Diverse

Dezvăluiri-surpriză din comunism: "Țiriac și Năstase nu au făcut niciodată asta până în 1990" » Totul despre fuga Nadiei

Mihai Rusu, în stânga, împreună cu Ilie Năstase și Ion Țiriac // FOTO: danielnanu.ro

Articol de Gazeta Sporturilor  —  miercuri, 15 martie 2017

  • Mihai Rusu, fost jucător de tenis și fost jurnalist la Europa Liberă, a acordat un interviu pentru blogul jurnalistului Daniel Nanu.
  • Europa Liberă a fost postul de radio american interzis de comuniști, la care puteau fi ascultate știri despre dizidența română, precum și informații cenzurate de regimul de opresiune din perioada comunistă. 

Rusu a povestit cum a evadat din România, în 1977, și a rămas în Bruxelles, despre Ilie Năstase și Ion Țiriac și despre fuga din țară a Nadiei Comăneci.

...despre fuga din țară: "Am rămas la Bruxelles la o Cupă a Campionilor la tenis. Eram jucătorul numărul 2 al Stelei, numărul 1 era Titi Hărădău. Eu aveam 29 de ani. Eram la Bruxelles, aveam bani la mine, aveam pașaport. Pe drumul de la Munchen, de la turneul de pregătire, la Bruxelles m-am gândit să rămân în Occident. M-a sunat soția mea, Silvia, care era în țară, i-am zis și să stea liniștită. Ulterior, am făcut o scrisoare către Nicolae și Elena Ceaușescu, în care citam acordul de la Helsinki, pentru reîntregirea familiei. În 1979 i s-a dat pașaportul".

...despre Ilie Năstase și Ion Țiriac: "Nu se fereau. Emeric Ienei și Iordănescu niciodată nu s-au ferit de mine. Bine, ne vedeam în cadru oficial, de față cu toată lumea, nu aveam nici eu interes să-i expun sau să le fac vreun rău.  Să reții însă că până în 1990, nici Ilie Năstase, nici Ion Țiriac nu mi-au dat vreun interviu pentru Europa Liberă. Replica lui Țiriac era «măi, Rusu, eu nu fac politică».

În mai 1989, la Barcelona, cu ocazia finalei de Cupa Campionilor, AC Milan – Steaua 4-0, am insistat o oră pe lângă Ilie să-mi dea o declarație, orice despre meci. N-a fost chip. De față cu Valentin Ceaușescu a refuzat".

...despre Nadia Comăneci: "Am dat primul știrea cu fuga Nadiei. La 8 și jumătate dimineața. Traseul ei a fost Szeged – Viena – Berna. I-am refăcut tot traseul. Am vorbit cu Bella Karoly, care mi-a spus că i-a pregătit toată primirea acolo. Nadia a primit azil politic la Berna. Pe loc. Cu viza de SUA primită la Berna, Nadia a putut ateriza în America".

Interviul integral poate fi citit aici

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.