Nationala

FRF tot pierde cu Sfârâială: "Ne-au executat silit cu 563.163 lei şi pentru cheltuielile de judecată la arbitraj"

Foto: Cristi Preda

Articol de Justin Gafiuc, Marius Mărgărit  —  Thursday, 22 June 2017

De trei ani, Răzvan Burleanu şi echipa sa încearcă, fără succes, să recupereze comisionul Casei de Avocatură ce a reprezentat federaţia în procesele cu Loteria.

Noul dosar penal în care Mircea Sandu este considerat suspect de luare de mită şi spălare de bani, pentru o sumă de 724.000 de lei, de la "Sfârâială şi Asociaţii", produce încă probleme şi actualei conduceri FRF.

Graţie celor două contracte de reprezentare juridică încheiate de FRF cu Casa de avocatură "Sfârâială şi Asociaţii", în octombrie 2009, ultimii au obţinut prin arbitraj să li se achite comisionul de succes, 10 la sută plus TVA, în urma procesului câştigat cu Loteria Naţională. Era vorba despre cel de-al doilea caz, în urma căruia în conturile FRF au intrat 90.837.752,87 lei. Astfel, firma Ioanei Sfârâială a reuşit să execute silit forul de la Casa Fotbalului încă de pe vremea lui Mircea Sandu, aproximativ 12.000.000 lei.
Cereri de anulare irosite

La puţin timp de la instalarea sa, în martie 2014, Răzvan Burleanu a tot încercat să recupereze nu doar comisionul luat de "Sfârâială şi Asociaţii", dar şi primele încasate din Dosarul Loteria de Mircea Sandu, Comitetul Executiv şi alţi peste 60 de conducători de la FRF. Federalii împărţiseră aproximativ două milioane de euro, iar "Sfârâială şi Asociaţii" 2,7 milioane euro. Suma totală pe care noii şefi de la Casa Fotbalului ar încerca să o recupereze ar fi de aproximativ 20.000.000 lei (4,7 milioane euro). Niciun demers nu a avut însă succes.

În ultimii 3 ani, FRF a făcut numeroase cereri de anulare pentru a recupera banii de la "Sfârâială şi Asociaţii". "Până acum însă, FRF a pierdut mai toate procesele cu respectiva Casă de Avocatură. Juriştii noştri au câştigat doar unul, pe o sumă mai mică, dar şi acolo au fost blocaţi. Mai sunt vreo 3-4 pe rol, poate reuşesc să mai recupereze ceva", spune un oficial federal.

"Normal nu avea de ce să ia comision"

Cu toate că FRF pierde pe bandă procesele cu "Sfârâială şi Asociaţii", surse federale susţin că "în mod normal, avocaţii nu ar fi trebuit să încaseze niciun comision de succes. Au câştigat în primă instanţă, la Tribunal. Dar nu era o decizie definitivă. Iar la Curtea de Apel, conducerea FRF de atunci a ajuns la un acord cu Loteria Naţională, fără ca avocaţii să fie implicaţi. Loteria a fost de acord să plătească acea sumă stabilită de Tribunal şi să îşi retragă acţiunile din instanţă. Nu a fost în niciun caz meritul societăţii conduse de Ioana Sfârâială".

"Cei de la «Sfârâială şi Asociaţii» ne-au executat silit cu 563.163 lei şi pentru cheltuielile de judecată la arbitraj. Deşi acest lucru trebuia să-l ceară avocata care a arbitrat, Ina Moscalu"
Oficial FRF

Sfârâială a fost membră CAF la FRF

În 2007, Ioana Sfârâială a fost membră a Curţii de Arbitraj pentru fotbal în cazul fotbaliştilor Shroj şi Abiodun împotriva clubului FC Naţional. Ea a fost atunci aleasă ca apărător de către cei doi fotbalişti. A fost însă schimbată din această speţă, un adevărat scandal la vremea respectivă, în care membrii CAF îl acuzau pe Mircea Sandu că a intervenit în judecarea cazului. În cele din urmă, cei doi jucători au fost declaraţi liberi de contract.

820.000 €a încasat Mircea Sandu de la FRF, procent din primul calup de 5 milioane de euro câştigat de Federaţie în procesul cu Loteria, în mai 2009

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.