Campionate

VIDEO Legendarul Rinat Dasaev, la 60 de ani, despre golul care a uluit planeta: "Van Basten m-a umilit"

FOTO: Alchetron.com

Articol de Theodor Jumătate  —  miercuri, 14 iunie 2017

Unul dintre cei mai mari portari ruși nu poate șterge din memorie golul primit de la Van Basten, în finala Euro 1988: "M-am simțit umilit, dar olandezul a avut noroc cu acel șut".

Rinat Dasaev (59 de ani), adevăratul urmaș al lui Lev Iașin în poarta URSS-ului, a împlinit ieri 60 de ani. Cotidianul italian La Repubblica l-a găsit la Moscova, unde antrenează goalkeeperii lui Spartak.

Legendarul portar rus, învins de șuturile lui Lăcătuș și la Steaua, și la "națională", la Coppa del Mondo 1990, povestește: "Pe vremea noastră, erau atâția fotbaliști de talent. În campionat, nu erau străini și nu existau contractele de milioane care astăzi deprimă sportivii. Jucam pentru gloria URSS și din dragoste de fotbal. Nu pentru bani".

"Arbitrii ne-au trădat la Mondialul din 1986"

Dasaev retrăiește cele mai importante momente ale carierei. Două meciuri memorabile, ambele pierdute: 3-4 cu Belgia, după prelungiri, în "optimile" Mondialului din 1986, și 0-2 cu Olanda, în finala Euro 1988. "La turneul din Mexic, ne-au trădat arbitrii. Din neglijență sau cu intenție, le-au validat belgienilor două goluri din ofsaid", acuză rusul din Astrahan.

"Împotriva olandezilor, tot noi am fost mai buni, însă ne-a lipsit norocul". Cum a fost golul lui Van Basten, acel voleu-parabolă peste Rinat dintr-un unghi aproape imposibil? "M-am simțit umilit. Van Basten a avut șansă. Acea traiectorie... Nu credeam că mingea poate intra în plasă"

"Când ieșit din URSS, după atâția ani la Spartak și «națională», și am ajuns la o echipă mediocră, ca Sevilla, am trăit un șoc. A fost deprimant, m-am refugiat în alcool, dar fiecare om are momente mai proaste. Iar eu le-am depășit"
Rinat Dasaev, fost mare portar URSS

11 ania jucat Rinat Dasaev la Spartak Moscova (1977-1988), transferându-se ulterior la Sevilla pentru finalul carierei

91 de selecții
a strâns Dasaev la "naționala" URSS-ului, pentru care a evoluat 11 ani (1979-1990); s-a retras după CM

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.