Au mai existat în Europa cazuri de cluburi de tradiție obligate, din diverse motive, să-și schimbe numele așa cum s-a întâmplat cu FCSB.
Austria Salzburg, mai târziu Casino Salzburg, a devenit Red Bull din momentul în care a fost preluată de compania producătoare de băuturi energizante. Nu toți suporterii au urmat clubul redenumit.
Mai numeroase au fost cazurile în Italia. Două formații de succes din istoria modernă a fotbalului italian au fost obligate să-și schimbe numele, fără să-și piardă suporterii:
Fiorentina. sau Florentia Viola?
A falimentat în 2002. S-a înființat o nouă societate, a cărei formație a fost înscrisă în Serie C2, divizia a patra. Noua firmă nu avea marca violeților, nici dreptul asupra numelui tradițional.
Formația s-a numit Florentia Viola timp de doi ani, a promovat din C2 direct în B, în urma unei decizii a federației, și a redobândit pe urmă numele Fiorentina și emblema.
Fanii au rămas la fel de mulți și în C2, lângă Florentia, chiar dacă se schimbase numele, iar în loc de Batistuta, vedeta echipei devenise anonimul Rigano.
Parma - SSD Parma Calcio
Clubul lui Cannavaro, al lui Buffon și al lui Thuram a devenit, din AC Parma, FC Parma în 2004, adus în insolvență din cauza problemelor economice cu care se confrunta grupul Parmalat, acționarul principal al echipei. N-a fost unica schimbare.
Ca urmare a încă unui faliment, din iulie 2015 a devenit SSD Parma Calcio 1913, o echipă nouă înscrisă în Liga a patra, de unde a urcat imediat în eșalonul al treilea. Fanii au acceptat noua denumire, ca și la Firenze.
{{text}}