Mihai Nistor a trecut cu greu peste eșecul de la Jocurile Olimpice. Supergreul român a rezistat tentației de a trece la profesionism și acum se gândește deja la Tokio 2020.
Învins în primul tur la Jocurile Olimpice de la Rio de iordanianul Hussein Iashaish, deși toată lumea boxului văzuse exact invers lucrurile în ring, Mihai Nistor a fost tentat, la un moment-dat, să abandoneze boxul amator.
"Toată lumea mă felicita, mă încuraja după Jocurile Olimpice, dar eu am venit primul acasă. Ce puteam să mai fac? Erau două variante: ori te lași de sport și rămâi cu gustul amar, ori o iei de la capăt și încerci să-l îndulcești!", spune Mihai.
A ales a doua variantă. Tocmai de aceea s-a apucat tare de antrenamente. Alături de antrenorul său, Valentin Vrânceanu, încearcă să schimbe lucrurile. "În bine, că mai rău de atât, nu cred că se poate", spune pugilistul.
Nu l-a încălzit cu nimic nici faptul că AIBA, forul internațional, a suspendat sau chiar scos din viața sportivă mai mulți arbitri-judecători după Rio. În plus, a schimbat regula de punctaj și arbitrii nu mai sunt aleși aleatoriu de calculator. "Să fie la ei, acolo! Pe mine nu mă mai încălzește!".
A trecut la Steaua
Legitimat la Dinamo, în perioada Jocurilor Olimpice de la Rio, Mihai a schimbat clubul. A trecut la Steaua, cu tot cu antrenor. Vali Vrânceanu a fost o viață la Dinamo, a ieșit la pensie cu gradul de colonel, dar acum s-a mutat.
"A fost dorința lui, l-am urmat. Avem condiții mai bune la Steaua. Clubul ne este de mare ajutor, mai ales că federația are conturile blocate și nu primim niciun ajutor de acolo", explică Vrânceanu.
Nistor a fost pentru la un moment dat tentat să treacă și la profesionism, dar apoi a abandonat ideea.
"Dacă plecam acum, o făceam ca ultimul boxer, trebuia să o iau de jos. Ce să fac, să boxez în 150 de meciuri ca să-mi fac și eu acolo un nume? Mai bine nu, vreau un rezultat la amatori și apoi trec cu alte pretenții la profesionism", declară Mihai.
Campion european în 2017
Mihai și-a stabilit clar obiectivul pentru acest an. Vrea să devină campion european la Campionatele continentale din Rusia (17-22 iunie).
"Nu am făcut pauză deloc după Olimpiadă, am stat doar o săptămână acasă, la Iași. Apoi am făcut mișcare. Asta m-a ajutat. Uite, la Olimpiadă, aveam 102 kilograme. Și în tot acest timp greutatea a oscilat plus-minus un kilogram sau două. Mănânc ce vreau, nu mă abțin de la nimic, dar și trag tare la antrenamente", explică Nistor.
Pugilistul de 26 de ani se va încălzi la Cupa României, după care, în luna iunie, va avea prima competiție importantă în 2017. "Vreau să iau și eu o medalie de aur, să arăt ce pot. Atât îmi doresc, să fiu arbitrat corect", încheie Mihai.
"Nici pe bani nu se bat cu Mihai!"
Valentin Vrânceanu spune despre elevul său că este sportiv amator, dar este un profesionist la pregătire. "Omul ăsta muncește ca un câine, indiferent ce l-aș pune să facă, nu zice niciodată «NU»! Avem însă o mare problemă în România. Nu avem cu cine să ne pregătim, nu avem oameni de sparring-uri", spune tehnicianul.
"Anul trecut, înainte de Olimpiadă a făcut la mănuși ba cu niște băieți de la Iași, ba cu luptători de la Ciprian Sora, oameni care ne-au ajutat enorm. A mai fost și Cristian Ciocan, care a venit și el să lucreze cu Mihai. Dar apoi, la Rio, toată lumea a fugit de noi. Nemții, moldovenii, italienii, prietenii noștri, nu-și dădeau boxerii să intre cu Mihai în ring", s-a plâns Vali Vrânceanu.
"Și acum e același lucru. Bani să mergem afară nu avem, iar în țară, cu cine? Avem nevoie de niște bani din sponsorizări, să găsim niște băieți dispuși să ia bătaie, pe bani. Altfel e foarte greu", a adăugat tehnicianul.
AIBA a desființat divizia profesionistă
Mihai Nistor a fost anul trecut campion mondial la APB, versiunea profesionistă a forului amator. El l-a învins în finală prin knock-out tehnic în repriza a noua pe neamțul Erik Pfeifer, într-un meci care a avut loc la Hamburg.
"APB e în stand-by deocamdată. O să vedem ce soluții sunt. Păcat că Mihai nu a avut posibilitatea să lupte pentru o unificare de centuri, ar mai fi câștigat niște bani", a declarat Vali Vrânceanu. Când a câștigat titlul mondial APB, Nistor a primit 45.000 de euro de la AIBA.
Fratele rugbyst
Ionuț Nistor, fratele mai mic al lui Mihai, face și el sport, dar nu box. "A vrut box, dar i-am spus că dacă-l prind pe acolo, îl bat de nu știe de el. Numai eu știu cât am suferit. M-a ascultat și s-a apucat de atletism. Apoi a trecut la rugby", a detaliat Mihai.
Ionuț face parte din echipa de rugby în 7 a Stelei și e văzut drept unul dintre sportivii de perspectivă, adunând câteva selecții și în națională.
2medalii europene de box are Mihai Nistor în palmares, prima cucerită în 2014, la Ankara (Tur), a doua în 2015, la Samokov (Bul)
{{text}}