Dorin Stoican, unul dintre autorii celei mai dezbătute variante a manualului de educație fizică și sport, a vorbit despre conținutul manualului, criticile de pe net și dedesubturile redactării acestuia
Stoican, fost fotbalist la Unirea Focșani, alături de care a prins și câteva meciuri în Divizia B, e director de 15 ani al Școlii cu numărul 162 din Capitală și unul dintre autorii manualului de la Editura Didactică și Pedagogică.
Metodist și profesor de educație fizică și sport, Stoican a acceptat dialogul și s-a declarat mirat de dezbaterile apărute pe Facebook. "Mulți nici n-au citit manualul și deja scriau că o să se dea extemporale și lucrări de control din el!".
- Domnule Stoican, cum vede autorul manualului de sport criticile apărute după publicarea veștii?
- Vă rog să ascultați povestea de la început. S-a modificat, anul trecut, programa școlară până la clasa a 8-a. Asta s-a întâmplat pe vremea Guvernului Cioloș, când ministru era Adrian Curaj. De-atunci s-a vorbit că e momentul ca elevii de clasa a 5-a să aibă și manual de educație fizică. Ministrul Pop nu e vinovat de nimic, a căzut prost.
- A părut, la început, că prezintă decizia ca o reușită a mandatului său, că...
- Domnule, nu fac politică! Eu vreau să vă vorbesc din alt unghi. Pentru că știu cum e să muncești 4-5 luni de dimineața până seara, în trei grupuri de lucru separate, pentru realizarea a trei variante de manual, apoi să apară tot felul de critici nefondate.
"LAUR ARE LAURI ÎN CAP, ÎNCURAJĂM INTERDISCIPLINARITATEA"
- Am strâns câteva, le vom dezbate. Vreau să-mi spuneți, mai întâi, cum ați construit manualul.
- Am încercat să-l facem atrăgător. Am conceput și două personaje, Laur și Laura, care să-l conducă pe copilul de clasa a 5-a prin lumea sportului. Laur este o minge, jumătate de baschet, jumătate de fotbal. Are lauri în cap, prin asta încurajăm și interdisciplinaritatea, trimiterea către istorie, către olimpism. Laura este un personaj feminin care, în loc de rochiță, are pene de fluturaș de badminton.
- Unele persoane criticau anumite definiții...
- Stați, avem și elemente de regulament sportiv. Avem și un decalog făcut pentru sport. Citate. Motto-uri. Sunt făcute pentru copiii curioși, pentru cei care chiar vor să citească! Probabil urma să mă întrebați de căratul manualelor la școală.
- Da, și de asta.
- O să fie aduse de maximum două ori! Ce, credeți că la matematică citesc toți copiii manualul? Vă zic eu, îl citesc 20-30%! Dacă elevii vor citi în proporție de 10-20% manualul de sport, eu sunt mulțumit. O vor face cei cu adevărat interesați de subiect!
"SUNTEM POPOR DE PĂREROLOGI!"
- Cât va costa un manual?
- Va fi o sumă modică, undeva pe la 10 lei. Gândiți-vă că după el vor învăța 5-6 generații. Ajungem la 2 lei per copil? E atât de mult să investim 2 lei pentru sănătatea unui copil? Suntem un popor de părerologi!
- Pare că v-a afectat valul de critici.
- Păi îmi ziceau unii direct, știu eu că nu e bun! Nu, domnule, nu se vor da lucrări de control, extemporale, cum au scris unii. Alții au sărit că nu s-au făcut săli de sport. Bun, să se facă, dar nu cred că se bat cap în cap cu realizarea unui manual!
- Până acum, sunteți director și profesor cu vechime, aveați vreun suport pe care îl dădeați copiilor la orele de sport? Mă gândesc...
- Nu, chiar nu! Dar simțeam nevoia! Le-am arătat niște filmulețe despre olimpism. Chiar respectam programa școlară. Și o vom face și de-acum înainte. Dacă și cititul a ajuns să facă rău...
23
de ani de vechime are profesorul Dorin Stoican
"VIN ÎN ALERGARE PÂNĂ LA ȘCOALĂ"
- În ce tiraj va fi produs manualul?
- V-am zis, mai sunt și alte două variante. Au fost acceptate toate 3. Teoretic, manualul nostru ar putea să nu fie ales de către nimeni. Totul se face la nivelul fiecărei școli în parte.
- Dar...
- Sincer, mie mi se pare varianta noastră cea mai fericită. Chiar m-am gândit, la început, să o popularizez. Și chiar nu mă așteptam să iasă așa ceva, după aceea mi-am reproșat, la un moment dat. Însă mi-am dat seama că oricum ar fi ieșit la iveală.
- Dumneavoastră ați făcut sport?
- Da, fotbal la Focșani. Am prins și câteva meciuri în liga a doua. Alerg 10 kilometri pe zi. Elevii mi-s martori, vin în alergare la școală! Trebuie să facem sport până la 80 de ani, iar noi, profesorii, avem datoria să-i învățăm pe copii asta. Manualul face parte din planul nostru.
{{text}}