- Astăzi, la Curtea de Apel, a avut loc un nou termen în cazul dezafilierii Universității Craiova.
- Mircea Sandu și Dumitru Dragomir au fost audiați. Adrian Mititelu a fost și el în sală și le-a pus întrebări celor doi în calitate de parte vătămată.
- Un nou termen a fost fixat pentru data de 5 mai.
UPDATE 18:00
Judecătorii au fixat un nou termen pentru data de 5 mai.
update 16:00
Continuă audierea lui Sandu.
"Dacă s-a modificat vreun articol în Regulament, nu s-a făcut împotriva cuiva, ci pentru că așa constatam. Că trebuie modificat pentru că nu mai era bun. Modificăm Regulamentul de două ori pe an, dar asta se decidea cu 6 luni înainte. Propunerile veneau de la Juridic.
Am trimis mai multe adrese către Craiova. Răspunsurile au fost mereu negative. Am vorbit cu Stângaciu înainte de ședința din 20 iulie, dupa ce am primit mapa, înainte de ședință. Si cu directorul de competiții am vorbit. Am cerut să fiu informat. Nu am vorbit despre concluzii. Doar mi-a spus care era situația. Nu i-am spus ce verdict să propună. Nu mi-aș fi permis. Nu i-am indicat lui Stângaciu ce sancțiuni să recomande Comitetului Executiv în referatul său.
Când am ajuns la probele în cazul Craiovei, i-am cerut lui Stângaciu să prezinte referatul. El a prezentat și cele două posibile sancțiuni, art. 15 sau art. 18, dezafilierea provizorie sau suspendarea provizorie.
Am votat excluderea provizorie, convins că acest club putea să iși apere mai bine interesele dacă se ducea la TAS. Am apreciat că a comis o încălcare foarte gravă. S-a constatat în Comitetul Executiv că era singura modalitate de a îndrepta situația, fapt certificat de Adunarea Generală. Nu am solicitat niciunui membru al CEx să voteze într-un anumit fel. Nici inainte, nici în timpul votării.
Am aflat ulterior că jucatorii erau sub sechestru de către ANAF. Nu știam ce înseamnă noțiunea de drepturi federative, ale unor jucători de fotbal! Nu era prevazută nicăieri! A apărut din neant noțiunea asta! Ulterior m-am interesat. Am aflat că ar fi vorba de dreptul de transfer. Am aflat de asta întrând în posesia unei corespondențe între ANAF și LPF.
N-am avut nicio implicare în legitimarea jucătorilor la alte cluburi de fotbal. Aflam de la TV. Direcția de competitii FRF se ocupa de legitimarea jucătorilor.
Nu mi-am permis să vorbesc cu Pițurcă și să stabilim o modalitate prin care el să preia Craiova.
Nu există obligația ca FRF să informeze FIFA sau UEFA despre ceea ce făcuse Universitatea Craiova, cu acele acțiuni în instanțele civile. Nu îmi amintesc dacă am înștiințat. Oricum ar fi spus să ne rezolvăm singuri problemele.
Nu am avut și nici nu o să am vreo relație de dușmănie cu Mititelu. Nu am observat ca, pe 20 iulie, Dragomir să influențeze votul. Actul de acuzare îl reprezintă referatul lui Stângaciu", a adăugat Sandu.
UPDATE 14:40
A început audierea lui Mircea Sandu.
"Confirm întâlnirea cu ANAF. Problema era alocarea unor fonduri din drepturile TV. L-am chemat pe Duru care a spus că s-a conformat documentelor primite anterior licențierii de la Universitatea Craiova. I-am atras atenția lui Duru că va plăti el dacă a făcut vreo eroare.
Vreau să îndrept o afirmație a domnului Dragomir. Pe 8 iulie nu a fost pe ordinea de zi a Comitetului Executiv nicio cauză legată de Universitatea Craiova (n.r. îl contrazice pe Dragomir, care zicea că au avut și mapa cu documente la ședința din 8 iulie 2011, unde se scria despre Universitatea Craiova).
Mitică mi-a zis că Mititelu a escrocat Liga și că a dat FRF în judecată", a spus Mircea Sandu.
UPDATE 14:00
S-a încheiat audierea lui Dumitru Dragomir
update 13:45
"Tot scandalul cu Mititelu se trage de la inaugurarea Arenei Naționale. Atunci, Marcel Pavel nu a cântat tot imnul, ci doar până la strofa cu Traian. În plus, Emil Boc a primit invitația foarte târziu și întârziase la meci. Mircea Sandu nu știa, luase ceva în nas.
Atunci m-a sunat Traian Băsescu, președintele. M-a avertizat și mi-a zis să îmi iau avocat bun că voi fi terminat, că voi fi dat în judecată", a spus Dragomir.
update 13:20
Continuă audierea lui Dragomir.
"Eram reprezentant al Ligii în Comitetul Executiv. Eram vicepreședinte al FRF. Nu am primit bani, diurnă. Era o frecție la picior de lemn. Nu am semnat nicio fișă a postului de prim vicepreședinte FRF. Puteam să conduc FRF, dar nu m-a lăsat niciodată (n.r. Mircea Sandu).
Nu mai țin minte Comitetele de Urgență. În 20 de ani nu știu dacă am fost de două ori. Nici nu știu dacă există așa ceva, Comitetul de Urgență.
Pe Sandu nu-l sufeream, dar a fost mereu corect. Aveam încredere în el, în jurist. Ne-am certat de 200 de ori, ne-am împacat. Dar o dată nu a deviat în afara regulamentului. Era foarte bine pregătit, membru în Comitetul UEFA.
În 20 de ani de activitate aveam încredere în ce spune Mircea Sandu în legătură cu respectarea regulamentului. Sandu, până la incidentul cu Mititelu, câștigase toate litigiile la TAS. Am crezut că U Craiova se va duce la TAS și în două luni se va rezolva problema și i se va da dreptate Craiovei.
Am votat excluderea provizorie a Universității Craiova, dar apoi îmi părea rău. Dar mă gândeam că Mititelu putea convoca Adunarea Generală a FRF pentru a pune în discuție hotărârea Comitetului Executiv sau că se va duce la TAS. Știam la momentul exprimării votului că drepturile federative ale jucătorilor Universității Craiova erau sub sechestru ANAF", a spus Dragomir.
update 11:45
A început audierea lui Dumitru Dragomir:
"A venit ANAF cu 2-3 săptămâni înaintea ședinței din 8 iulie. Ne-au luat pe mine, pe vicepreședintele Vali Alexandru, pe jurații LPF cu o dubă și ne-au dus la FRF. Ne-au băgat într-o cameră și ne-au spus că suntem complici cu Mititelu, că i-am fi dat bani pe drepturile TV.
Acolo, i-au convocat și pe Duru, Mihalache și Mircea Sandu și ne-au spus că am dat banii unei societăți care nu exista, nu Universității Craiova.
Pentru a plăti drepturile TV către un club de fotbal din Liga 1, trebuia să am de la FRF un certificat de licențiere emis de FRF pentru acel club. La începutul campionatului 2010-2011, am primit de la FRF o adresa cu FCSC U Craiova SA, nu pentu SC Fotbal Club U Craiova SA.
Ca SC Fotbal Club U Craiova să scape de datorii, Mititelu a făcut o societate nouă, un fals. A descoperit ANAF și ne acuzau că am fost complici cu Mititelu, ne ziceau că l-am ajutat să nu plătească către statul român datoriile pe care le avea. ANAF trebuia să oprească banii din dreptul TV în contul datoriilor.
Dar FRF ne-a transmis un certificat de licențiere fals.
Eu voiam să îl declare pe Mititelu persona non-grata sau să îi ia dreptul de reprezentare al clubului. Asta ar fi echivalat cu dezafilierea lui Mititelu. Eu am întrebat dacă nu cumva Mititelu avea dreptate, că nu aveam încredere în jurist, în Duru. Concluzia lor, Craiova a încălcat grav statutul, adresându-se insțantelor civile.
Stângaciu ne-a zis ca vorbise cu Mititelu, ca el să își retragă plângerile în civil, dar l-a luat la mișto. Cred că eu am venit cu ideea să îi dam un termen lui Mititelu, să se răzgândească. S-a votat propunerea mea și s-a dat termen până pe 20 iulie 2012. Juristul și secretarul gemeral al FRF trebuia să țină corespondența cu Mititelu. Nimic nu se facea fără jurist. Kassai doar semna corespondența. Înainte de sedința din 20 iulie nu am vorbit cu nimeni din Comitetul Executiv, nu am vorbit cum să voteze la ședința care urma să înceapă ", a spus Dragomir.
update 11:20
În sală a fost pregătit un scaun la microfonul de unde vorbesc părțile implicate în proces, special pentru Dragomir. Acesta a anunțat data trecută că din cauza problemelor cu spatele nu poate sta în picioare mai mult de 5 minute.
La proces a venit pentru prima dată și Bogdan Dragomir, fiul fostului șef de la LPF.
Dragomir a venit cu niște foi pregătite, în timp ce Mircea Sandu a rasfoit un regulament.
Reprezentanții Universității Craiova au cerut ca la audierea lui Dragomir să nu fie în sală și Mircea Sandu. Dragomir a cerut prin avocatul Nazat să fie audiat primul, fiindcă nu se simte prea bine.
ISTORICUL DEZAFILIERII U CRAIOVA
În 2013, Mircea Sandu și Dumitru Dragomir au fost trimişi în judecată de Direcţia Naţională Anticorupţie, în dosarul privind dezafilierea echipei de fotbal Universitatea Craiova. Cei doi au fost acuzați de abuz în serviciu și trafic de influență.
Pe 13 iunie 2016, Tribunalul București, prima instanță, a decis ca Mircea Sandu și Dumitru Dragomir să fie condamnați la 3 ani cu suspendare în cazul dezafilierii Universității Craiova.
DNA a făcut recurs imediat după aflarea sentinței. La fel au procedat și cei doi condamnați.
Conform sentinței care nu e executorie, Sandu și Dragomir trebuie să plătească o amendă de 80.000 de lei și trebuie să presteze 3 luni de muncă în folosul comunității. Atât LPF, cât și FRF trebuie să plătească amenzi penale, în valoare totală de 370 de mii de lei. Ceilalți membri CEx sunt absolviți de orice vină.
În plus, instanța a dispus că Adrian Mititelu trebuie să primească 1 miliard de lei, adică peste 220 de milioane de euro. Suma ar trebui plătită de Mircea Sandu, Dumitru Dragomir, FRF și LPF.
Procurorii DNA au cerut câte 14 ani de închisoare pentru Mircea Sandu și Dumitru Dragomir, adică pedeapsa maximă plus o treime spor de pedeapsă pentru circumstanțe agravante.
Componența Comitetului care a votat dezafilierea Universității, pe data de 20 iulie 2011:
1. Mircea Sandu - președinte FRF (a semnat)
2. Dumitru Dragomir - primvicepreședinte FRF (nu a semnat)
3. Octavian Goga - vicepreședinte FRF (a semnat)
4. Marius Stan - reprezentant al cluburilor din Liga I (a semnat)
5. Cornel Şfaiţer - reprezentant al cluburilor din Liga a 2-a (nu a semnat)
6. Marian Rusen - reprezentant al cluburilor din Liga a 2-a (a semnat)
7. Ștefan Stana - reprezentant al cluburilor din Liga a 3-a (a semnat)
8. Cristi Bobar - reprezentant al cluburilor din Liga a 3-a (a semnat)
9. Paul Costas - reprezentant al cluburilor de copii și juniori (a semnat)
10. Marian Palarie - reprezentant al cluburilor de fotbalul feminin (a semnat)
11. Vasile Avram - președinte CCA (nu a semnat)
12. Sorin Ţerbea - reprezentantul cluburilor de fotbal în sală (a semnat)
{{text}}