Dinamo a câștigat campionatul la juniori mari, dar clubul nu profită de pe urma performanței: echipa a doua se desființează, antrenorul Bratu pleacă la FRF, majoritatea copiilor campioni trebuie să-și caute alte cluburi.
Cea mai mare performanță din ultima vreme a lui Dinamo a fost de pomană! Titlul câștigat la juniori sub 19 ani, cea mai importantă grupă de vârstă, nu influențează strategia lui Cosmin Contra pentru sezonul următor.
Dimpotrivă, strategia din Ștefan cel Mare îi lasă pe drumuri pe cei mai mulți dintre copiii care au devenit campioni!
Le caută echipe
Despre ce strategie e vorba? Ionuț Negoiță intenționează să desființeze echipa a doua, care evolua în "C", pentru a reduce costurile.
Ceea ce înseamnă că jucătorii campioni cu grupa sub 19 ani nu vor mai avea cum să continue la Dinamo. Majoritatea au depășit limita de vârstă admisă pentru juniori, așa că ar trebui să treacă la seniorat. Și nu vor mai avea unde, din moment ce Dinamo 2 va fi desființată!
Cosmin Contra a reacționat după performanța juniorilor mari, a selectat trei inși pentru cantonamentul din Slovenia: fundașul Ricardo Grigore plus mijlocașii Liviu Gheorghe și Ion Gheorghe. Ceea ce nu înseamnă că acești puști sunt asigurați. Cosmin nu e mulțumit de lot, cere să-i fie aduși fotbaliști noi și experimentați.
"În niciun caz nu mizează că se poate califica în grupele Europa League cu copii în echipă!", explică surse din club. Cei trei campioni de juniori se vor alege doar cu experiența unui stagiu de pregătire cu echipa mare.
Alături de cei mai mulți dintre colegii lor, ei vor trebui să-și găsească echipe în perioada următoare. Dinamo caută și ea soluții pentru juniori, cluburi din ligile inferioare la care să-i împrumute.
Cine mai joacă în Youth League?
Problema copiilor duce și la despărțirea de antrenorul care i-a făcut campioni. Florin Bratu încă nu a anunțat că pleacă, dar negociază cu Federația și probabil va conduce o echipă națională de juniori. FRF îl recrutează tocmai datorită performanței pe care a realizat-o Bratu cu "câinii" mici, câștigarea campionatului împotriva Viitorului, un club care beneficiază de buget superior la nivel de tineret și de condiții de pregătire mult mai bune.
"Da, recunosc că negociez cu FRF. Voi lua o decizie curând, dar nu mă deranjează să continuu încă doi, trei ani la juniori, prefer să exersez antrenoratul cu copii", admite Florin.
Juniorii mari ai lui Dinamo nici măcar nu sunt crescuți în Ștefan cel Mare, ei se pregătesc în fosta bază "Granitul", în Pantelimon. Planurile roș-albilor periclitează și participarea în Youth League, versiunea pentru tineret a Champions League.
Copiii care pleacă sub formă de împrumut sau definitiv pentru că nu mai au unde să joace la Dinamo ratează jocurile din YL. Antrenorul care-l va înlocui pe Bratu va trebui să construiască o trupă nouă, din juniori de la grupele de vârstă inferioare.
"Nu există o decizie bătută în cuie cu privire la echipa a doua, o hotărâre va fi luată de Consiliul de Administrație. Vom da un comunicat atunci când se va hotărî ceva"
Dorin Irimia, purtător de cuvânt al lui Dinamo
Planuri mari, realizări puține
Negoiță a repetat de când conduce clubul că dezvoltarea unor jucători tineri constituie unul dintre obiectivele principale ale lui Dinamo. Însă planul nu a funcționat, doar Nedelcearu s-a impus în echipa mare dintre tinerii testați în ultimii ani. În sezonul trecut a mai bifat apariții și Alin Dudea, un fundaș central pe care roș-albii l-au adus de la CSU Craiova.
Și Patrick Petre, la care Contra a renunțat recent din pricina evenimentelor pe care fiul lui Florentin le produce în afara terenului. Centrul de tineret de la Dinamo n-a mai produs ca în trecut. În ultimii ani dinaintea Revoluției și după, "câinii" au scos din Centrul lor fotbaliști foarte buni: Stelea, Prunea, Lupescu, Petre, Tararache, Hâldan, Marius Niculae, Ștefan Radu, Marica, Mitea.
{{text}}