Sporturi   •   Altele   •   CANOTAJ

Elisabeta Lipă adoptă modelul federaţiilor străine şi are încredere în canotorii români: "Am speranțe de rezultate bune la Tokio!"

+3 Foto
Foto: Cristi Preda/Gazeta Sporturilor

Articol de Marian Ursescu   —  marți, 13 iunie 2017

Președintele federației de canotaj a chemat la o masă comună toți factorii implicați în rezultatele canotorilor, luând modelul altor federații străine.

Federația Română de Canotaj i-a invitat marți la prânz, la baza de pregătire de la Snagov, pe oamenii care au legătură cu performanțele canotorilor.

Au fost prezenți președintele Comitetului Olimpic și Sportiv Român, Mihai Covaliu, ministrul MTS, Marius Dunca, președinții cluburilor Dinamo și Steaua, Monica Iagăr, respectiv Cristian Petrea, președintele Agenției Naționale Anti Doping, Grațiela Vâjială, antrenorii loturilor naționale de canotaj, dar și performerii.

"Am făcut această întâlnire pentru că am văzut că se practică și în alte țări, am luat modelul de la alții. E un bun prilej de a-i cunoaște mai bine pe sportivi, de a socializa, de a discuta cu ei deschis.


Și unde puteam să organizăm mai bine acest lucru decât la Snagov, casa canotajului românesc", a declarat Elisabeta Lipă, președintele FR Canotaj.

"Avem o echipă tânără și muncitoare!"

Elisabeta Lipă e mulțumită pentru rezultatele obținute în acest an la competiții. "Nu aș putea spune că sunt superfericită, sportivii chiar îmi spun mereu că sunt veșnic nemulțumită, dar tot timpul există loc de mai bine.

Mă bucur că văd un număr mare de sportivi în loturi, asta îmi dă speranță și putere de a mă lupta pentru ei. Trebuie să fim foarte atenți la generația asta, important e că sportivii își doresc, sunt dăruiți sută la sută. Rezultatele nu au cum să nu apară", crede Lipă.


Așteaptă pista de la Timișoara

Țară cu tradiție în canotaj, cu rezultate excelente, România nu are încă o pistă omologată pentru competițiile internaționale.

"Există acel proiect pe lacul Surduc și aș putea spune că nu mai suntem în faza de dorință. Finanțarea e aprobată. Consiliul Județean Timiș urma să redacteze caietul de sarcini, să meargă la Szeged, să copieze modelul din baza de pregătire a vecinilor maghiari care corespunde tuturor standardelor, atât la canotaj, cât și la kaiac-canoe", a declarat președintele de la canotaj.

Termenul de finalizare al piste ar fi de 24 de luni din momentul stabilirii licitației.

Până atunci, sportivii se pregătesc printre șalupe și bărci pe lacul Snagov. "A venit vara, toți ies acum să-și etaleze ambarcațiunile, dar nu avem ce face".

Nu se uită la curse din cauza emoțiilor

Canotoarea secolului 20, cvintupla campioană olimpică se gândește deja la Jocurile Olimpice de la Tokio 2020.

"Un sportiv, oricâte medalii ar avea la Europene, Mondiale, Regate, nu se simte împlinit și nu este complet dacă nu are medalie și la Jocurile Olimpice.

Nu mai vorbesc de satisfacția de pe podium. Simți așa că munca ta este răsplătită. E normal să-i sprijin, să-i împing de la spate, doar să avem rezultate la Olimpiadă", afirmă oficialul.

Elisabeta Lipă povestește că, la concursuri, nu poate sta locului în tribună și merge pe marginea pistei.

"Nu mă uit la panoul care transmite cursa, aștept să apară bărcile în dreptul tribunelor. De acolo strig, le încurajez, chiar dacă știu că nu aud nimic. Spun asta pentru că nici eu nu auzeam nici o încurajare de pe margine. Dar e modul meu de a mă descărca, de a trăi", încheie Elisabeta Lipă. 

3 titlurieuropene și o medalie de argint a cucerit România la ultima ediție a Campionatelor Europene, la Racice (Ceh), cel mai bun rezultat din istoria întrecerilor continentale de seniori

7 medaliiîntre care 4 de aur, 2 de argint și una de bronz a fost bilanțul României la Europenele de juniori din această primăvară, de la Krefeld (Ger)

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.