GSP special   •   Investigatie   •   INVESTIGAȚIE GSP

EXCLUSIV Club mare din România, vizat de rețeaua de trucare de meciuri din dosarul Dirty Soccer! Italian arestat pentru blaturi, anunțat antrenor

Articol de Costin Ștucan   —  joi, 03 august 2017

Gazeta a identificat alte personaje implicate în scandalul de trucare de meciuri din Italia, numit de procurori Dirty Soccer, care au negociat intrarea în fotbalul românesc. 

Discuția telefonică de mai jos - interceptată de procurorii din Catanzaro în operațiunea Dirty Soccer - e purtată pe 1 decembrie 2014 între doi oameni de fotbal din Italia, arestați și acuzați ulterior de trucare de meciuri, sechestrare de persoane, deținere ilegală de arme și extorsiune.

Considerați de procurori personaje cheie în rețeaua conectată la organizații mafiote din Italia și estul Europei, cei doi discutau despre trucarea unui nou meci, Sassuolo - Pescara, intenționând să vândă rezultatul pentru 150.000 de euro.

La un moment dat, discuția alunecă spre fotbalul românesc.


ROMÂNIA. 25.000 DE EURO PE LUNĂ. 6 LUNI

  • Massimiliano Carluccio: Okay…și în România ce ai făcut? Nimic?
  • Mauro Ulizio: În România trebuie să…deci…în Seria A (n.red. - e vorba de prima ligă din România) lucrurile nu erau exact cum a spus el.
  • Carluccio: Ah…s-au schimbat?
  • Ulizio: Și de ce mi-a spus, ți-am zis luna asta. În fiecare lună. În principiu, e această echipă din Serie B din România care e pe locul cinci în clasament.
  • Carluccio: Hmm…
  • Ulizio: Care a terminat banii și pentru a câștiga Serie B așa cum vor…le lipsesc cinci luni, dacă nu mă înșel. Cinci sau șase luni și e nevoie de 25.000 de euro pe lună.

Mauro Ulizio, director sportiv la Monza, și Massimiliano Carluccio, conducătorul din umbră de la ProPatria, club la care juca și fiul lui Ulizio, discutau cel mai probabil despre CF Brăila, echipă aflată pe locul 5 în Liga 2 în ziua interceptării telefonice.

Situația financiară a clubului era dezastruoasă.


La nici două luni după această convorbire, la Brăila a sosit o delegație de investitori străini. Era formată din Mugurel Ilisei (fost oficial la FC Vaslui, FC Caransebeș, Șoimii Pâncota și impresarul care i-a adus în România pe Piovaccari, Adailton și Costly), albanezul Edmond Nerjaku și antrenorul italian Ninni Corda.

Conform rechizitoriului procurorilor italieni, Nerjaku - albanezul care a negociat preluarea a patru cluburi din România și a trucat cel puțin două meciuri din Liga 1 și Liga 2 - era partenerul folosit de Ulizio și Carluccio pentru finanțarea aranjamentelor.

Într-o răstunare spectaculoasă de situație, în aprilie 2015, Nerjaku avea să fie sechestrat și torturat la ordinele celor doi, pentru o presupusă datorie de 160.000 de euro.

Sponsorul aduce antrenor și jucători

Până atunci, însă, în 27 ianuarie 2015, albanezul a jucat rolul de investitor din umbră, sosit într-o zi ploioasă în cantonamentul Brăilei de la marginea orașului. “Au luat niște cizme de cauciuc, au stat câteva ore prin noroi și au plecat nemulțumiți”, susțin oficialii clubului.

Inițial, președintele Brăilei, Valentin Avramescu, a declarat că vizita n-a avut niciun rezultat. “Nu s-a întocmit niciun act, nu s-a semnat nimic”.

Gazeta a aflat, însă, că semnătura lui Avramescu există pe un contract de sponsorizare care a primit număr de înregistrare chiar în ziua vizitei celor trei.

Firma menționată în document se numește FIT Football International Trading Ltd, o companie înregistrată într-un bloc de locuințe din orășelul bulgar Vratsa și deținută de impresarul italian Alessandro Magni.



Prima filă din contractul semnat doar de Valentin Avramescu

"Da, da, parcă, da. Era din Bulgaria, nu? Ne-au trimis pe fax draftul pe care cred că l-am semnat", a revenit Avramescu când a fost informat despre faptul că reporterii sunt în posesia contractului.

Actul e dovada ușurinței cu care un club în criză financiară - situație valabilă pentru majoritatea echipelor din România - acceptă să intre sub controlul unor investitori dubioși.

Deși Nerjaku a negociat intrarea în club, numele său nu apare nicăieri în contract.

Compania FIT urma să injecteze 60.000 de euro pe durata a patru luni (15.000 de euro pe lună), sumă în schimbul căreia obținea dreptul a-l numi antrenor pe Ninni Corda și de a mai aduce un secund, un preparator fizic și 8 jucători străini.



Ninni Corda, cu tricoul albastru, Roberto Carlos și Morris Pagniello, italianul controversat care a înființat o academie de fotbal fantomă împreună cu CFR Cluj Sursă: Facebook

Toate cheltuielile nete ale acestor angajați veniți din Italia urmau să fie suportate de firma bulgară.

Conform unei clauze din contract, jucătorii trebuiau înregistrați cu “contracte civile pe salariu minim”, iar plata impozitelor revenea clubului român.

Antrenorul impus de FIT, Ninni Corda, a participat personal la negocierile de la Brăila.

Surpriză: Corda la Rapid. Și o geantă cu mulți bani

Dar Gazeta a descoperit că, în aceeași zi, cotidianul italian La Stampa a anunțat că Ninni Corda a fost contactat și va prelua Rapid, încercând să salveze echipa de la retrogradare! Știrea a fost preluată imediat de toate publicațiile importante din România.

Explicația e oferită de o sursă GSP: “Cei care au venit împreună cu Corda vorbeau că italianul are la el o geantă cu câteva sute de mii de euro. Banii erau ai unor “sponsori” și urmau să fie oferiți unui club în schimbul numirii lui Corda ca antrenor. Corda a stat prin România câteva săptămâni, căutând și negociind cu mai multe cluburi, dar nimeni nu a vrut acei bani la pungă”.

Imediat după răspândirea știrii despre iminenta schimbare a antrenorului, la presiunea suporterilor care îl susțineau pe Cristi Pustai clubul Rapid a dat un comunicat de presă prin care infirma negocierile cu Ninni Corda.

Valerii Moraru nu a putut fi contactat pentru a comenta. 

Corda, trei ani de suspendare

La acel moment, Corda - supranumit de presă italiană “Mourinho de la Lega Pro” - era deja anchetat în Italia pentru tentativa de a truca meciul Savona - Spal, cu scopul de a provoca demiterea antrenorului de la Savona. Locul demisului urma să fie luat chiar de Corda!

Pentru acest caz, Corda a fost suspendat 3 ani din fotbal, în vara lui 2015!

Tot 3 ani au cerut procurorii sportivi și pentru impresarul Alessandro Magni - patronul firmei bulgare FIT - care, împreună cu Corda, ar fi încercat să convingă patru jucători de la Savona să nu-și apere corect șansele.



Alessandro Magni, impresarul care a reprezentat interesele mai multor fotbaliști români

Magni a fost achitat, dar el și Corda aveau să apară și în dosarul Dirty Soccer!

Impresarul a fost interceptat în timpul unei convorbiri telefonice cu Massimiliano Solidoro (colaboratorul tehnic de la clubul Savona), discutând despre o tentativă eșuată de trucare a unui meci.

Considerând că Magni a tăinuit fapta, procurorii au propus o suspendare de 6 luni, însă impresarul nu a putut fi judecat. “Eu sunt intermediar înregistrat în Anglia, nu în Italia. Era o lipsă de jurisdicție”, a explicat Magni pentru Gazetă.

Fost impresar al lui Neluț Roșu, campion al României în sezonul trecut, Magni se consideră nevinovat în ambele cazuri. “Sunt un om cinstit”.

Un alt suspendat, tratative la Farul

Deși contractul aflat în posesia Gazetei conține numele său, italianul neagă implicarea în negocierile cu Brăila și spune că singurul club din România pentru care a tratat a fost “unul din Constanța, din calitatea de intermediar al lui Massimiliano Solidoro”.

El și Solidoro sunt cei care au fost înregistrați de procurorii italieni în martie 2015 vorbind despre aranjamentul ratat la Aquila - Tuttocuoio.

Pentru implicarea în scandalul Dirty Soccer, Massimiliano Solidoro a primit două suspendări: una de 3 ani și 6 luni, plus amendă de 60.000 de euro, și o alta de șase luni, plus 10.000 de euro amendă!



Pozele cu acuzații din cazul Dirty Soccer, puse la dispoziție de procurori

Gianni Nedelcu, fostul finanțator de la Farul Constanța, l-a recunoscut pe Magni în pozele arătate de reporterii Gazetei. Nu este sigur, în schimb, de prezența lui Solidoro la tratativele purtate vara trecută.

Însă, potrivit declarației lui Magni, implicarea lui Solidoro în negocierile cu Farul este certă. “Era interesat de un sponsor care să vină în România și el să muncească acolo. Am contactat unii managerii români care mi-au propus să vorbesc cu acest club din liga a doua. Nu aveau bani să continue campionatul. Am fost acolo să vorbim, să înțelegem ce vor. Au cerut 150.000 de euro pentru doar 6 luni, așa că nu s-a putut negocia nimic. Am oprit orice negociere înainte de a începe”.

În momentul negocierilor, Solidoro era în stare de suspendare pentru trucare de meciuri!

Cine sunt “managerii români” cu care are relații italianul Magni?

ROLUL CUMĂTRULUI LUI REGHECAMPF

Impresarul dă un singur nume. “Un foarte bun prieten de-al meu, impresarul Marin Mitran”. Mitran este partenerul, prietenul și cumătrul soților Reghecampf, care i-au botezat copilul.

“Nu i-am recomandat Farul. A fost vorba despre un alt club, dar nu are rost să mai vorbim. Am avut o discuție la Chișinău, când Magni m-a vizitat”, a replicat Mitran.

Corda, de două ori. Amenințat cu moartea

Până acum, Gazeta a identificat 14 cluburi românești din primele două ligi în care investitorii italieni au intrat sau au încercat să intre în ultimii ani.

Opt persoane arestate sau anchetate în dosarul Dirty Soccer au investit sau au negociat să investească în fotbalul românesc!

Unul dintre cei 8, antrenorul Ninni Corda, a fost arestat preventiv în vara lui 2015, la șapte ani după o altă arestare survenită într-un dosar cu revizii auto false făcute în service-ul pe care îl deține împreună cu tatăl său, fost primar în localitatea Nuoro.



Ninni Corda, la tribunal, cu cătușele mascate de file

La câteva luni după ce a negociat preluarea băncii tehnice a unui club din România, Corda (ajuns în liga a treia italiană, la Barletta) a fost acuzat că a intermediat trucarea a trei partide din ligile inferioare.

Unul dintre meciurile aranjate, Aversa - Barletta, nu s-a terminat cu rezultatul programat, iar Corda a fost amenințat cu moartea de doi frați maltezi care, împreună cu un cetățean chinez, au pierdut 52.000 de euro din pariuri!

Imediat după, Barletta a fost implicată într-un alt meci trucat pentru a remedia “dauna” produsă anterior.

Barletta - Vigor Lamezia s-a terminat 3-3, iar conturile s-au reglat.

Corda a primit două suspendări pentru implicarea sa în dosarul Dirty Soccer. Una de un an, plus 30.000 de euro amendă, alta de trei luni.

Antrenorul lucrează acum la Como, ca director sportiv. El a refuzat dialogul cu reporterii Gazetei. 

La scurt timp după plecarea lui Corda din România, un alt italian, impresarul-avocat Mauro Cavalli, a ajuns la Brăila, ca reprezentant al unor investitori italieni nenumiți.

După un retur, Cavalli a părăsit clubul.

Acuzat de oficialii Brăilei că a fost neserios, italianul s-a apărat, susținând că și-a respectat toate promisiunile.

Avocatul a trimis Gazetei un link cu un interviu pe care l-a acordat în mai 2015 siteului iamnaples.it în care avertizează în privința pericolului ca mafia pariurilor să infiltreze cluburile din Italia și România aflate în criză financiară: “Am motive să cred că mai multe persoane implicate (n.red. - în scandalul Dirty Soccer din Italia) au încercat să intre în România, dar nu au reușit”.

Totuși, Gazeta a identificat până acum cel puțin două personaje din Dirty Soccer care au reușit infiltrarea unor cluburi românești.

CINE SUNT OAMENII DIN DIRTY SOCCER IMPLICAȚI ÎN ROMÂNIA

  • Nobile Capuani - anchetat în dosarul Dirty Soccer. Fost responsabil al grupelor de copii de la Aquila, a apărut ca investitor la cluburile spaniole Jumilla și Eldense. Arestat în această primăvară pentru trucarea meciului Barcelona B - Eldense 12-0. Gazeta a descoperit că, în 2016, a negociat preluarea clubului Unirea Târlungeni împreună cu un anume Giovanni Pellegrini. Pellegrini a purtat negocieri și pentru preluarea FC Brașov, Poli Timișoara și U Cluj.
  • Maurizio “Morris” Pagniello - suspendat 8 luni în dosarul Dirty Soccer. GSP a descoperit că australiano-italianul, patron al unei școli controversate de fotbal, a înființat împreună cu CFR Cluj o academie internațională în anul 2013. Neștiut publicului, Pagniello punea părinții copiilor să plătească toate cheltuielile. După câteva luni, proiectul academia CFR Internațional a eșuat. A reușit intrarea în cluburile spaniole Jumilla și Cultural Leonense, la meciurile cărora s-au observat tipare ciudate de pariere.
  • Mauzo Ulizio - arestat și suspendat pe linie sportivă 5 ani în dosarul Dirty Soccer, unde este considerat un om cheie în rețea. Fost director sportiv la ProPatria și Monza, a fost acuzat de trucare de meciuri, extorsiune, sechetrare de persoane și deținere de arme. Traducătoarea sa, românca Delia Ioana Dan, a fost și ea reținută în dosar. Ulizio și Massimiliano Carluccio sunt înregistrați în timp ce vorbesc despre preluarea unui club din România
  • Massimiliano Carluccio - arestat și judecat în dosarul Dirty Soccer. Conducătorul din umbră de la ProPatria e acuzat de trucare de meciuri, extorsiune, sechetrare de persoane și deținere de arme. El și Mauro Ulizio discută despre clubul din România
  • Ninni Corda - arestat, suspendat un an și 3 luni pe linie sportivă în dosarul Dirty Soccer. A fost acuzat de implicare în trucarea a trei partide. Amenințat cu moartea pentru eșecul unuia dintre aranjamente. GSP a descoperit că Ninni Corda a negociat numirea sa pe banca mai multor cluburi din România, unde urma să vină și cu o “sponsorizare”. În ianuarie 2015, a fost pe punctul de a deveni antrenor la Rapid
  • Alessandro Magni - anchetat în dosarul Dirty Soccer. Prieten cu Ninni Corda, impresarul-avocat a fost acuzat că a tăinuit un meci trucat și că a intermediat un alt aranjament. Numele său apare pe un contract de sponsorizare la clubul Dacia Brăila. A negociat preluarea clubului Farul și a cel puțin încă unei echipe din România. A fost impresarul lui Neluț Roșu și a altor fotbaliști români, prin intermediul relației cu impresarii Mircea Căpușan și Florin Vulturar.
  • Massimiliano Solidoro - arestat și suspendat 4 ani pe linie sportivă în dosarul Dirty Soccer. Colaborator tehnic la clubul Savona, a fost acuzat de implicare în trucarea mai multor partide. Anul trecut, a venit împreună cu Alessandro Magni pentru a negocia preluarea clubului Farul.
  • Edmond Nerjaku - arestat și judecat în dosarul Dirty Soccer. Albanez stabilit în Italia, Nerjaku a finanțat trucarea a mai multor meciuri din Serie B și Lega Pro. Acuzat de extorsiune, a fost la rândul său victima unei sechestrări. Nerjaku a încercat preluarea cluburilor Corona, Săgeata Năvodari, Farul și Dacia Brăila. Potrivit informațiilor GSP, a reușit trucarea a cel puțin unui meci din Liga 1, jucat de o fostă campioană a României.

INVESTIGAȚIA GSP DESPRE INVAZIA ITALIENILOR CONTROVERSAȚI ÎN FOTBALUL ROMÂNESC

 EXCLUSIV Italianul arestat în Spania pentru trucarea unui meci al Barcelonei B a negociat preluarea unui club din România! Partenerul lui a tratat pentru alte 3 cluburi din Liga 1 și Liga 2

EXCLUSIV Strângerea de mână a Mafiei! Cum a vrut CFR să-și facă academie cu un italian arestat și suspendat pentru trucare de meciuri. Legătura cu grupul italian anchetat în Spania și asociat cu mafia calabreză

EXCLUSIV Secretele lui Pagniello » De ce minte CFR în privința colaborării cu italianul asociat cu mafia pariurilor din Italia + Mărturiile unor părinți și copii păcăliți într-o “înșelăciune” internațională

Mărturie incredibilă: fost jucător la Liverpool și Ceahlăul, denunțătorul meciurilor trucate de mafia pariurilor implicată și în România: mesaje de Whatsapp și amenințări cu moartea

EXCLUSIV Rețeaua italiană » 11 cluburi românești, ținta investitorilor străini dubioși: plăți imorale, jucători neplătiți, meciuri trucate, legături cu crima organizată! Detalii incredibile dintr-un raport secret

Interviu cu agentul care i-a plasat în România pe investitorii controversați din Rețeaua italiană. Ilisei: “Mea culpa, asta e. Dar nu truchez meciuri, nu am treabă cu pariurile”

Actele care arată cum preia un “investitor neserios” un club din România. Apărarea lui Cavalli: “Nu am nicio treabă cu pariurile, sunt un om serios”

EXCLUSIV Dirty Soccer.ro: trucare de meciuri în Liga 1 și Liga 2 » Albanezul arestat în scandalul italian, implicat masiv în România

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.