Fotbal   •   Nationala   •   ROMÂNIA - DANEMARCA 0-0

EXCLUSIV Noi reproșuri pentru oamenii din fruntea naționalei: "Daum s-a hazardat foarte tare! Despre ce reconstucție vorbim?"

Foto: Cristi Preda/Gazeta Sporturilor

Articol de Gazeta Sporturilor   —  miercuri, 29 martie 2017

Într-un interviu acordat în exclusivitate pentru Gazeta Sporturilor, Edi Iordănescu a făcut o analiză a situației de la echipa națională.

Tehnicianul nu înțelege unele decizii ale selecționerului Christoph Daum și îi îndeamnă pe oficialii federațiie să renunțe la scuza "reconstrucției".

- Domnule Edward Iordănescu, sunteţi pro sau anti-Daum?

- Nu sunt împotriva unui selecționer străin. Şi motivele sunt mai multe. În primul rând, piaţa e liberă, antrenorii se mişcă mereu, nu trebuie să fim rigizi din punctul ăsta de vedere. Apoi, şi noi, românii, ne dorim sa mergem la un anumit moment în campionate mai dezvoltate şi avem pretenţia să fim respectaţi şi susţinuţi. În plus, un selecţioner străin, cum e cazul lui Daum, format într-un fotbal dezvoltat, cu o anumită cultură cum e cel german, e imposibil să nu aducă şi să nu implementeze şi multe aspecte pozitive. Şi, nu în ultimul rând, poate aşa ne satisfacem şi curiozitatea asta de a avea selecţioner străin şi realizăm că nu asta-i problema principală a fotbalului românesc. Totuși, rămân la părerea că sunt cel puţin 3-4 români care în orice moment pot îndeplini la rândul lor acest rol.


"Au efect de bumerang"

- Să-i lăsăm pe români, cum îl evaluaţi pe Daum?

- Orice tehnician străin are nevoie de o perioadă de adaptare, să cunoască competiţia, caracteristicile ei, jucătorii, mentalitatea lor şi pot continua cu exemplele, chiar şi profilul societăţii până la urmă, fiindcă toate aceste aspecte îl ajută apoi să îşi construiască strategia şi modul de abordare. Însă bănuiesc că astea ni le am asumat când am optat pentru un străin.

- Ce înseamnă ni le-am asumat? Trebuie să acceptăm eşecurile şi faptul că nu vom merge la Mondiale?


- Chiar dacă vorbeşte de o perioada de adaptare, cred că e important ca din acţiunile pe care selecţionerul le face să transmită siguranţă, claritate şi faptul că la bază există un plan, iar el e consecvent în ceea ce face. Cred totuşi că s-a hazardat foarte tare atunci când a fost instalat. A făcut nişte promisiuni fără acoperire. Acum acele promisiuni au efectul unui bumerang. Nerealizările îl lovesc infinit mai tare. Doar chibiţii sau cei care nu cunoşteau fotbalul românesc puteau să se entuziasmeze după acele vorbe, probabil a vrut să îşi pună amprenta, să aibă impact, însă în final şi-a creat un mare deserviciu.

9 luni

au trecut de când Daum a fost instalat selecţioner al României, la începutul lunii iulie 2016

"De ce schimbă de la joc la joc?"

- Sunteţi dezamăgit de parcursul României sub comanda lui Daum?

- Nu sunt dezamăgit de parcurs pentru că nu mă aşteptam la minuni. Nu avea cum echipa naţională să se transforme peste noapte şi să arate o altă forţă. Cred foarte tare în iucătorii noştri, în ADN-ul fotbalistului român, dar greşim când tot persistăm în comparaţii cu alte generaţii. Creăm o presiune artificială suplimentară care ne face rău.

- V-a surprins să vedeţi naţionala jucând 3-4-1-2?

- Dânsul monitorizează jucătorii, dânsul face strategia şi are responsabilitatea rezultatelor şi cred că cel puţin până la finalul preliminarilor trebuie toţi să-l susţinem. Însă sunt anumite lucruri pe care mulţi dintre noi nu le înţelegem. Spre exemplu, de ce echipa noastră naţională schimbă sistemul de la joc la joc? Cred că trebuie să stabilizăm un anumit modul, să-l perfecţionăm, unul care se pliază cel mai bine pe calităţile fotbaliștilor noştri şi sigur că în timp putem de acolo să derivăm şi spre o variantă mai ofensivă şi una defensivă pentru a ne da o anumită flexibilitate tactică, în timpul jocurilor şi chiar în pregătirea lor, în funcţie de forţa şi caracteristicile adversarilor.

"Să nu ne ascundem după reconstrucţii"

- Vin unii şi spun că are circumstanţe fiindcă e nevoit să reconstruiască la naţională!

- Nu am înţeles niciodată expresia cum că "reconstruim echipa naţională". Despre ce reconstrucţie vorbim!? La prima reprezentativă vin cei mai valoroşi, mai în formă şi mai utili. Nu mai convocăm jucători peste 30 de ani sau cum!? E extraordinar să dăm credit şi tinerilor, să îi promovăm, însă asta nu face decât să ne mărească aria de selecţie şi să câştigăm jucători pentru perioade mai lungi. Generaţiile se schimbă din mers. Dacă nu avem forţa să ne calificăm, atunci stăm acasă, dar să nu ne ascundem după alibiuri gen că reconstruim fiindcă eu nu cred în astfel de sloganuri.

5

e numărul ţărilor în care a activat Christoph Daum:Germania, Turcia, Austria, Belgia şi acum România

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.