Simona Amânar, una dintre cele mai medaliate gimnaste ale României, a vorbit despre competiția de la Cluj-Napoca și despre momentul delicat în care se află sportul pe care l-a practicat.
Au trecut 17 ani de când Simona Amânar s-a retras din activitate, timp în care gimnastică românească a continuat o vreme să scoată campioane pe scena mondială. De câțiva ani încoace, lucrurile au luat-o la vale, atât de la vale încât la Jocurile Olimpice de la Rio echipa feminină nu a fost prezentă, iar țara noastră a fost reprezentată de o singură gimnastă.
Așadar, Campionatele Europene, care vor începe miercurea viitoare la Cluj-Napoca, nu prind gimnastica tricoloră în cel mai fericit moment. Multipla campioană olimpică, mondială și europeană spune că acest sport care a luminat multe decenii e încă viu și că mai exista speranță pentru un viitor la fel de strălucit ca trecutul.
- Doamna Amânar, ce înseamnă pentru România organizarea Campionatelor Europene de Gimnastică, după o pauză de 60 de ani?
- În primul rând reprezintă o recunoaștere a valorii gimnasticii românești, chiar dacă în momentul de față avem ceva probleme legate de competitivitatea la cel mai înalt nivel, dar sperăm cu toții că este doar un moment pasager. În al doilea rând, este o bucurie că avem posibilitatea economică precum și din punct de vedere al infrastructurii, să organizăm această grandioasă competiție, ținând cont totuși de problemele legate de ridicarea Sălii Polivalente din București. Clujul, prin administrația locală de aici, a reușit să spele o rușine a incompetenței administrației de la București, care s-a angajat la ceva ce nu a fost in stare să facă, din păcate.
- Și pe plan sportiv?
- Românii au posibilitatea de a urmări pe viu ce înseamnă o astfel de competiție de mare anvergură, au posibilitatea de a le vedea în concurs pe cele mai bune sportive ale gimnasticii din Europa si avem posibilitatea de promova gimnastica în rândul copiilor și de a atrage câți mai mulți dintre ei către acest sport, și de ce nu?, să reprezinte un pas pentru o viitoare organizare a unui Campionat Mondial în România.
"Gimnastica românească nu a murit"
- Având în vedere ultimele rezultate ale gimnasticii românești, credeți că mai există public în România pentru acest sport?
- Gimnastica românească atrage în permanență, prin ceea ce a reprezentat în trecut. Sperăm că în viitor vom redeveni ce am fost. Sigur, condițiile nu mai sunt aceleași, din toate punctele de vedere, dar materie primă există, copiii încă vin spre acest sport, ceea ce ne dă speranța că viitorul va fi unul pozitiv. Gimnastica românească nu a murit. Sunt încă antrenori foarte buni care au rămas în țară și doresc să demonstreze și să arate că încă mai avem gimnaste care iubesc acest sport si vor să-l aducă din nou pe cea mai înaltă treaptă a podiumului.
- Multă lume vorbește despre aceste Campionate Europene ca despre un restart al gimnasticii românești, le vedeți la fel?
- Importantă este organizarea sportului intern, implicarea factorilor de decizie, construcția bazelor sportive și reglementarea patrimoniului cluburilor. Acesta este viitorul restart al gimnasticii românești, al sportului românesc în general. Probabil și o reglementare favorabilă sponsorizării sportului ar fi binevenită, cu bani în permanență de la buget e greu de făcut performanță. Cred cu tărie ca sectorul privat este cel care poate susține sportul românesc și implicit gimnastica. Sunt lucruri simple care pot fi făcute de către factorul politic.
- Cum vi se pare revenirea lotului olimpic feminin la Deva?
- Eu poate sunt subiectivă, am petrecut aproape opt ani la Deva și nu existau condițiile de acum. Cred ca liniștea, din toate punctele de vedere, de la Deva nu poate fi regăsita niciunde. Asta dacă se merge în continuare pe sistemul centralizat. Consider însă că rolul cluburilor trebuie să crească, trebuie să-si rezolve problemele financiare, să se poată susține, să-și permită să păstreze antrenorii de valoare, pentru ca în momentul de față foarte mulți dintre adversarii noştri sunt antrenați de români, cel mai nou exemplu este lotul Australiei antrenat de un român, care în prealabil a făcut performanțe în cadrul lotului american.
- Sunteți una dintre cele mai medaliate gimnaste române la Campionatele Europene, alături de Nadia, Cătălina Ponor și Sandra Izbașa, trei gimnaste din epoci diferite. Gimnastica la nivel mondial a trecut prin mai multe schimbări de când ați abandonat cariera sportivă, credeți că în actuala forma mai poate România să revină unde a fost, iar sistemul acesta să mai producă astfel de gimnaste?
- Despre sistem se poate vorbi mult, dar trebuie să ne raportăm la ce este în prezent. Din urmă, prin implicarea Petrom există talente care vin, dar a fost creată deja o falie între aceste generații și trebuie să avem răbdare. Dar, trebuie gândit acest sistem pe termen lung și nu doar pentru o generație. Programul Petrom asigură în viitorul apropiat speranța unor performanțe majore, dar trebuie să asigurăm continuitatea, iar atunci vorbim iarăşi despre modalitatea cum o vom face, despre rolul cluburilor din țară, care în definitiv sunt cele care vor crea viitoarele generații de gimnaste și gimnaști. Rezolvarea pentru moment nu este o soluție viabilă pentru viitor. In capitalism nu se poate lucra sau face performanță fără capital.
"Scopul principal era ca România să fie numărul 1!"
- Ce amintiri păstrați de la întrecerile europene și dacă există vreo medalie dintre cele 12 care a însemnat mai mult în cariera dumneavoastră? Mai păstrați vreuna dintre ele?
- Cum să nu păstrez medaliile? Toate medaliile sunt păstrate de mine, indiferent de competiție. Medaliile europene au fost multe, atât pe echipe, cât și la individual și nu pot face o diferențiere între ele. Nu voi putea uita momentele, și mă repet în permanență cu aceasta afirmație, când vedeam drapelul Rusiei, al SUA, al Franței sub cel al României, când se făcea liniște în marile săli ale lumii pentru intonarea imnului României.
- Care erau mai importante medalii, cele cucerite cu echipa sau cele individuale?
- Întotdeauna plecam cu gândul să câștigam la echipe. Știam că dacă totul va fi bine în concursul pe echipe va fi bine și la individual. Individualul reprezenta certificarea victoriei pe echipe, dar scopul principal era ca România să fie numărul 1!
- La 37 de ani, cu trei copii cu vârste diferite și multe provocări zilnice, cu o carieră plină în spate, ce loc mai ocupă gimnastica în viața dumneavoastră?
- Indiferent de ceea ce sunt, de ceea ce fac sau ceea ce am, gimnastica reprezintă un loc aparte. I-am dăruit copilăria, adolescența, tinerețea mea, dar si ea mi-a dat totul! Am avut norocul sa primesc înapoi tot ce eu am oferit, din păcate, nu toate sportivele au beneficiat de aceasta fericire, eu in schimb da, si nu pot uita niciodată acest lucru.
"Mă bucur mult pentru ceea ce se întâmpla acum, dar îmi exprim regretul că generațiile anterioare, inclusiv a mea, nu au avut posibilitatea de a participa la o astfel de competiție în propria țară"
"Ținând cont și de nivelul acestei competiții, de căldura ardelenilor, sunt convinsă că sala va fi mereu plină pe durata competiției"
"Publicitatea pe care eu, dar și celelalte mari gimnaste, am făcut-o țării nu o poate știrbi nici cea mai mică răutate. Noi nu am fost ajutate de arbitraj, de sponsori, de nimeni. Noi am făcut totul prin muncă, prin valoare, prin aportul antrenorilor și chiar al federației, așa cum a fost ea judecată de presă, de public"
Simona Amânar
Palmaresul Simonei Amânar
Competiție | Aur | Argint | Bronz |
Jocurile Olimpice | 3 | 1 | 3 |
Campionate Mondiale | 6 | 4 | 0 |
Campionate Europene | 6 | 3 | 3 |
Medaliile europene ale Simonei Amânar
1994 Stockholm (1)
aur cu echipa
1996 Birmingham (3)
aur cu echipa, la sărituri, la paralele
1998 St. Petersburg (5)
aur cu echipa, argint la sărituri, la individual compus, bronz la bârnă și la sol
2000 Paris (3)
aur la sărituri, argint la bârnă, bronz cu echipa
Program CE 2017
- 19 aprilie: calificări masculin
- 20 aprilie: calificări feminin
- 21 aprilie: individual compus masculin și feminin
- 22 aprilie: finale pe aparate masculin și feminin
- 23 aprilie: finale pe aparate masculin și feminin
*competiția va fi transmisă în exclusivitate de TVR
Loturile României pentru CE 2017
Feminin: Cătălina Ponor, Larisa Iordache, Olivia Cîmpian, Ioana Crișan
Antrenori: Nicolae Forminte, Claudiu Moldovan, Matei Stănei, Liliana Cosma
Masculin: Marian Drăgulescu, Cristian Băţagă, Vlad Cotuna, Robert Ghiuzan, Laurențiu Nistor, Andrei Ursache
Antrenori: Ionuţ Corlaci, Ioan Suciu, Vasile Vug
{{text}}