Ciclism

Încăpăţînare

Articol de Roxana Fleşeru   —  marţi, 24 iulie 2007

Alexandr Vinokurov a mai trecut peste şocul unei căzături şi s-a impus în etapa de ieri. Parcursul lui Vinokurov în Turul Franţei e asemenea soarelui din etapa dintre Foix şi Loudenvielle-Le Louron, cînd străluceşte, cînd se ascunde în norii groşi de pe munte. A căzut în etapa a cincea, dar a cîştigat cronometrul de la Albi, apropiindu-se de tricoul galben, care era croit după măsurile sale înainte de începerea Turului. Dar au venit kilometrii de duminică dintre Mazamet şi Plateau de Beille, unde kazahul a alunecat din nou, pierzînd mult timp, la care s-a mai adăugat o altă căzătură pe ultima ascensiune. A ajuns la final cu 28 de minute în spatele învingătorului de etapă şi Vinokurov şi-a rupt singur tricoul galben mult visat.



Şansele lui au rămas îngropate în Pirinei, mai mult decît îl duseseră Alpii spre colaps. Cu alte răni în piele, Vinokurov a împins mai mult în pedale, alăturîndu-se grupului de 27 de evadaţi care a pornit să înfrunte cele cinci căţărări ale zilei de ieri departe de pluton. Atacul care i-a ghilotinat pe unii dintre companionii săi de evadare l-a dat pe legendarul Col de Peyresourde (1.569 metri). Singur şi fără coechipieri, Vinokurov s-a bătut cu el pentru a strînge pumnii de bucurie la capătul celor 196 de kilometri.



"Şansele mele pentru a cîştiga Turul nu mai există, dar mi-am dorit enorm de mult să iau etapa. Problemele mele n-au de-a face cu picioarele, ci mai mult cu capul. Atîtea căzături nu au cum să nu te afecteze mental", a spus Vinokurov. În urma victoriei solitare a kazahului, din nou Rasmussen, purtătorul tricoului galben, şi Alberto Contador, locul doi în clasamentul general, s-au jucat de-a urmărirea. Spaniolul a tot atacat încercînd să-i mai fure secunde danezului, pentru a recupera cele două minute şi douăzeci şi trei de secunde care îi despart. N-a reuşit şi Michael Rasmussen porneşte miercuri tot cu tricoul galben pe umeri. Azi, cicliştii se vor dedica escaladării zilei de odihnă şi pregătindu-se pentru ultima etapă din Pirinei.



Omul de titan

Albeto Contador (Discovery Channel), rutierul care s-a impus în etapa de duminică, a fost la un pas de moarte în urmă cu trei ani. Spaniolul a căzut în Turul Asturiei şi din această cauză a făcut convulsii. În urma investigaţiilor, medicii i-au descoperit şi o malformaţie genetică a uneia dintre artere. A fost operat şi i s-au implantat două plăci de titan în cap şi 70 de copci. În timpul recuperării, Contador a citit pentru a doua oară cartea lui Lance Armstrong, în care americanul povestea cum a trecut el peste cancer. Inspirat de Lance, Contador, component al echipei, care este deţinută şi de Armstrong, a trecut peste acea perioadă din viaţa sa. Acum, el încearcă, la 24 de ani să cîştige Turul Franţei.



Urme de căzături


"Pe lîngă urmările fizice pe care le lasă căzăturile pe corpul unui ciclist, cele mai grave sînt cele psihice. Cînd cazi foarte rău se produce o mare descărcare de adrenalină pe care un ciclist o resimte în următoarele două zile", a spus Stephane Heulot, fost ciclist. Spusele lui Heulot sînt întărite de declaraţiile lui Vinokurov, care a recunoscut că urmările fizice au fost mai puţin importante decît cele psihice. "Am pierdut multă energie, pe care n-am mai reuşit să o recuperez", a adăugat kazahul. Heulot a adăugat că marii ciclişti cad foarte rar, el dîndu-l ca exemplu pe Lance Armstrong.



REZULTATE

Turul Franţei, etapa a 15-a, Foix-Loudenvielle-Le Louron: 1. Alexandr Vinokurov (Kazahstan/Astana) 5h34:28; 2. Kim Kirchen (Luxemburg/T-Mobile) la 0:51; 3. Haimar Zubeldia (Spania/Euskaltel-Euskadi) la 0:51; clasament general: 1. Michael Rasmussen (Dan/Rabobank) 69h52:14; 2. Alberto Contador (Spa/Discovery Channel) la 2:23; 3. Cadel Evans (Aus/Predictor-Lotto) la 4:00.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.