Fotbal   •   Liga 1   •   DINAMO

FOTO NEBUNIA DINAMO » Așa arată parcul sportiv "Ștefan cel Mare", împărţit între societatea lui Nicolae Badea și Clubul Sportiv condus de Monica Iagăr

Articol de Marius Mărgărit, Victor Vrînceanu   —  joi, 16 martie 2017

Monica Iagăr, şefa CS Dinamo, urmează să aibă o întâlnire cu Nicolae Badea, la începutul săptămânii viitoare, ultima şansă ca bătrâna "Groapă" să fie modernizată. 

Mai sunt doar două săptămâni până la termenul limită impus de Compania Naţională de Investiţii, pentru ca stadionul Dinamo să intre în programul de reconstrucţie şi modernizare pentru Euro 2020, însă lucrurile nu s-au clarificat încă între club şi Nicolae Badea.

Mai mult, pare că este o întreagă nebunie între cele două părţi, care nu reuşesc să ajungă la un acord. În condiţiile în care şi jucătorii, şi suporterii cer cu vehemenţă: "Vrem stadion nou!". Ieri, Monica Iagăr, comandantul CS Dinamo, a avut o întâlnire cu Marius Bacria, reprezentantul lui Nicolae Badea, fostul finaţator al echipei de fotbal fiind plecat în străinătate. A avut loc o discuţie, practic o negociere, dar variantele celor două părţi, după această întâlnire, sunt complet diferite. Şi totuşi, un punct comun există: luni este programată o întâlnire directă între Monica Iagăr şi Nicolae Badea. Probabil ultima şansă să se ajungă la un acord.

Cum s-a ajuns aici


În 2002, Guvernul Adrian Năstase emitea o Hotărâre de Guvern prin care a facilitat transferul stadionului Dinamo de la Ministerul de Interne la societatea lui Nicolae Badea, CS FC Dinamo. Practic, Badea primea dreptul de folosinţă pe durată nedeterminată a unei mari părţi din Complexul Sportiv Dinamo printr-un contract de asociere cu CS Dinamo. În acest contract, administrator era chiar societatea lui CS FC Dinamo. Practic, Badea a primit dreptul de folosinţă a arenei pe viaţă, iar fără acceptul său, stadionul Dinamo nu poate fi reconstruit şi modernizat. Până aici, lucrurile sunt clare. Apoi variantele celor două tabere se despart.

Așa arată parcul sportiv "Ștefan cel Mare", împărţit între societatea lui Nicolae Badea și Clubul Sportiv condus de Monica Iagăr: 

Varianta CS Dinamo

Surse din interiorul grupării din şos. Ştefan cel Mare susţin că la întâlnirea de ieri, între Monica Iagăr şi reprezentantul lui Badea, s-a ajuns la un acord de principiu, favorabil intrării stadionului Dinamo în programul CNI pentru Euro 2012. S-ar fi şi încheiat o "minută", care ar urma să fie punctul de plecare al discuţiei directe Badea-Iagăr.


În acelaşi timp cu întâlnirea celor două tabere, la Tribunalul Bucureşti se desfăşura un nou termen în procesul în care CS Dinamo acuză societatea lui Badea, aflată în insolvenţă din 2010, că a acumulat de atunci datorii de 70.000 de lei la utilități, cerând falimentul acesteia. Dacă CS Dinamo ar obţine falimentul CS FC Dinamo, contractul s-ar anula, iar Badea n-ar mai putea controla Complexul Sportiv Dinamo.

Procesul tărăgănează încă de pe vremea când CS Dinamo era condus de Elisabeta Lipă. "Problema este că legea insolvenţei îl protejează pe Badea. Nu poate fi anulat nici un contract pe care o societate îl avea înainte de insolvenţă. Dar nici nu poate acumula datorii. Procesul este îngreunat de numeroasele contestaţii ale societăţii lui Badea, la expertizele contabile cerute de instanţă".

Varianta Badea

Apropiaţi ai lui Nicolae Badea au o altă variantă. Că în 2012 s-ar fi întocmit un act adiţional între CS Dinamo şi CS FC Dinamo în care se preciza că acel contract din 2002 putea fi anulat în următoarele situaţii:

  • dacă societatea lui Badea intră în faliment
  • dacă societatea lui Badea nu desfăşoară timp de un an activităţi care să aducă profit, CS Dinamo având cotă parte din acesta, dar nu mai mai puţin de 7.000 de euro pe lună, deşi în contractul iniţial se stipulau doar 2.000 de euro pe lună.
  • dacă societatea lui Badea înregistrează restanţe mai mari de 3 luni la plata utilităţilor

În acel an însă, societatea lui Badea a adunat datorii de 70.000 lei (15.500 euro), motiv pentru care, pe 7 septembrie 2013, Elisabeta Lipă, conducătoarea CS de atunci, a reziliat unilateral contractul de asociere din 2002. Trei luni mai târziu, CS FC obţinea însă prin ordonanţă preşedenţială anularea actului adiţional care îi dădea putere de decizie lui Lipă asupra asocierii.

Lipă a făcut apel la acţiunea lui Badea, iar în martie 2014 i se dă dreptate tot celui din urmă, de această dată decizia fiind executorie şi definitivă. Cu alte cuvinte, nu mai putea fi atacată. Astfel se revenea la situaţia contractuală dinainte de 2012, când se încheiase actul adiţional. Ce înseamnă acest lucru? Practic, diferenţa de 5.000 de euro lunar din acea perioadă ar urma să fie recuperată de Badea, CS Dinamo devenind datoare la acesta.

Ultima șansă

Ce e cert? Faptul că în acest moment nu mai e timp pentru o hotărâre în instanţă. La fel de cert e faptul că Compania Națională de Investiții, care ar urma să asigure finanțarea pentru reconstrucția stadionului, nu are voie prin lege să bage banii într-un teren aflat în litigiu. Iar cum termenul limită este 31 martie, singura variantă ca stadionul Dinamo să mai intre în programul pentru Euro 2020 rămâne doar un acord amiabil urgent între părţi.

1951este anul în care a fost construit stadionul Dinamo

 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.