Sporturi   •   Altele   •   JUDO

Dezmăț de sute de mii de euro pe tatami » Cum au risipit Eduard Doandeș și Doru Sapta resursele Federației de Judo: ANAF e în control la FRJ

+5 Foto
Conducătorii de la judo au fost implicați în ultimii ani în numeroase scandaluri

Articol de Justin Gafiuc   —  joi, 25 mai 2017

O explozivă expertiză contabilă extrajudiciară scoate la iveală cum, în perioada 2011-2015, șefii FRJ, în frunte cu ex-președinții Eduard Doandeș și Doru Sapta, au călcat în picioare federația de judo. ANAF e în control acum la FRJ.

Respect, seriozitate, curaj, sinceritate, autocontrol. Alina Dumitru, Andreea Chițu, Corina Căprioriu. Onoare. Tatami. Sunt numele și valorile aruncate frecvent la înaintare de șefii din judo. În spatele lor însă sălășluiește un balaur.

O înlănțuire de operațiuni și rulaje șocante desenează tabloul unui veritabil thriller financiar petrecut la Federația Română de Judo în perioada 2011-2015.

Este intervalul de timp prins într-un exploziv raport de expertiză contabilă extrajudiciară, finalizat în urmă cu circa două luni de Societatea "Ceptureanu Account Expert Consult SRL".


Raport de peste 130 de pagini

Documentul a fost comandat anul trecut de FRJ la "recomandarea echipei ANAF", după cum se arată chiar în preambulul actului.

E și urmarea faptului că, în toamna lui 2015, cu o zi înaintea declanșării unui control, contabilitatea federației a dispărut subit, iar hard-ul calculatorului a fost distrus. MTS a blocat atunci pentru un timp fondurile destinate FRJ. Povestea se întâmpla sub domnia lui Doru Sapta.

Acum, în cele peste 130 de pagini ale raportului, care traversează mandatele a doi președinți (Eduard Doandeș și Doru Sapta), nu lipsește nimic dintr-un registru cinic folosit ca rețetă la FRJ pe durata unui cincinal, așa cum indică documentele: peste o sută de mii de euro încasați, dar neînregistrați în contabilitate, decontări duble, serii interminabile de deplasări externe misterioase ori nejustificate, cheltuieli de protocol exotice, jonglerii cu facturi telefonice și cazări faraonice, găinării balcanice și, în general, un haos contabil punctat în mod repetat în concluziile lucrării.


"Există suspiciuni, comandăm o altă expertiză"

"Firma care a efectuat expertiza a fost aleasă de fostul vicepreședinte George Teșeleanu, care a și achitat costurile. De aceea, există suspiciunea că studiile și rezultatele au fost orientate pe anumite direcții. Noua conducere a federației a decis să înceapă demersurile pentru a găsi o companie de top, care, pro-bono sau pe un onorariu minim, să accepte efectuarea unui alt raport, avându-l ca bază pe cel prezent, pentru a obține o situație foarte precisă", spune Gheorghe Savu, actualul secretar general FRJ.

"Acest raport are puncte de vedere corecte, dar și incorecte. Există și un raport efectuat de Corpul de Control al MTS cu referire la situația de la judo. Vă recomand să-l studiați și pe acela ca să sesizați diferențele", exprimă dubiile și fostul secretar FRJ, Ion Pandele, al cărui nume apare însă insistent în expertiza fulminantă printre favorizații mașinațiunilor din judo.  

Dincolo însă de îndoielile venite dinspre părți și de războiul la baionetă derulat între diverse tabere, stă un hățiș de cifre, conturi și tranzacții asumate negru pe alb într-un document oficial.

Înainte de a detalia în episoadele viitoare scurgerile de bani invocate în expertiză, să trecem întâi în revistă bizareriile și extravaganțele, căci ele vorbesc despre dezmățul și sfidarea cultivate ani la rând în FRJ.

Produse de protocol de la Louis Vuitton: "Nu se justifică utilizarea"

Bunăoară, să pornim cu niscaiva aroganțe. "Factura 3314/30.07.2011 Louis Vuitton România - 3.500 lei. Există referat în care se precizează că sunt produse de protocol. Nu se justifică utilizarea. Decont Doandeș". Sau asta: "Decont Doandeș cu referat pentru accesorii camera protocol FRJ - Louis Vuitton România SRL - 2.170 lei/26.02.2013 - nu știu ce reprezintă".

De fapt, în 2012, administrația Doandeș a ales un sediu nou pentru FRJ. "Era undeva prin Cartierul Francez", spune o sursă GSP. Conform raportului, cheltuielile de amenajare și dotare s-au ridicat la 147.825,67 lei (cca. 33.000 euro).

Printre achiziții: un termostat, o saltea Gama "pentru camera de oaspeți" (270 euro), veselă și fețe de masă de la Zara Home (300 euro), o canapea și o măsuță de cafea de la Mobexpert (1.700 de euro). Iar salteaua "este înregistrată ca protocol, fiind afectat patrimoniul federației".

"Se amenajase o încăpere pentru sportivii sau antrenorii aflați în tranzit prin București, ca să înnopteze acolo", sună o explicație din partea fostului secretar general, Ion Pandele.

FRJ plătește chirie la firma de casă a lui Doandeș

Pentru locație se încheiase un contract de închiriere de 3.000 euro/lună cu Edas Finance SRL, societatea de casă a președintelui Eduard Doandeș. În februarie 2014, acesta devine, de altfel, administrator și acționar majoritar (77%) la respectiva agenție imobiliară, potrivit datelor aflate pe portalul termene.ro.

Practic, din banii FRJ, Doandeș și-a utilat un spațiu din propriul portofoliu și a și încasat chirie pe durata păstrării sediului! Contractul cu Edas Finance e însă dispărut, notează raportul: "Nu este la dosar pentru a fi consultat".

"După eliberarea sediului, s-a întocmit un proces-verbal de compensare cu FRJ pentru toate achizițiile, în prezența unei echipe de avocați", susține același Ion Pandele. Dar nici acest document nu e disponibil.

Parfumuri și vinuri fine

Rămânem mai departe la capitolul protocol, dar mai schimbăm gusturile ambelor epoci: Doandeș&Sapta.

"Aprilie 2012. Se solicită decontarea fact. 1029/27.04.2012 - 1.732,50 lei reprezentând masă protocol comisie arbitri Cupa Europeană de cadeți Pitești 2012. Nu se precizează numărul participanților la masa de la Athenee Palace Hilton, 3 sticle Chablis (1.575 lei). Plata a fost efectuată cu cardul personal Doandeș".

Chablis e unul dintre cele mai faimoase vinuri din lume, originar din Burgundia (Franța). Iar Doandeș a depus factura pentru a mai justifica din avansurile de mii de euro ridicate de la FRJ, pe care le avea constant neacoperite, sugerează raportul.

  • "Aprilie 2012. Referat Rodica Gheorghescu, decontează parfum și 6 sticle vin - nu precizează unde merg aceste produse". Suma nu apare în expertiză.
  • "Ianuarie 2013. Referat Doandeș pentru masa de protocol cu un partener de afaceri în care este pusă factura de parfum de 1.190 lei din 21.01".
  • "Iunie 2013. Referat cazare Doandeș și reprezentant EJU hotel Ramada (...): eveniment - pachet băuturi conform nota de plată 1 porție - 3.961 lei".
  • "Noiembrie 2014. Activități de protocol pentru dl. Sapta. Parfum 243 lei, furnizor Ina International SRL".

Cum dispar telefoanele și tabletele de ultimă generație

Din schemă nu lipsește nici fosta șefă contabilă a FRJ, Daniela Grozavu, activă și ea pe zona de protocol, cu deconturi pentru care "nu se justifică utilizarea", potrivit expertizei:

  • 31.03.2011 - set birou Reargento 5 piese - 770 euro
  • 22.07.2011 - 4 genți laptop - 1.000 euro
  • 09.09.2011 - Floppy disk extern 3 bucăți și set birou piele maro 4 bucăți - 1.130 euro.

Avem și vrăjitorii cu facturile telefonice pe toată durata anului 2013, în mandatul lui Doandeș. Sunt cazuri inclusiv cu aparate de ultimă generație la vremea respectivă, cărora li se pierde urma din evidențele FRJ.

"Ne atrage atenția factura de Vodafone VDF136371213/14.02, în care se acordă promoțional un iPhone 5 negru valoare zero. Cui a fost dat telefonul? Nu există niciun document de încredințare spre folosință". La momentul respectiv, un iPhone 5, abia lansat pe piață la sfârșitul lui 2012, costa în jur de 700 euro!

"Factura de Vodafone din 14.05. are în desfășurător un iPhone 5 în valoare (cu reducere) de 1.203,37 lei, care nu este evidențiat în obiecte de inventar. Lipsește procesul verbal de predare-primire".

"Decembrie. În factura Vodafone apar 3 tablete Samsung P5200 Galaxy Tab3 și 2 nanosim gratuite. Cine le-a primit?". Modelul respectiv de Samsung ajungea atunci la circa 450 euro.

"Sunt facturi false, n-am avut relații cu FRJ"

Mergem mai departe către struțo-cămile comerciale. Firma "Maroco International SRL" apare cu două tranzacții în expertiza de la FRJ.

Mai întâi, o factură din 09.09.2011 de 4.843,44 lei pentru protocol (floppy disk extern 3 buc., set birou piele maro 4 buc.) și o alta din 25.09.2014 de 4.000 lei pentru mentenanță echipamente electronice la competiția Open București.

Pentru ultima nu există contract. Ambele operațiuni sunt trecute pe numele fostei contabile, Daniela Grozavu.

Numai că "Maroco Internațional SRL" are obiect de activitate "comerț cu amănuntul al textilelor, în magazine de specialitate", iar patronul Cristian Zamfir spune acum pentru GSP că "am avut o rețea de magazine cu profil alimentar și cosmetic. N-au existat niciodată relații cu federația de judo. Ne-a fost furată identitatea și sunt folosite facturi false pe piață cu datele noastre.

Organele abilitate sunt deja sesizate. Am și oprit activitatea firmei în urmă cu doi ani după un control ANAF, care ne-a sugerat acest lucru pentru a stopa acest circuit. Cred că găsiți facturi cu numele «Maroco International» dacă vă duceți la ăia care vând falsuri în față la complexul «Europa»!".  

Mentenanță IT cu o firmă producătoare de îmbrăcăminte

O ciudățenie similară răsare și la Cupa Europei de la Pitești: cu factura 37881/30.04.2014 în valoare de 4.000 de lei se justifică "servicii de mentenanță IT" din partea firmei Texira Impex SRL. Clasic, nu există contract.

Texira Impex se ocupa cu "fabricarea altor articole de îmbrăcăminte, exclusiv lenjerie corp".

Așadar, mentenanță printre ciorapi! Despre toate acestea a fost imposibil de discutat cu foștii președinți, Eduard Doandeș și Doru Sapta.

Primul n-a putut fi contactat nici prin mail, nici telefonic, "e în Africa, locuiește în străinătate", a explicat secretara sa de la Camera de Comerț România - Malta, condusă de Doandeș. Iar Sapta a subliniat că poate face comentarii doar într-o discuție față în față cu reporterul, după care a devenit de negăsit.

"Să aducă banii înapoi!”

Actualul președinte FRJ, Cozmin Gușă, spune că vinovații trebuie să returneze banii: "Aștept raportul oficial ANAF pentru a-i putea notifica pe foștii conducători, Doandeș și Sapta, cu scopul recuperării sumelor cheltuite neregulamentar.

Dacă acest lucru nu va fi posibil, cu regret, vom adopta calea legală de recuperare a banilor, dar sper ca toți cei care au comis niște greșeli să și le îndrepte într-un singur mod: să aducă banii înapoi!

Am trăit dezamăgiri legate de anumite persoane, pe care le-am crezut dedicate intereselor judo-ului. Mă gândesc la foștii președinți. Nu vor mai exista însă asemenea probleme pe cât îmi va sta în putință. Și îmi stă".

Președinții FRJ în perioada 2011-2015:

  • Eduard Doandeș (2011 - noiembrie 2013/mandat început în 2009)
  • Doru Sapta (noiembrie 2013 - octombrie 2015)

"Am plecat prin demisie cu acordul părților. A existat un raport al Corpului de Control MTS și am semnat un proces-verbal de predare-primire de gestiune când am plecat din federație. Altceva nu comentez"

Daniela Grozavu, fostă contabilă-șef FRJ

42%din sponsorizările pentru FRJ în intervalul 2011-2013 au fost utilizate doar pentru cazarea, transportul și protocoalele președintelui Eduard Doandeș: în cifre reale, 173.000 euro din 414.000 euro

8.3%din veniturile totale ale FRJ (buget + sponsorizări + taxe/cotizații) pe 2013 a fost cheltuit doar cu cazare-transport-protocol Doandeș

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.