FCSB are toate motivele să se simtă ca acasă la Plzen. Orașul se află la 90 de km sud-vest de Praga, dar cu mulți ani în urmă din punctul de vedere al esteticii.
Prin Plzen nu se simte încă miza meciului. Un singur steag roș-albastru e agățat, stingher, la un balcon. Nu pentru FCSB. Cu aceleași culori se identifică și adversara de mâine seară.
Tăiat în două de râul Radbuza, orașul cu 170.000 de suflete e al 4-lea ca mărime din Cehia și unul dintre cele mai importante centre comerciale, culturale și industriale.Exact asta e imaginea: urbe medievalo-comunistă, cu tente industriale. Mixtul de străzi pietruite din centru cu cele prost asfaltate de la periferie îți aduce aminte, fără să vrei, de România.
De-o parte și de alta a drumurilor vezi blocuri vechi și gri, care rar depășesc 5 etaje.
Așa poți remarca, fără să citești undeva, că orașul a trăit cândva sub comunism. Toate îți dau o senzație de deja-vu.
Doar centrul îți mai aduce aminte de țara în care te afli. Piața Republicii îți oferă imaginea tipică a Cehiei, cu ziduri medievale, bine păstrate, și clădiri gotice. Aici dăinuie Catedrala Sfântul Bartolomeu, veche din secolul al XIII-lea.
Se ''laudă'' cu cel mai înalt turn din țară, care atinge 102 metri. Lungă de 50 de metri și lată de 30, construcția ei a durat aproape 3 secole. Mulți pelerini vin anual aici pentru a se ruga la Madona din Pilsen, sculptura din altarul principal.
1,5 €costă o bere în Plzen, la fel de mult ca o sticlă cu apă
Emblemele orașului
Fabrica Pilsner Urquell
- 1842 Josef Groll a adus berea Pilsner aici
- Rețeta e un mister: se vorbește despre hameiul Saaz din Zatec, un soi cu totul special. Ar fi unul dintre ingredientele-cheie. Se adaugă apa de Boemia, care ar avea un grad scăzut de salinitate, și ar mai fi o ciupercă deosebită care îmbracă pereții de stâncă unde berea e pusă să fermenteze și să se matureze în jur de 60-90 de zile. Temperatura de acolo nu depășește 2 grade Celsius.
- Fabrica Plzeňský are și un muzeu și dă posibilitatea turiștilor pentru un tur complet al halelor uzinei.
- Se îmbuteliază mai bine de 100.000 de sticle pe oră și se produc anual 9,7 milioane hectolitri.
- Veniturile anuale: 576 de milioane de euro.
Skoda Works
- A fost fondată în 1859 de inginerul Emil Skoda.
- A produs armament, tancuri, locomotive, avioane, nave, turbine cu abur și mașini.
- După căderea comunismului, Volkswagen a cumpărat 30% din acțiuni la Skoda, iar în 1999 a ajuns să aibă 100%. Skoda Auto e acum o entitate complet independentă față de celelalte companii care poartă numele Skoda.
{{text}}