Nationala

Poveste de pomină de la celebrul România - Danemarca 3-1

Articol de Gazeta Sporturilor  —  vineri, 10 martie 2017

Jurnalistul Daniel Nanu scrie pe blogul său despre celebrul meci dintre România și Danemarca, 3-1, din 15 noiembrie 1989, partidă care conta pentru calificarea la Campionatul Mondial.

România avea nevoie de victorie pentru a se califica la Mondial, iar cu o seară înaintea meciului în cantonamentul "tricolorilor" și-a făcut apariția Valentin Ceaușescu, care le-a promis jucătorilor o primă de 1.500 de dolari de fiecare, conform danielnanu.ro. Un dolar era în jurul a 100 de lei. Asta înseamnă că fiecare jucător a primit peste 150.000, cam cât două Dacii.

Surpriză însă! Fiul fostului dictator a vorbit cu toți jucătorii mai puțin cu Gică Popescu, cu care era certat încă din 1988. Atunci, fundașul fugise de la Steaua, unde jucase un sezon, pentru a se întoarce la Craiova.

Chiar dacă presiunile din partea familiei Ceaușescu au fost uriașe, Popescu a reușit în cele din urmă să rămână la echipa sa de suflet, Universitatea Craiova.

s-au împăcat după victorie

Împăcarea cu Valentin Ceaușescu a venit imediat după meciul câștigat cu Danemarca, România calificându-se după 20 de ani la un nou Campionat Mondial.

"La finalul meciului cu danezii, când am făcut turul de onoare, Valentin Ceaușescu a venit la mine, m-a luat în brațe și m-a felicitat (Vezi VIDEO mai jos). Mi-a spus că toată supărarea pe care o avea pentru mine a luat sfârșit prin acea calificare. Era un tip de o anumită factură, nu se compara cu ceilalți din familia Ceaușescu”, își amintește Gică Popescu, conform sursei citate.

 

România – Danemarca 3-1 (2-1)

15 noiembrie 1989, stadion ”Steaua”, spectatori: 30.000

Au marcat: Balint (25, 60), Sabău (37) / Povlsen (6)

ROMÂNIA: Lung – D. Petrescu, Andone, Iovan, Rotariu – Sabău, Gh. Popescu, Hagi, Lupu – Lăcătuș (76, Mateuț), Balint (86, Ungureanu). Antrenor: Emeric Ienei

DANEMARCA: Schmeichel – Siveback (73, Elstrup), L. Olsen, I. Nielsen, K. Nielsen – J. Jensen, Lerby, M. Laudrup – Bartram, Povlsen, B. Laudrup. Antrenor: Sepp Piontek

România și Danemarca se vor întâlni din nou în preliminariile pentru Campionatul Mondial. Meciul va avea loc pe 26 martie, de la ora 21:45, la Cluj.

CLASAMENTUL GRUPEI:

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.