Nationala

Daum a vorbit în presa poloneză despre impactul pe care l-a avut consumul său de cocaină: "Jucătorii nu amintesc că am consumat cocaină, doar fucking journalists o fac"

Foto: Cristi Preda

Articol de Andrei Crăiţoiu  —  Tuesday, 13 June 2017

"Dacă aş fi fericit, înseamnă că n-aş fi Christoph Daum. Întotdeauna am ambiţii pentru a obţine mai mult". Aşa începe interviul pe care selecţionerul României l-a acordat ziarului Przeglad Sportowy, din Polonia, și care a fost publicat în două episoade, pe 9 și 10 iunie.

A fost întrebat inclusiv despre problemele grave pe care le-a avut la finalul anilor '90, când a recunoscut că a consumat cocaină, lucru ce l-a împiedicat să preia reprezentativa Germaniei. "Da, viaţa mea cu siguranţă ar fi arătat altfel fără acel episod. Am avut probleme uimitoare, dar le-am depășit. M-am dovedit a fi foarte puternic. Toată lumea face greşeli. Ele fac parte din vieţile noastre!", a spus Daum.

- Acum regretaţi ce aţi făcut atunci?
- Regretele nu contează. Contează ceea ce înveţi după astfel de episoade şi ceea ce reuşeşti să faci pentru a deveni mai puternic. Eu am reuşit fiindcă ulterior am avut cel mai mare succes în cariera de antrenor. Da, viaţa mi-a dat o lecţie dureroasă, greu de acceptat, bine că am trecut peste.

"E greu să găseşti un om infailibil"

- V-a urmărit în carieră această eroare?
- Dacă stai să te gândeşti doar că ai comis o greşeală, din punct de vedere mental vei fi jos. Antrenamentul psihic e foarte important. Când ai căzut trebuie să te ridici, nu poţi sta pe loc. Eroarea va fi eroare reală atunci când o repeţi. E greu să găseşti un om infailibil!

- Au fost oameni care v-au reamintit chestiunea asta cu cocaina?
- Îi poţi întreba pe jucătorii pe care i-am antrenat ce părere au despre Daum. Vă asigur că nimeni nu menţionează despre cocaină, toţi vor spune că atât timp cât au lucrat cu mine au petrecut o perioadă fantastică. Nimeni nu mai aminteşte de cocaină, cu excepţia jurnaliştilor f...

În textul preluat de GSP, autorul interviului a pus "..." acolo unde Daum i-a catalogat pe jurnaliştii care îl tot agasează cu întrebări despre consumul de cocaină. Gazeta l-a căutat pe jurnalistul care a stat de vorbă cu Daum pentru a afla exact ce expresie a folosit neamţul. Maciej Kaliszuk a explicat: "A spus aşa, nimeni nu aminteşte de cocaină, doar «fucking journalists» o fac. Nu puteam publica acel cuvânt, de-asta am preferat să punem puncte, puncte în ziar".

Ziaristul de la Varşovia, care a venit special la Bucureşti pentru a sta de vorbă cu Daum, l-a chestionat pe tehnicianul neamţ şi despre echipa naţională a României. Iată ce răspundea Daum înainte de 1-3 cu Polonia:

- Înainte de meciul cu Polonia, o să-i convingeţi pe jucătorii dumneavoastră că sunt mai buni decât ai noştri?
- Nu! Nu voi încerca să conving pe nimeni, dacă nu se conving ei singuri. Nu voi spune nimănui: «Du-te pe acoperiş şi sari, că nu ţi se va întâmpla nimic!».

- Ce ar însemna ca România să bată Polonia?
- Victoria ar fi un miracol pentru noi! Poţi oricând să visezi, însă trebuie să te uiţi cu adevărat la cât de puternică e Polonia. A bătut tot în această grupă, cu excepţia Kazahstanului. E o formaţie care atunci când întâmpină dificultăţi, îl are pe Lewandowski, care decide meciul de unul singur.

"Noi nu avem un atacant ca Lewandowski"

- O să jucați defensiv la Varşovia?
- Întotdeauna trebuie să ai o formație echilibrată. Să te pui doar în apărare, fără a construi acţiuni ofensive, asta nu face nimeni!

- Problema României e că nu marchează.
- Poate Andone va marca împotriva Poloniei! Poate Stancu. Poate Stanciu. Lipsa eficacității are multe cauze. Poate că ne lipseşte tehnica, puterea fizică, mentalul. Poate că adversarii au avut portari mari. Cert e un lucru, că noi nu avem un atacant ca Lewandowski.

- Ce ar însemna să calificaţi România în Rusia?

- Ar fi un succes formidabil!

"În Germania am luptat întotdeauna pentru titluri, la Köln, Stuttgart și Leverkusen, am condus echipe în aproape 100 de meciuri în cupele europene. Unul dintre cei mai buni prieteni ai mei e Ferguson, îl pot numi imediat pe Hitzfeld"
Christoph Daum, selecţioner România

"Antrenamentul mental e vital"

Actualul selecţioner al României a încercat o explicaţie şi în privinţa celui mai mare progres care a existat în fotbalul mondial în ultimele decenii. "Fotbaliştii de acum 20-30 de ani nu au înţeles importanţa instruirii mentale. Ei îşi doreau şi acceptau doar antrenamente fizice şi tactice. A trebuit să duc muncă de lămurire. Voiam să le arăt situaţia extremă, le-am cerut să meargă pe cioburi de sticlă. «Niciodată nu vom face aşa ceva», mi-au zis! Le-am răspuns: «După antrenamentul mental, veţi merge pe cioburi», iar ei au concluzionat: «Exclus!». Am făcut programul şi apoi au mers pe sticla spartă. Nu toţi, dar jumătate dintre ei au făcut-o!".

Se plânge de munca de selecţioner

Daum a explicat şi de ce nu şi-a putut arăta valoarea pe banca reprezentativei României: "În timpul cantonamentelor, eu am jucătorii la dispoziţie timp de 4-5 zile, ceea ce îmi limitează abilităţile mele. Cu toate acestea, într-un timp atât de scurt, le oferim cea mai mare grijă şi tot ce au nevoie ca să le fie bine. Nu numai în fotbal, ci şi în viaţă".

"Căderea comunismului a prăbuşit sportul"

Neamțul a fost întrebat pe parcursul dialogului cu jurnalistul din Polonia şi despre discrepanţa mare dintre ce a avut naţionala României pe vremea lui Hagi, Popescu, Petrescu şi ce se întâmplă acum. Ce a răspuns Christoph? "În perioada comunismului, în România nivelul era unul foarte ridicat în întreg sportul, nu doar în fotbal. Au fost cazuri la Olimpiadă, în acele vremuri, în care sportivii români au câştigat şi 35 de medalii. La ultima ediţie a Jocurilor Olimpice, au luat o singură medalie, de bronz. După ce a căzut sistemul comunist, întreaga strategie de formare a tinerilor s-a prăbuşit. Câţiva ani, după căderea comunismului, lucrurile au mai funcţionat cumva, dar apoi s-au prăbuşit!", a spus Daum. De fapt, la ultima Olimpiadă, România a câştigat 4 medalii, dintre care una de aur, nu doar una de bronz, aşa cum a susţinut Daum în interviu.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.