Confruntarea de miercuri dintre Simona Halep și Elina Svitolina este singura din sferturile de finală ale Roland Garros care opune două jucătoare din Top 10.
Timp de 3 ani și jumătate nu s-au înfruntat deloc, iar acum se vor afla din nou față în față, la nici trei săptămâni distanță de finala de la Roma. Una din care nu au lipsit drama și răsturnările de situație. Și pe care Svitolina a câștigat-o, în 3 seturi, animând în jurul ei o discuție legată de șansele înalte la Roland Garros.
Aceeași discuție care era deja în toi și pentru Halep, câștigătoare la Madrid și semifinalistă la Stuttgart. Tabloul parizian le-a pus însă una în calea celeilalte mai devreme. Așa-s tablourile, se întâmplă. Miza rămâne la fel, extrem de ridicată.
Citește și: Halep, înainte de duelul din "sferturile" Roland Garros: "Să mă învingă, dacă e mai bună!"
Primul episod
Foile de calendar se răsfiră înapoi, în timp, la o seară de octombrie în Sofia, în 2013. Simona urma să joace ultimul meci în grupa Serdika de la Tournament of Champions, după ce le învinsese pe Anastasia Pavliucenkova și Alize Cornet. Numai că în locul Mariei Kirilenko, retrasă din cauza unei accidentări, o întâlnea pe Elina Svitolina, una dintre rezervele promovate în turneu.
O fată blondă, care abia împlinise 19 ani și care, după cum povestea amuzat cineva, sărea coarda în holul hotelului înainte de a pleca spre Sala Armeeț. Meciul de seară se transformase în unul de noapte, iar Halep, aflată într-o serie câștigătoare remarcată, l-a rezolvat în 47 de minute, 6-1, 6-1. Era târziu, după ora 23, la care de obicei se odihnea deja.
Au urmat ani diferiți, în care ascensiunea româncei a fost rapidă și spectaculoasă. A urcat în anul următor până pe locul 2 mondial și în finala de la Roland Garros, iar de atunci n-a mai coborât din Top 10.
Svitolina și-a urmat propriul drum. În 2015 a reușit primul sfert de finală major la Paris, dar drumul s-a concretizat în 2017 cu pătrunderea între primele 10 jucătoare ale lumii și cucerirea celor mai importante titluri, de categorie Premier, Dubai și Roma.
Finala cu frustrări
În capitala Italiei s-au și ciocnit pentru a doua oară, iar lucrurile nu au semănat deloc cu marșul iute de la Sofia. Halep a condus cu un set, apoi, accidentată la gleznă, a cedat teren în fața unei adversare care a atins, la rândul ei, altă maturitate. Își valorifică mai bine armele și șansele, iar încrederea e tot mai mare.
Și Simona, și Elina au crescut pe zgură. Ambele au triumfat la Roland Garros ca junioare, 2008, respectiv 2010. Acum sunt numărul 4 și numărul 6 mondial. La ediția actuală a celui de-al doilea turneu de Mare Șlem al anului, se vor duela în sferturi de finală. Au ajuns până acolo în mod diferit. Halep n-a cedat niciun set, reușind meciuri controlate, chiar strălucitoare – ultimul, cel cu Carla Suarez Navarro, din "optimi".
Ucraineanca a pierdut un set cu Țvetana Pironkova, în turul secund, iar în al 4-lea a fost la două puncte de înfrângere contra Petrei Martici, dar a renăscut spectaculos. Svitolina spune că a reținut multe lucruri bune din finala de la Roma. Halep ține la rece frustrarea de a fi jucat acolo accidentată. La Paris însă, unde amintirile amândurora sunt atât de dulci, cine va triumfa? Rămâne să aflăm miercuri, începând cu ora 15:00.
Televizare
Miercuri, ora 15:00
Eurosport
Simona Halep (Rom, 3)- Elina Svitolina (Ucr, 5)
Elina Svitolina
Traseul până în sferturi de finală
Turul 1: Iaroslava Șvedova (Kaz, 45 WTA) 6-4, 6-3
Turul 2: Țvetana Pironkova (Bul, 77 WTA) 3-6, 6-3, 6-2
Turul 3: Magda Linette (Pol, 94 WTA) 6-4, 7-5
Optimi de finală: Petra Martici (Cro, 290 WTA) 4-6, 6-3, 7-5
6 ore și 39 de minute
a stat pe teren la această ediție de Roland Garros
13-4este raportul dintre victorii și înfrângeri la Roland Garros în cele cinci participări pe tabloul principal
44 de victorii
a adunat în carieră pe zgură și 25 de înfrângeri
"Finala de la Roma a fost un meci bun, am luat multe lucruri pozitive din el. Cred că am planul după care trebuie să joc și vom vedea ce iese.
"În fiecare meci încerc să fiu concentrată, să nu fac prea multe greșeli neforțate și totuși să joc agresiv. Mi-am îmbunătățit foarte mult acest raport de la începutul anului și acum mă simt echilibrată și încrezătoare, chiar dacă uneori mă lupt să-mi găsesc jocul"
"Nu cred că jucătoarele se gândesc prea mult la faptul că va fi o campioană care n-a mai câștigat până acum un turneu de Mare Șlem. Toate încercăm să dăm ce avem mai bun ca să punem mâna pe trofeu. Va fi interesant ce se va întâmpla, câteodată cred că e bine să apară o față nouă" Elina Svitolina
Puzzle complet
Elina Svitolina a trecut prin multe schimbări din punct de vedere al echipei de antrenori. Din 2014 până în 2016 a lucrat cu Iain Hughes, care din februarie până în noiembrie 2016 a fost ajutat din postura de consultant de Justine Henin.
La finalul lui 2016, ucraineanca în vârstă de 22 de ani a anunțat că și-a schimbat echipa avându-l ca antrenor pe Gabriel Urpi și în postura de consultat pe Thierry Ascione. Înainte de Roland Garros, spaniolul Urpi a părăsit echipa, iar francezul Ascione este acum principal.
"El a reparat echipa mea, cred că era piesa de care aveam nevoie în tot angrenajul. Ne merge bine împreună, avem suișuri și coborâșuri, dar cel mai important este cum reușești să treci peste momentele grele. Mă simt confortabil alături de Thierry și de restul echipei mele", a spus Svitolina.
35-6
este raportul dintre victorii și înfrângeri în acest sezon, iar pe zgură ea a câștigat cincisprezece meciuri și a pierdut două
15 victoriiîn fața jucătoarelor de Top 10, dintre care șase în 2017, în timp ce înfrângerile sunt la cota 26
1 sfert de finalăa jucat în turneele de Mare Șlem înainte de cel de la Roland Garros, pierdut în 2015 la Paris în fața Anei Ivanovici
8 trofee
a câștigat în circuitul profesionist dintre care patru în 2017, la Taipei City, Dubai, Istanbul și Roma, plus alte două finale disputate
5.500.000 €a câștigat din premii în carieră, dintre care anul acesta 1,4 milioane de dolari.
Simona Halep
Traseul până în sferturi de finală
Turul 1: Jana Cepelova (Slo, 89 WTA) 6-2, 6-3
Turul 2: Tatjana Maria (Ger, 102 WTA) 6-4, 6-3
Turul 3: Daria Kasatkina (Rus, 28 WTA) 6-0, 7-5
Optimi de finală: Carla Suarez Navarro (Spa, 23 WTA) 6-1, 6-1
4 ore și 47 de minute
a stat pe teren la această ediție de Roland Garros
15-7este raportul dintre victorii și înfrângeri la Roland Garros în cele opt participări pe tabloul principal
91 de victorii
a adunat în carieră pe zgură și 38 de înfrângeri
"Întâlnesc o adversară care joacă foarte bine anul acesta. Am pierdut în fața ei în finala de la Roma, accidentată fiind. Nu sunt deloc bucuroasă cu ce s-a întâmplat atunci. Acum am însă o nouă șansă, o nouă provocare"
"Va fi greu, dar sunt gata să joc. Mai bine să mă învingă, dacă e mai bună, decât să pierd meciul pe propriile erori. Voi face tot ce pot""Oricine poate câștiga turneul, toate ne dorim acest lucru, toate o să muncim și o să dăm pe teren tot ce avem ca să câștigăm acest turneu, însă din punctul meu de vedere sunt departe de a mă gândi la titlu, deocamdată sunt doar în sferturi, mai am meciuri grele, dar visul rămâne" Simona Halep
"Am învățat multe"
Simona și Darren Cahill lucrează full-time din 2016, iar jurnaliștii străini prezenți la Roland Garros au fost curioși să afle care sunt aspectele care-i plac româncei din această relație.
"În primul rând este o persoană extraordinară. O persoană foarte blândă. În al doilea rând simt că sunt o jucătoare diferită de când am început să lucrez cu el. Am învățat multe din punct de vedere tactic și al jocului.
Deschid mai bine unghiurile, forehand-ul meu s-a îmbunătățit, serviciul la fel. Sfaturile lui mi se potrivesc perfect. Înțeleg tot ce-mi spune despre tenis. De aceea are încredere că pot să ating performanțele despre care îmi vorbește", a explicat românca luni la conferința de presă de după victoria din "optimi".
24-6
este raportul dintre victorii și înfrângeri în acest sezon, iar pe zgură ea a câștigat optsprezece meciuri și a pierdut două
23 de victorii
în fața jucătoarelor de Top 10, dintre care una în 2017, în timp ce înfrângerile sunt la cota 35
7 sferturi de finală
a jucat în turneele de Mare Șlem înainte de cel de la Roland Garros, câștigând trei dintre ele
15 trofeea câștigat în circuitul profesionist dintre care unul în 2017, la Madrid plus alte nouă finale disputate
17.200.000 €a câștigat din premii în carieră, dintre care anul acesta 1, 7 milioane de dolari
{{text}}