Echipele românești de top s-au remarcat de-a lungul deceniului trecut printr-o serie interminabilă de transferuri exotice, care s-au dovedit a fi însă eșecuri de proporții.
Pedriel la Steaua (2008)
Bolivianul Ricardo Pedriel a fost adus la Steaua în 2008, însă nu a rupt gura târgului, evoluând în doar patru partide pentru echipa mare a roș-albaștrilor, fără să marcheze vreun gol.
"E un atacant de clasă, va face senzație la Steaua", declara, cu exuberanța-i caracteristică, finanțatorul Gigi Becali.
Utilizat mai mult la "satelit", unde a înscris de opt ori, atacantul a fost cedat ulterior în Turcia, la doar un an și jumătate după ce fusese adus în România.
În prezent, acesta evoluează în Bolivia, la Club Deportivo Jorge Wilstermann.
Ze Kalanga la Dinamo (2006)
În 2006, Ze Kalanga a fost cumpărat de Dinamo de la campioana Angolei de la acea vreme, Petro Atletico, în schimbul sumei de 200.000 de dolari.
Fotbalistul a evoluat în majoritatea partidelor din sezonul 2006-2007, atunci când Dinamo a ieșit campioană, însă evoluțiile sale nu s-au ridicat per total la așteptările pe care le avea conducerea "câinilor", mai ales că fotbalistul venea în România după ce evoluase pentru Angola la Campionatul Mondial din 2006, disputat în Germania.
Angolezul a plecat în 2010 de la Dinamo, până atunci mai fiind însă împrumutat la Boavista, dar și dispărut pentru luni bune. În 33 de meciuri în tricoul dinamovist, Ze Kalanga a înscris de două ori.
În prezent, acesta are 33 de ani și evoluează pentru clubul ecuardorian CD Santa Rita.
Edgars Gauracs la Rapid (2010)
Defuncta Rapid reușea o lovitură de imagine în iarna lui 2010, reușind să-l împrumute pe atacantul leton Edgars Gauracs, la acea vreme în vârstă de doar 21 de ani, după o luptă extrem de dură cu Dinamo, care își manifestase la rândul său interesul pentru tânărul leton.
Acesta venea la Rapid din postura de mare speranță a fotbalului leton, fiind golgeterul de la acea vreme al naționalei U21 a țării sale, pentru care reușise nu mai puțin de 10 goluri în 12 apariții.
Din păcate, "perla" fotbalului leton nu a confirmat în Giulești, bifând doar șase meciuri în tricoul Rapidului, fără să marcheze vreun gol.
Ajuns la 29 de ani, Gaurcacs evoluează pentru FK Spartakas Jurmala, formație din prima ligă letonă.
Christian Pouga la FC Vaslui (2010)
În vara lui 2010, Adrian Porumboiu reușea să-l aducă la Vaslui pe atacantul camerunez Christian Pouga, un jucător cu o traiectorie exterm de interesantă până la venirea în Moldova: el avusese două sezoane extrem de bune, în China, la Shanghai United și în Elveția, la Bellinzona, pentru care marcase 18 goluri în 34 partide.
Evoluțiile bune l-au adus în atenția lui FC Sevilla, pentru care a și jucat, însă doar pentru echipa secundă. După o încă o experiență în Portugalia, la Leixoes, camerunezul a ajuns la Vaslui, unde a rezistat însă un singur sezon, plecând după un scandal cu conducerea clubului. Acesta a marcat doar trei goluri pentru echipa vasluiană, în cele 21 de meciuri jucate.
În prezent, camerunezul de 30 de ani joacă pentru FC Pembroke Athleta, în Malta.
"Sincer sa fiu, nu mi-am dorit niciodată să joc pentru FC Vaslui. Îmi doream să rămîn în Portugalia pentru că mă simţeam bine. Dar Sevilla cerea bani mulţi şi nici un club din Portugalia nu dorea să plătească. Aşa a apărut oferta de la Vaslui, singura pentru mine, iar Sevilla a acceptat-o. Nu aveam ce să fac, a trebuit să mă conformez şi am semnat cu Vaslui. A fost cea mai mare greseală pe care puteam să o fac, greşeala carierei", declara la acea vreme Pouga.
Care a fost aproape să divorțeze din cauza regimului aspru impus de antrenorul Viorel Hizo: "Sosirea noului antrenor Hizo a schimbat radical lucrurile. Nu-l înteleg pe acest om. Nu ne lăsa să ne vedem familiile înaintea meciurilor. Ne ţinea în cantonament cu trei zile înainte! Cînd a născut soția mea în Spania, nu am fost lasat să plec, mi-am văzut copilul după foarte mult timp. Nu mi-am văzut copilul cum creşte! Familia m-a sunat şi mi-a zis «Vrei să divorţezi?!»
Wendel la universitatea Craiova (2011)
Adrian Mititelu reușea o lovitură de proporții pentru adevărata echipă din "Bănie", aducându-l în iarna lui 2011 pe mijlocașul Wendel Raul Gonçalves Gomes.
Acesta a început fotbalul la Corinthians, pentru care a jucat patru ani, câștigând un titlu de campioană.
Văzut ca o mare speranță, Wendel a evoluat în doar două meciuri în tricoul "leilor" din "Bănie".
Asta în ciuda declarațiilor extrem de optimiste ale lui Laurențiu Reghecampf, managerul sportiv al oltenilor de la acea vreme: "Wendel e un fobalist foarte bun, cu multă experienţă! Are peste 130 de meciuri oficiale pentru naţionalele de juniori ale Braziliei", spunea acesta.
Actualmente, Wendel joacă în ligile inferioare din Brazilia, la Boa Esporte Clube.
Save
{{text}}