Liga 1

Cum îi descoperă Dinamo, iar FCSB nu poate? Jucătorul ales de Contra s-a descurcat excelent, steliștii sunt resemnați: "Nu găsim nimic pe acest post!"

Katsikas, 27 de ani, n-a costat nimic când a fost transferat și câștigă 8.000 de euro pe lună. Larie, 30 de ani, a primit 100.000 de euro la semnătură şi câştigă 10.000 de euro pe lună Foto: Ștefan Constantin

Articol de Gazeta Sporturilor  —  Saturday, 29 July 2017

Steliștii suferă și se plâng că nu au de unde să aducă un fundaș central, ”câinii” l-au folosit pe Katsikas cu Bilbao (1-1) și grecul s-a descurcat excelent chiar de la primul meci.

Cel mai bogat club românesc a rămas fără fundași centrali și a decretat că stoperii constituie o specie pe cale de dispariție. "Nu-i găsim! Am negociat cu trei, credeam că suntem aproape să-i aducem, dar ne-au refuzat în ultima clipă", a povestit Nicolae Dică. Antrenorul trebuie să se descurce cu cei doi fundași centrali pe care îi are în lot, Bălașa și Larie.

Ambii sunt sub nivelul unei echipe care a atras în ofensivă aproape toate vedetele din campionat: Alibec, Budescu, Teixeira, Gnohere și Florin Tănase, atacantul de 1,5 milioane de euro venit de la Hagi.

Munca atacanților e subminată de apărarea șubredă, așa a rezultat remiza cu Plzen, din cauza căreia e în pericol calificarea în grupele europene. De ce nu reușește FCSB să-și aducă măcar un fundaș central suficient de bun?

Un exemplu din Liga 1 sporește nedumerirea în legătură cu comportamentul steliștilor: rivala Dinamo se descurcă, deși e la mare distanță de roș-albaștri ca buget!

"Câinii" nu plătesc sume de transfer, nu sunt cei mai darnici nici în negocierile cu jucătorii liberi de contract pe care îi remarcă. Și izbutesc să descopere fundași centrali mai buni decât e nivelul obișnuit al campionatului. Au patru stoperi buni "inventați" în ultimii doi ani. În ordinea datei la care au fost achiziționați: Mevlja, Puljici, Dielna, Katsikas.

Accidentarea nu s-a văzut

Sigur, grecul nu constituie deocamdată o certitudine. El abia a debutat în partida cu Bilbao. Dar a jucat foarte bine, nu s-a văzut că n-are ritmul unui fotbalist cu meciuri în picioare, nu s-a cunoscut nici lipsa de omogenitate a cuplului pe care l-a format cu Nedelcearu, alături de care nu mai evoluase niciodată.

Contra a insistat pentru un fundaș central de picior stâng și l-a găsit pe Katsikas, fost la PAOK Salonic, la Twente și ultima oară la Esbjerg, din Danemarca.

Dinamoviștii și-au asumat un risc în momentul în care l-au ales pe grec, deoarece el a suferit o accidentare gravă la genunchi pe când juca la Twente, o problemă medicală care de obicei pune sub semnul întrebării nivelul la care se mai află un fotbalist.

De ce e mai bun un stângaci

Contra a vrut neapărat un stângaci în centrul apărării pentru că el a sesizat că Marici, folosit la începutul sezonului lângă Nedelcearu, pierdea și dueluri, și timp din cauza faptului că folosea doar piciorul drept. Ca stoper stânga, croatul primea mingea pentru stângul uneori și trebuia să și-o așeze pe celălalt picior. Sau era driblat pe stângul și ca să deposedeze punea, nefiresc, tot dreptul.

Nu doar Contra și-a făcut un astfel de calcul. Mirel Rădoi i-a atenționat pe MM Stoica și pe Dică: "Dacă aduc fundaș central, dar nu e unul de picior stâng, înseamnă că au pierdut toată vara de pomană!". FCSB nu a reușit până acum să identifice o soluție satisfăcătoare. N-a venit nici un stângaci, nici un dreptaci. Steliștii nu au mai avut un fundaș central bun de șase luni, de când l-au vândut pe Varela la PAOK.

Pe Dielna nu l-au vrut

Becali i-a remarcat și el pe apărătorii pe care i-a importat cu succes Dinamo. A încercat să-l ia pe Puljici când împrumutul croatului de la Gent la Dinamo expirase, doar că apărătorul a semnat cu Tom Tomsk, din Rusia. În vara asta l-a avut disponibil pe Dielna. Francezul a cerut 100.000 de euro la semnarea contractului și 25.000 de euro lunar. "Câinii" nu s-au apropiat de cerere, steliștii nu l-au vrut, l-au considerat și ei prea scump. Între timp, Dielna a semnat cu New England Revolution, în MLS.

Cea mai nouă variantă: un neamț-"fantomă"

O soluție apărută recent pentru steliști o constituie Tim Heubach, 29 de ani, un german fost ultima oară la Kaiserslautern, în liga a doua. Are 62 de meciuri pentru această formație. A mai jucat la FSV Frankfurt, tot în eșalonul secund, și la Monchengladbach, la care a bifat apariții doar la "satelitul" din ligile regionale. Potrivit TV Digi Sport, Heubach ar fi pe placul conducerii FCSB, care a refuzat zeci de alte nume în vara asta. Germanul e înalt de 1,92 și e descris de presă ca un stoper puternic și agresiv.

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.