“Da, le-am spus procurorilor DNA că am primit niște mailuri de la singaporezi, dar nu știu cine sunt. Am primit de la ei mai multe mailuri în care îmi propuneau să facem cantonamente cu echipe din România. Procurorii nu mi-au cerut mailurile”, a povestit Cristi Voicu pentru Gazetă.
În februarie 2017, cumătrul lui Reghecampf - antrenorul și soția sa impresar au botezat-o pe Maia, fiica lui Voicu - și, totodată, organizatorul cantonamentelor Stelei de când Laurențiu Reghecampf este antrenor a fost chemat în calitate de martor la sediul Direcției Naționale Anticorupție.
Obiectul vizitei lui Voicu la DNA este un dosar de corupție deschis de procurorii singaporezi și înaintat instanței în octombrie 2015. Sesizați în urma apariției informației în presă, procurorii români au cerut înființarea unei comisii rogatorii cu Singapore.
Procesul - aflat pe rolul State Courts (Tribunalul din Singapore) - are doi acuzați: Rajendar Prasad Rai (43 de ani) și un alt singaporez, Shree Manish Kalra.
Potrivit rechizitoriului, primul (un cetățean fără ocupație care în urma anchetei nu poate justifica venituri de 2,7 milioane de dolari obținute între 2009 și 2015) l-a instigat pe al doilea, iar acesta a plătit un total de 62.000 de euro unei brigăzi de trei arbitri macedoneni pentru a truca trei meciuri disputate în ianuarie și februarie 2013 în cantonamentul din Antalya, Turcia:
- Venlo - Charleroi 0-1
- Steaua - Sturm Graz 3-3
- Steaua - Dinamo Moscova 1-2
Meciurile aranjate au fost organizate de turco-olandezul Ilengiz Gurel, ajutat de Voicu în relația cu Steaua.
“Antalya este cea mai căutată zonă de multe echipe de la noi. E avantajos raportul calitate-preţ. În Spania, mă costă de două ori mai mult. Acum, că acolo e corupţie, nu e treaba mea. Sunt organe abilitate”
Cristi Voicu, octombrie 2015
Firma lui Voicu nu furniza ANAF date corecte
În toată această perioada în care a lucrat cu cei doi, Steaua a plătit către două firme ale lui Voicu, MC Sports Travel SRL și MC Beverages SRL, iar ruda lui Reghecampf își regla ulterior conturile cu hotelurile și cu Gurel într-o ecuație cu multe necunoscute în care intrau și drepturile TV pentru partidele amicale, cedate de club în schimbul unui discount la prețul cantonamentelor.
Cristi Voicu și Teia Sponte, vicepreședintele Stelei, pe care-l definește drept un "prieten foarte bun". Sursă: Facebook
“Mie abia dacă îmi răman câteva mii de euro după un cantonament”, susține Voicu.
Fiecare stagiu de pregătire a costat-o pe Steaua peste 60.000 de euro. Cele două cantonamente organizate de obicei în aceeași pauză competițională înseamnă minimum 120.000 de euro plătiți către Gurel și Voicu.
În iunie 2016, ANAF a anulat înregistrarea firmei lui Voicu, MC Sports Travel SRL, în scopuri de TVA din cauză că “nu furnizează complet și corect datele și informațiile solicitate”.
Relația Stelei cu Gurel și Voicu nu s-a încheiat, însă. Singura modificare a fost că toate cantonamentele Stelei, inclusiv cele din această vară în Slovacia și Olanda, sunt acum organizate oficial de firma olandeză Corendon (o importantă firmă de turism cu acționariat turc), unde Gurel are rolul de a coordona divizia de sport.
Toate drumurile duc în Singapore
Este același Gurel care în 2012 a fost indicat de jurnaliștii olandezi și germani ca fiind organizatorul care a adus trei arbitri bulgari cu identități false la amicalul Werder Bremen - AZ Alkmaar.
Ilengiz Gurel, acum 10 ani, într-un rol de masor în hotelul german în care cazase clubul turc Konyaspor. Sursă: RP Online
Bulgarii Luchezar Ionov, Petar Tarulov şi Emil Mitev erau de fapt suspendați pe viață pentru implicarea în meciuri trucate la un turneu din America de Sud, turneu organizat de cel mai cunoscut aranjor de jocuri din lume, Wilson Raj Perumal!
Condamnat de două ori pentru trucare de meciuri, Perumal este singaporez, la fel ca acuzații din procesul legat de aranjarea meciurilor Stelei din 2013!
Cazul dezvăluit de Gazeta Sporturilor este acum anchetat de Serviciul de Investigare a Criminalității Economice din cadrul IPJ Dâmbovița.
Reporterii GSP au aflat că unul dintre arbitrii din rețea, centralul Dan Petre, a făcut o vizită inexplicabilă în Singapore cu o lună înainte de plecarea în Turcia și Cipru, neautorizată de federație!
Doar biletul de avion l-a costat salariul pe o lună și jumătate!
În cazul arbitrilor macedoneni mituiți de cei doi cetățeni singaporezi trimiși în judecată, banii au fost aduși în Antalya și împărțiți brigăzii: câte 9.000 de euro de fiecare la meciul Steaua - Sturm Graz și câte 5.000 de euro la Steaua - Dinamo Moscova.
La meciul cu Sturm Graz, arbitrii au greșit în cel puțin două faze. La partida cu rușii antrenați de Dan Petrescu, macedonenii nu au comis erori notabile.
În schimb, în ambele meciuri, comentatorii Digi au remarcat în direct lipsa de concentrare a fundașilor Stelei, la trei dintre golurile primite.
Nu există, însă, până acum nicio informație potrivit căreia jucătorii sau oficialii cluburilor știau de aranjamentul făcut de cei doi singaporezi.
Cristi Voicu, în mijlocul jucătorilor steliști, într-un cantonament. Sursă: Facebook
Există în schimb întrebări și o neconcordanță majoră în privința relației cu arbitrii macedoneni.
Gurel zice da. Voicu, ba
Prima.
Conform contractelor cu cluburile, Gurel și Voicu percep câte 1.000 de euro pentru fiecare meci organizat, o taxă care acoperă costurile pentru arbitri, nocturnă și ambulanță.
Cei doi devin, astfel, responsabili cu aducerea arbitrilor.
De ce continuă Steaua să colaboreze cu Ilengiz Gurel, un agent care a organizat cel puțin două evenimente în care arbitrii s-au dovedit implicați în trucare de meciuri?
A cerut Steaua din partea procurorilor singaporezi o informare oficială în privința neimplicării agentului turco-olandez responsabil cu aducerea arbitrilor la meciurile din 2013?
A doua chestiune aduce acestui caz un alt semn de întrebare.
Ca și românii din Târgoviște, arbitrii macedoneni Igor Cvetkovski, Alexander Angelov şi Marjan Stojanchevski au plecat în Turcia fără a înştiinţa Federaţia de la Skopje. În urma meciurilor arbitrate, ei au fost suspendaţi timp de două luni.
Nu mai puțin de patru dintre acele partide au fost amicale ale Stelei!
Jocurile cu Sturm Graz și Dinamo Moscova aveau să intre în atenția procurorilor singaporezi care au descoperit că arbitrii au fost corupți.
În octombrie 2015, după ce ProSport a publicat informația despre deschiderea cazului din Singapore, Cristi Voicu a negat orice legătură cu cei trei macedoneni mituiți de singaporezi:
“N-am treabă cu meciurile, n-am treabă cu arbitrii. Eu am treabă cu hotelurile. Nu cunosc arbitri”.
“De obicei, eu pun 500 de euro de echipă. Adică, 1.000 de euro pentru toţi arbitri. Dar vin unii şi pentru 150 de euro”
Cristi Voicu, octombrie 2015
Jurnaliștii olandezi care au investigat cazul împreună cu cei români l-au contactat pe Ilengiz Gurel, partnerul lui Cristi Voicu.
Într-un schimb de mesaje cu turco-olandezul care se află acum cu Steaua în cantonamentul din Slovacia, Gurel a fost întrebat în olandeză:
“Avea Cristi Voicu o legătură apropiată cu Igor (n.red. - arbitrul macedonean Igor Cvetkovski)?”
Răspunsul lui Gurel conține două cuvinte: “Ja natuurlijk”.
Adică: “Da, evident!”
Informat despre răspunsul partenerului său de afaceri, Voicu a replicat: “Ce relație? I-am luat acasă? Nu cunosc pe nimeni. Nu mă duc eu în Macedonia să iau arbitri”.
CITEȘTE MAI JOS CUM NU POATE JUSTIFICA SINGAPOREZUL ACUZAT DE TRUCAREA MECIURILOR O SUMĂ URIAȘĂ
{{text}}