Diverse

Ruud Krol: "De ce nu România?"

Articol de Theodor Jumătate  —  Monday 30th of November -0001 12:00

Cine nu-l cunoaşte pe Ruud Krol? Are două finale de Campionat Mondial cu faimoasa Portocală Mecanică şi trei Cupe ale Campionilor cu Ajax alături de marele Cruyff. Acum, la 58 de ani, antrenează la Al Zamalek, dar nu s-a izolat în Egipt. Ştie tot ce se întîmplă în lumea fotbalului. Şi e gata să stea zece minute de vorbă despre Euro şi nu doar atît. "Două secunde, să dau muzica mai încet", roagă Krol. Revine apoi cu o întrebare: "Din România sînteţi, nu? Aţi fost mereu aproape de mine. Deci, la anul, la Euro. Mă bucur pentru voi, chiar mă întrebam cînd veţi fi iarăşi printre cei mai buni".

- Bună ziua, domnule Krol. Sîntem şi la Euro în grupă cu Olanda. Cum va fi?
- Ne-aţi bătut în ultimul joc, dar turneul final nu seamănă deloc cu preliminariile. Acolo e totul sau nimic. Dintr-o dată. Fiecare meci poate fi decisiv.

"Atenţie la accidentări!"

- Ce şanse are România?
- Voi aţi avut mereu un atu, tehnica. În ultima vreme am observat şi un progres tactic evident. Însă la Euro, performanţele depind de mulţi factori.

- Adică?
- De exemplu, depind de forma jucătorilor sau, mai important, de accidentări. Dacă ai trei, patru piese-cheie lovite, se schimbă treaba. Şi nu e vorba doar de voi, ci de oricare echipă, Olanda, Italia sau Franţa. Fiecare suferă fără anumiţi fotbalişti.

"Să nu uitaţi exemplul Greciei!"

- Tot aţi vorbit despre adversari, cum vi se pare grupa?
- Eu n-o numesc în nici un fel, cu atît mai puţin grupa morţii. Nu moare nimeni la Euro. Dar spun că e grea, grea de tot. Patru formaţii solide, eu aşa cred, şi orice e posibil. Să se califice România şi Olanda ori Franţa şi Italia. Începutul contează. Îţi dă curaj sau ţi-l taie.

- Credeţi că olandezii îşi vor pierde motivaţia, aflînd că Van Basten va pleca după Euro?
- Nu. Antrenorii vin şi pleacă, este un lucru normal. Din contră, e posibil să-i ambiţioneze, poate îi fac un cadou la despărţire.

- Selecţionerul nostru, Piţurcă, ţinteşte chiar titlul european...
- Şi de ce nu România? Talent există, şcoala românească a scos mereu valori... V-am mai zis: dacă reuşiţi să vă refaceţi după un sezon obositor, şi fizic, însă mai ales mental, aveţi şanse. N-aţi uitat surpriza Greciei în 2004, nu? Să nu uitaţi exemplul Greciei! Dacă ai mintea fresh, atunci ai un mare avantaj.

- Totuşi, care ar fi favorita la titlul european?
- Ar putea fi Germania. Are şi un traseu mai uşor.

"Chivu, de top, Lobonţ fantastic"

- De jucătorii noştri vă amintiţi?
- Cum să nu? În special de cei cu care am lucrat la Ajax.

- Chivu?
- Apărător de top mondial.

- Lobonţ?
- Fantastic pe linia porţii.

- Mitea?
- Sper să-l văd şi pe el la Euro, chiar dacă a pierdut mult cu atîtea accidentări. A venit la Ajax ca mare talent şi a avut un prim sezon foarte bun. Trebuie să fie însă atent să nu rămînă doar un talent.

- Ogăraru?
- Pe el nu l-am văzut la Ajax. Doar la Steaua, unde mi-a plăcut. Apoi, după ce a semnat el, eu am plecat.

Amintiri despre Ştefan Kovacs

- A fost şi un antrenor român important în cariera lui Ruud Krol, nu?
- Mister Ştefan Kovacs. Am să-l am în minte mereu.

- De ce?
- Mister Kovacs era o persoană gentilă, cu simţ al umorului. Poate că n-a fost cel mai bun antrenor al meu, dar era un tactician desăvîrşit. Şi, în plus, ştia totul despre adversari.

- Ne puteţi da un exemplu?
- La finala Cupei Campionilor din '73, cu Juventus, la ora 3 după-amiază ne-a zis în ce formulă vor juca italienii, deşi presa nu aflase nimic. Seara, pe teren, aşa a fost. Nu greşise nici un om de la Juve.

- Cum se purta cu fotbaliştii?
- Era inteligent, ştia exact ce să ceară de la fiecare. Şi, ce mi-a plăcut, nu făcea diferenţe între mari şi mici, buni şi răi, cu toţi vorbea la fel. Toate momentele cu el au fost speciale. Inclusiv cînd ne-am despărţit. În '73, imediat după sărbătoarea pentru Cupa Campionilor, el s-a dus la federaţia franceză, eu am continuat la Ajax. Respectul a rămas însă.

Ruud Krol / CV
Data naşterii: 24 martie 1949
Locul naşterii: Amsterdam
Cluburi ca jucător: Ajax (1968-'80; 339 meciuri-23 goluri), Napoli (1980-'84; 107-1), Cannes (1984-'86; 63-0)
Selecţii la "naţională": 83
Goluri la "naţională": 4
Performanţe: de două ori vicecampion mondial cu Olanda (1974, '78), 3 Cupe ale Campionilor(1971, '72, '73), Cupa Intercontinentală (1972), 6 titluri de campion al Olandei, 4 Cupe ale Olandei
Cluburi ca antrenori: Malines (1989-'90), Servette Geneva (1990-'91), Al Zamalek (1994-'99, 2007-?), Olanda (antrenor secund, 2000-2002), Ajax (antrenor secund, 2002-2005, "principal" în 2005), Ajaccio (2006-2007)

 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.