Sporturi   •   Tenis   •   ROMÂNIA-MAREA BRITANIE

ANALIZĂ Mamaia, soare și furtună » Cu ce am rămas după victoria asupra Marii Britanii

Simona Halep s-a simţit excelent acasă, la Constanţa // FOTO Ștefan Constantin

Articol de Luminiţa Paul, Ionuţ Coman   —  marţi, 25 aprilie 2017

Câteva lucruri au rămas după victoria asupra Marii Britanii, de la ieșirea impardonabilă a lui Ilie Năstase până la mobilizarea frumoasă a jucătoarelor.

Din 2018, Fed Cup va avea o singură Grupă Mondială, nu două, ca până acum, în care vor încăpea 16 echipe. În acest eșalon de elită se va găsi în sezonul următor și team-ul tricolor, care a învins cu 3-2 Marea Britanie, la Mamaia, în barajul de menținere.

Au fost două zile de concurs tensionate, presărate cu evenimente care, în mod obișnuit, nu fac parte dintr-o confruntare sportivă și care au provocat reacții diverse. Ce rămâne însă la capătul acestui weekend unic?

1. Ilie Năstase – insulte și suspendare


Căpitanul nejucător al echipei României a început să atragă atenția de vineri, când i-a adresat remarci nepotrivite omologului britanic, fosta jucătoare Anne Keothavong, apoi a continuat cu o referire cu tentă rasistă la copilul încă nenăscut al Serenei Williams.

"Care e numărul camerei tale?", respectiv "Să vedem ce culoare va fi. Ciocolată cu lapte" au fost intervențiile reflectate în presa britanică nu ca niște glume nevinovate, specifice lui Ilie Năstase, ci drept sexiste și rasiste.

A doua zi însă, izbucnirea de pe teren a întrecut cu mult cele întâmplate vineri. Ieșirea nervoasă a căpitanului a conținut termeni vulgari, rostiți pe un ton ridicat, agresiv, lipsit de respect, către oficialii ITF, dar mai ales către Anne Keothavong și Johanna Konta.

Consecințele au fost imediate, evacuarea de pe teren și descalificare din meci, apoi retragerea acreditării, și, pe termen lung, suspendarea, deocamdată temporară, din toate competițiile ITF. O anchetă e în curs de desfășurare.


Ceea ce s-a petrecut sâmbătă a schimbat dramatic cursul întâlnirii. A lăsat pentru o jumătate de set echipa României în confuzie, iar locul tenisului a fost luat de reacții, comentarii și versiuni aprins dezbătute ale celor întâmplate.

Nu există dubiu în ce privește tirada jignitoare a fostului lider ATP, cuvintele i se citesc clar pe buze, "fu...ing a..hole", "fu...ing bi..es". Se spune că a fost provocat, știindu-se că are o lungă istorie de suspendări și amenzi și că va exploda la un moment dat.

Asta nu scuză însă dimensiunile și caracterul izbucnirii. Aceasta a ajuns imediat, logic, în toată lumea, așezând o umbră întunecată asupra echipei României și a calității ei de gazdă a întâlnirii.

Probabil, cel mai șocant e faptul că Ilie Năstase nu realizează gravitatea lucrurilor pe care le-a spus. Le repetă, precum a făcut-o în Daily Mail, și nu se dezice de ele.

Componentele echipei, Simona Halep, Irina Begu, Sorana Cîrstea și Monica Niculescu, l-au apărat pe Năstase, dar pe acel Năstase - jumătatea bună, omul care le susține de pe bancă, le încurajează, le dă sfaturi, se poartă grijuliu cu ele și care, uneori, scapă glume interpretabile, dar inofensive. Ele au sprijinit însă ideea unei sancțiuni după cele petrecute sâmbătă.

2. Publicul și lacrimile Johannei

Episodul următor ieșirii lui Ilie Năstase e cel în care Johanna Konta părăsește în lacrimi terenul, la un game după ce căpitanul român fusese descalificat. În primul rând Sorana Cîrstea, adversara britanicei, dar și Irina Begu și-au exprimat mirarea și revolta față de momentul întreruperii.

De ce la 3-1, după ce Cîrstea făcuse break, și nu la 2-1, când a existat pauza dintre game-uri? Mai ales că asupra momentului stăruie neclarități.

Konta a susținut la conferințele de presă că a fost amenințată din tribune, "la câțiva metri de mine", și că s-a simțit în nesiguranță. Se pare însă că arbitrului principal i-a spus că s-a simțit afectată de jignirile, teribile, de altfel, adresate de Năstase.

Nu s-a putut proba în niciun fel, pe vreo înregistrare video sau audio, că britanica a fost abuzată verbal de public. Destui spectatori aflați în acea zonă de tribună au insistat că nu s-a auzit absolut nimic insultător sau amenințător la adresa Johannei.

Aici mai intervine un element: în cotidianul britanic Daily Telegraph se sugerează un posibil motiv al strigătelor neprobate contra lui Konta, și anume originea ei maghiară, "deoarece există resentimente adânci între cele două națiuni". O sugestie care trimite tot ce s-a întâmplat pe un teren nesigur, dincolo de sport și orientat politic.

Toate jucătoarele române au apărat însă cu înflăcărare publicul prezent la Mamaia, unul care a încurajat echipa tricoloră și care nu a depășit limitele normale de susținere din cadrul unei întâlniri de asemenea gen, Cupa Fed sau Cupa Davis.

3. Mobilizarea extraordinară a jucătoarelor

Evenimentele de sâmbătă nu au fost lipsite de reacții pur sportive. Toată lumea și-a dorit ca disputa să se tranșeze pe teren, la nivel de tenis și atât. Iar aici româncele au izbutit pe deplin. Au stat de vorbă împreună sâmbătă seară, alături de Alina Tecșor, iar duminică au intrat în meciuri cu o determinare, o dorință de victorie și o putere de luptă formidabile.

Halep a reușit în fața lui Konta cel mai bun meci al ei de un an încoace, cum chiar ea a admis, iar Begu a gestionat excelent momentele importante ale duelului cu Watson, făcând diferența. O mobilizare care contrazice flagrant obișnuita lamentare, că românii sunt mereu cei care cedează.

Vin acum 10 luni de pauză pentru echipa de Cupa Fed a României. Până la următoarea confruntare, poate că multe lucruri se vor fi schimbat. Important e să se conserve ceea ce s-a câștigat și să se îndepărteze ce e rău. E o modalitate de a ne menține în elită. Cu fruntea sus.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.