Fotbalul românesc trece prin momente grele în ultimii ani, iar la nivel juvenil problemele parcă nu se mai termină. Câteva sclipiri pe ici colo, pe la Craiova sau Dinamo, ori Academia lui Gică Hagi, mai șterg din dezastrul de la acest capitol.
Dar avem un român care performează în Vest. Gabriel Dumitru a plecat din țară pentru a-și dezvolta propria academie de fotbal și e foarte apreciat în Anglia.
Cu 200 de prezențe pentru echipe precum Rapid, FC Argeș, Dinamo, Universitatea Craiova și Gloria Bistrița, Gabriel a făcut școala de antrenori la Zeist, în Olanda. A pregătit echipe precum Olimpia Satu Mare, FC Baia Mare și chiar UTA.
Foto: Gabriel Dragomir, șeful academiei de fotbal
Și-a făcut propria academie - De la PITICOT LA EAGLES
De 3 ani se îngrijește de Eagles Football Academy, unde pregătește 112 copii. Cel mai important aspect? Toți sunt români.
"Acum mai bine de 2 ani, pe 1 iunie, făcusem câteva sute de flyere. Le-am dat la magazinele pe unde duceam pâine. Le spuneam că vreau să dau cadouri copiilor. Au venit 7 copii într-un parc. Așa a început tot. Echipa se numea FC Piticot și avea 7 oameni. În pungile de cadouri pregătisem tricourile echipei", a povesit Gabriel
Împărțită în două centre (Nord-Vestul Londrei unul, celălalt în Estul orașului), academia își desfășoară activitatea la un nivel foarte bun, iar rezultatele au început să se vadă.
Sunt 7 grupe de copii cu vârste cuprinse între 7 și 15 ani, care participă la campionatele din Londra în funcție de valoare (de la Liga a 2-a, la Liga a 4-a, plus în alte două Cupe).
40.000 de lire este bugetul anual al celor de la Eagles Football Academy
Parteneriate importante
Academia a început să fie cunoscută chiar și la nivel internațional și deja au fost semnate parteneriate cu mai multe cluburi din Germania și Elveția.
Hoffenheim și Eintracht Frankfurt se numără printre cluburile care stau cu ochii pe activitatea de la Eagles.
Vor echipă de seniori și regretă dezinteresul FRF
GSP.RO a stat de vorbă cu creatorul acestui proiect, Gabriel Dumitru, dar și cu directorul sportiv Mihai Lungu. Aceștia au recunoscut că au în plan pentru sezonul 2018-2019 înscrierea în competiție a unei echipe de seniori (într-o ligă inferioară din Anglia - numai cu jucători U23), dar și deschiderea unui nou centru de pregătire.
"Noi ne dorim să facem parteneriat cu oricine are încredere în proiectul nostru. Momentan din România nu am discutat cu nimeni. Federația a fost informată în urmă cu 2 ani despre acest proiect.
Dar de atunci nimeni nu a întrebat nimic despre ce se mai întâmplă aici. Suntem convinși că avem 2-3 fotbaliști care pot face obiectul selecției la naționalele de juniori", au povestit cei doi.
Mai mult, pe lângă echipa de seniori, în viitorul apropiat cei de la Eagles promit să intre chiar și pe piața din Spania, de unde există interes pentru deschiderea unui centru, unde să vină copii români și să joace fotbal.
Au APĂRUT primele rezultate
Deși este un club tânăr, selecția atent făcută de antrenorii de la Eagles a dat primele rezultate. Raul Vancea, fotbalist de care Gazeta a scris în urmă cu 2 ani, a ajuns la Chelsea.
"A stat doi ani la noi în academie, dar părinții au ales apoi un club mai mare. El este căpitanul grupei de vârsta lui la Chelsea", a povestit Gabriel.
Eagles Football Academy are și câteva nume importante care s-au asociat cu acest proiect. Ioan Ovidiu Sabău, Costel Pantilimon, Florin Gardoș, Adi Popa și chiar Antonio Semedo au fost numiți membri onorifici.
DE CE NU VREA STRĂINI
Gabriel are 112 copii. Toți români. A explicat și de ce nu are de gând să aducă străini. "Pentru că sunt naționalist. Eu și dacă aș avea un străin mai bun decât un român aș avea probleme. Pentru că nu știu dacă pe cel străin l-aș ajuta cât pe cel român.
Nu vreau să devină mai bun. Așa sunt eu! Se va auzi tot mai mult de această academie, o să vedeți"
A început de jos
Nu mereu lucrurile au fost roz pentru Gabriel Dumitru. Inițial, când a ajuns în Anglia, s-a ocupat de cu totul altceva.
A muncit pe șantier, a pus faianță și gresie, iar apoi a fost șofer la o fabrică de pâine. Devenise chiar manager al acelei fabrici și muncea 35 de ore pe săptămână.
3 antrenamente
pe săptămână fac cei de la Eagles Football Academy. Fotbaliștilor li se asigură tot, echipament, mingi, baza sportivă și chiar și apa la ședințele de pregătire
{{text}}