pentru că destinul i l-a scos în cale pe antrenorul Mihai Constantin. "La un moment dat mă făcusem cam rotunjor și am mers la sală să mai dau jos din kilograme. Acolo am dat peste maestrul Constantin care, văzându-mă, mi-a zis că am potențial de kickboxer. M-a îmbrobodit în așa fel încât m-am apucat de antrenamente mai serioase. După 3 luni de pregătire Mihai Constantin mi-a zis că-s talentat. M-a umflat râsul, nu-l credeam. După încă 3 luni am mers la o selecție la Mamaia. Am luptat cu doi bodyguarzi ai lui Radu Mazăre, am lăsat o impresie bună și așa am paşit în lumea kickboxingului". După 10 ani petrecuți în ring, Moroșanu este unul dintre cei mai căutați sportivi pentru diverse showuri tv.
"Chapeau bas, Cătălin !"
Primul adversar de calibru întâlnit de Moroșanu a fost croato-germanul Stefan Leko, în aprilie 2007 la București. Avea doar 3 meciuri ca profesionist în vreme ce croatul, nume de referință în circuitul K-1, urcase de 73 de ori în ring în 11 ani de carieră. Mulți se așteptau la un masacru, cu românul pe post de victim, dar lucrurile au stat un pic diferit. Leko a învins la puncta, însă Moroșanu a luptat cu o dârzenie ieșită din comun. A fost meciul care l-a adus cu adevărat în lumina reflectoarelor. După decizie, Leko i-a făcut un compliment românului :"Dacă toți luptătorii ar avea inima ta, lumea kickboxingului ar fi cu totul altfel. Jos pălăria !". Pentru că Moroșanu a impresionat de la început prin stilul de luptă. "Mă bat cu mult suflet, sunt agresiv și nu-mi pasă ce adversar am în față, de aceea mă plac oamenii", spune el.
"Regizorul" Mihai Constantin
Moroșanu e cunoscut pentru aparițiile trăznite care preced galele sale.Ia parte la farse, își amenință adversarii într-un stil inimitabil, se lasă băgat în cușcă etc. "Aparițiile tv le «regizez» împreună cu antrenorul meu, Mihai Constantin. Dacă și-ar lua o slujbă pe relații publice ar face carieră. Împreună cu el am pus la cale toate aparițiile tv. Nici nu va puteți imagina ce ne dă prin cap. Până la urmă, vorbim și despre un show tv, nu doar despre o luptă, iar noi, sportivii, trebuie să ne vindem. Avem o viață scurtă ca sportivi și dacă nu profităm acum, cariera trece și rămânem cu regretele. În afară de faptul că îmi e antrenor și complice la aparițiile televizate, Mihai Constantin e un mentor pentru mine. Actorul Radu Pietreanu a crezut iarăși foarte mult în mine. De prima oară de când m-a văzut m-a încurajat și o face și în prezent". Actorul Radu Pietreanu este cel care i-a dat lui Moroșanu numele de ring "Moartea din Carpați".
O limuzină pentru moldovean
Chicago este orașul american cu cea mai mare populație de origine română din SUA. Logic, venirea lui Moroșanu la Chicago a stârnit un mare interes. Cu 10 zile înaintea galei, se vânduseră deja 70% dintre bilete, multe fiind cumpărate de români. În plus, Moroșanu și antrenorul Constantin au fost preluați de la aeroport cu o limuzină închiriată special pentru ei de fanii din Chicago. Meciul Cătălin Moroșanu vs Maurice Green va fi transmis în direct de Digi Sport în noaptea de vineri spre sâmbătă de la ora 03.00. În aceeași gală, clujeanul Benjamin Adegbuyi va da piept cu brazilianul Anderson Silva. Adegbuyi, 32 de ani, este deja un veteran al promoției Glory, unde luptă din 2014.
45 de victoriiși 10 înfrângeri este palmaresul lui Moroșanu în 10 ani de kickboxing
{{text}}