Sporturi   •   Altele   •   SABIE

Macul înflorit târziu » Prima medalie pentru Bianca Pascu în proba individuală de sabie de la CE » EXCLUSIV Reacția plină de optimism a româncei: "Mă duc la Mondiale să iau o nouă medalie"

Foto: European Fencing Confederation

Articol de Oana Duşmănescu, Alin Grigore   —  luni, 12 iunie 2017

Bianca Pascu a cucerit medalia de bronz la CE de la Tbilisi. Mâine împlineşte 29 de ani.

La 26 de ani, Laura Badea-Cârlescu era campioană olimpică. Mihai Covaliu, la 23. Pentru sabrera Bianca Pascu, răsplata în medalii preţioase a venit mai târziu, dar poate cu atât mai meritat. După o carieră măcinată de accidentări şi operaţii la genunchi, după ce a dominat campionatul naţional, după o participare olimpică, la Londra 2012, prima dovadă palpabilă la nivel înalt a muncii Biancăi a venit în luna mai, un bronz cucerit la Grand Prix-ul de la Moscova. Un podium care-i prevestea evoluţia furtunoasă, plină de claritate şi adrenalină, de la Campionatele Europene. E adevărat că în 2011 mai existase şi un argint la Universiada din China, dar apoi se aşternuse tăcerea.

Două bucăţi diferite ale aceleiaşi zile

Ziua de azi a mers amestecat pentru sabrera noastră. Tot concursul Bianca a mâncat nori, spulberându-şi adversarele cu scoruri incredibile. Energia şi cheful de luptă au făcut minuni pe partea de planşă a lui Pascu, care părea că nu poate fi oprită de nimeni. În sferturile de finală ale competiţiei a trecut cu 15-8 de franţuzoaica Cecilia Berder, vicecampioană mondială a probei la individual în urmă cu doi ani.


Oprire în semifinalele

Combustibilul s-a terminat vizibil pe seară, când au fost programate semifinalele şi finala. Adversara din semifinală, italianca Rossella Gregorio, dublă medaliată până la Europene, a avut un plan mai bine pus la punct şi a trecut de sabrera română cu 15-10.

Pascu rămâne cu bronzul din Georgia, dar urcarea ei în elita acestei arme este una certă. Cea mai valoroasă performanţă a sabiei feminine româneşti medalia mondială de aur, cucerită de Dorina Mihai în anul 2003.

Pentru că România nu are lot naţional de sabie fete, Pascu, legitimată la Dinamo Bucureşti, dar braşoveancă de origine, se antrenează alături de echipa masculină, pregătită de fostul vicecampion olimpic Florin Zalomir.


Traseul Biancăi Pascu la CE 2017

64 Bianca Pascu-Celia Perez Cuenca (Spa) 15-4

32 Bianca Pascu-Ana Başta (Rus) 15-4

16 Bianca Pascu-Theodora Gkountoura (Gre) 15-4

8 Bianca Pascu-Cecilia Berder (Fra) 15-8

Semifinale Rossella Gregorio (Ita)-Bianca Pascu 15-10

INTERVIU. Bianca Pascu a vorbit în exclusivitate pentru GSP.ro după medalia câștigată astăzi și spune că are de gând să urce pe podium și la Campionatele Mondiale de luna viitoare.

- Bianca, felicitări pentru medalia câștigată astăzi! Cum a fost?

- A fost o zi foarte lungă și grea. Am terminat-o cu bine. Mă bucur că am reușit să mențin vârful de formă de la Moscova (n.r. La începutul lunii a ocupat locul al treilea la Grand Prix-ul de la Moscova).

- Astăzi ai reușit cea mai mare performanță din cariera ta. Ce-ți propui pentru viitorul apropiat?

- Într-adevăr e prima mea medalie la Europene. E o medalie mult așteptată, câștigată cu multe sacrificii, dar parcă nici nu mai contează acum. Pentru mine urmează o vacanță și mă gândesc cu încredere la Campionatul Mondial din luna iulie.

- Ne așteptăm la o nouă medalie de la tine și la Mondiale?

- Am avut un an foarte bun, am reușit să intru în primele 16 din lume. Pentru mine este o mare performanță. Mă duc la Mondiale să iau o nouă medalie. Este momentul meu! Este vârful meu de formă acum și trebuie să profit de asta.

- Cui îi dedici prima ta medalie europeană?

- Vreau să dedic medalia antrenorului meu care a decedat acum o lună de zile. Știu că de acolo de sus e mândru de mine.

Campionatele Europene de scrimă de la Tbilisi se desfășoară în perioada 12-17 iunie, iar obiectivul delegației României era câștigarea unei medalii. 

15 sportivi vor reprezenta România la aceste Campionate Europene

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.