Altele

VIDEO Finala mileniului: Mark Selby îl întoarce senzațional pe John Higgins și își apără coroana de campion mondial! Decizie fundamentală: a fost fault la bila neagră?

+3 Foto
Mark Selby, foto: Gulliver/gettyimages

Articol de Gazeta Sporturilor  —  Tuesday, 02 May 2017

Englezul Mark Selby a devenit pentru a 3-a oară în carieră campion mondial la snooker, după ce a dispus într-o finală electrizantă, la Crucible, de scoțianul John Higgins, 18-15. 

A fost o finală cu o desfășurare halucinantă, în care jucătorii au avut oscilații de formă și încredere, iar arbitrul Jan Varhaas a fost mai prezent decât și-ar fi dorit. 

Desfășurarea meciului

  • Mark Selby, 33 de ani, a fost condus cu un scor drastic în primele două sesiuni, 2-7, 4-10 și 7-10, dar a revenit incredibil în ultimele două și a pus presiune pe cvadruplul campion John Higgins, grație unei răsturnări de scor demne de manualul de istorie a snookerului;
  • Într-un joc complet al nervilor, cu lovituri de siguranță perfect executate, răbdător și cu breakuri medii, Selby a dus scorul la 16-12, înaintea ultimei reprize a meciului, în ceea ce Ronnie O'Sullivan a numit pe twitter drept noul mod modern de a juca snooker;
  • Considerat unul dintre cei mai puternici jucători din punct de vedere mental, Higgins a fost dat peste cap de revenirea lui Mark și a început să greșească frecvent, mai ales loviturile de distanță și poziționale, procentele sale de reușită intrând în declin odată cu revenirea lui Selby;
  • În schimb, scoțianul a arătat de ce este considerat unul dintre marii jucători, revenind și el de la 16-12 la 16-15, însă Selby și-a păstrat calmul și a închis cea mai pasionantă finală a mileniului, 18-15. 

Moment tensionat cu arbitrul

Un moment interesant s-a petrecut în frameul 31, atunci când Mark Selby a fost nevoit să încerce un snooker în spatele bilei negre, dar nu a reușit să atingă bila. Arbitrul Jan Verhaas a decis fault și ratare și a acordat 7 puncte lui Higgins, dar Selby l-a contrazis! Arbitrul a cerut ajutorul întregistrărilor video, care au fost neclare, așa că a decis să păstreze decizia. Higgins a venit la masă și a făcut un break consistent, după care a câștigat frameul de 16-15. Pe twitter, Ronnie O'Sullivan a fost tranșant: a atins bila neagră. 

Istorie la Crucible 

Mark Selby a câștigat al treilea trofeu suprem la Crucible (2014, 2016, 2017), la fix 10 ani după finala sa de debut, pierdută în fața aceluiași John Higgins. Acum a fost o ediție în care, pentru a ajunge în finală, a trecut de nume precum Marco Fu, în sferturi, sau Ding Junhui, în semifinale. 

Lider mondial detașat, Selby intră într-o galerie selectă de jucători care și-au apărat coroana la Crucible, alături de Steve Davis, Stephen Hendry și Ronnie O'Sullivan.

De cealaltă parte, Higgins, 41 de ani, a ratat șansa de a-l egala pe Ronnie O'Sullivan la numărul de trofee de campion mondial (5). A fost a doua finală pierdută, după cea din 2001, în fața aceluiași O'Sullivan. 

"Dacă Higgins nu poate să-l bată pe Selby la Crucible, nimeni nu poate" Ronnie O'Sullivan pe twitter

 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.