Ajuns acum director tehnic al federației din Kenya, Andrei Spier, 54 ani, ex-selecționer la U18/U19 în perioada 2014-2016, dezvăluie amănunte de culise din perioada în care a lucrat pentru ”administrația Burleanu”.
-Domnule Spier, fostul coleg de la FRF, Gabriel Manolache, ex-selecționer la U15/17, a reclamat recent mediul toxic în care a lucrat cu juniorii la federație timp de doi ani. Cum a fost situația în cazul dumneavoastră?
- Gabi e un tip integru, a lucrat atent cu copiii și s-a ținut de treabă. L-am cunoscut și l-am perceput ca pe un antrenor jos pălăria, care nu merita să fie îndepărtat în felul în care s-a procedat cu el. Totuși, nu sunt surprins de experiențele povestite de Manolache, pentru că și eu m-am lovit de destule situații nefirești.
- Puteți exemplifica?
- Am fost bucuros să activez în România, a fost a patra federație cu care am colaborat, dar atâta lipsă de respect n-am întâlnit nicăieri! La final, să nu vii tu, președinte, măcar să strângi mâna unui antrenor care a muncit la un lot național, să spui un simplu "Mulțumesc!"? Mai ales că reușisem să calific reprezentativa U19 la Turul de Elită în toamna lui 2015 și știm că astea sunt rarități în fotbalul românesc. Sigur, n-am mers apoi mai departe, dar, dacă nu greșesc, ultima prezență la un turneu final a fost cea din 2011, cu Adi Văsâi selecționer. Și mai e un semn de întrebare.
"N-are cum să coordoneze antrenorii un tăietor de filme"
- Anume?
- Dacă nu prelungești contractul unui tehnician care ți-a adus totuși o calificare cu generația lui Cicâldău, Tordai, Răzvan Popa sau Cristi Ene și o faci cu alții care n-au obținut nicio performanță, unde e logica? Pentru că unora li s-a plâns de milă, iar FRF merge mai departe cu ei, chiar dacă nu s-au calificat. N-am avut niciun conflict acolo cu nimeni, m-am ocupat doar de grupa mea, unde ne-am simțit ca într-o familie, dar e o întrebare legitimă aceasta vizavi de criteriile după care lucrează, de fapt, federația.
- Vă referiți aici la Adrian Boingiu, care activează încă la U19?
- Nu vreau să acuz pe nimeni, m-am referit strict la principiu și la modul de a trata și evalua antrenorii. Eu, de exemplu, nu l-am acceptat niciodată ca autoritate pe Sandu Tăbârcă din postura de coordonator al loturilor de juniori. N-are cum să vină un tăietor de filme și să mă coordoneze pe mine, care am o experiență de antrenor de 27 de ani! Sau cum să vină să-i dea Țicleanu explicații lui?! De fapt, Tăbârcă e doar cățelușul lui Vochin, ale cărui ordine le execută.
"«Activare neuromusculară» și «penetrare»"
- Puteți descrie anumite momente legate de Tăbârcă?
- Păi, de exemplu, venea la antrenamente să-mi cronometreze exercițiile "4 contra 2" și mă atenționa că am făcut doar 5 minute și 37 de secunde în loc de 6 minute, cum scrie la carte. Dar el n-are de unde să știe că mai trebuie să simți și jucătorul ori tipul de antrenament, nu te duci cu ochii închiși doar pe ce e scris pe hârtie. Și vă mai spun una de tot râsul!
- V-ascult!
- Ne cerea să vorbim cu copiii în următorul limbaj: în loc de "încălzire" să folosim expresia "activare neuromusculară", iar în loc de "pasă decisivă" să utilizăm cuvântul "penetrare"! Nu e nicio glumă! La ideea secundului meu, Sorin Cornea, făcusem la lot un test și i-am întrebat pe puști tabla înmulțirii pe sărite. Unii au picat cu succes! Și atunci, când nivelul de inteligență e cel care e, cum poți să le vorbești jucătorilor într-un astfel de limbaj?
"Mi-au compromis turneul din Croația"
- N-ați fost totuși prea dur când ați afirmat că Tăbârcă e doar cățelușul lui Vochin?
- Nu! Pentru că influența lui Vochin în federație e mare și el a dat fotbalul pe mâna lui Tăbârcă! Omul acesta venea numai cu ședințe de doi lei, doar cu analize negative și accent major pe video, când, de fapt, acest accesoriu reprezintă doar 5% din activitatea unui antrenor. Sigur, e util, dar nu-l putem transforma noi într-o chestie principală doar fiindcă Tăbârcă se pricepe să taie filme! Ca să nu mai spun că intervenea deseori nejustificat peste programele antrenorilor. Iar Vochin nu o dată a încurcat și el lucrurile!
- La ce vă referiți?
- Am avut cu lotul o dublă de pregătire în Croația, care a fost fixată la o zi după ce se terminase în țară turneul final național la juniori. Patrick Petre s-a dat jos din autocar direct cu cârcei, iar cei de la Academia Hagi au sosit și ei în ultima secundă. Toți erau obosiți, pe bună dreptate, așa că s-a compromis tot turneul din cauza programării lui defectuoase.
"Am spus de la început că Daum e un antrenor bun, numai că principala lui calitate, motivația, se pierde prin traducere. Dacă vrei să țipi la un jucător să-l trezești, cum îți transmite translatorul același mesaj?!"
"Mi-a plăcut mult Cicâldău la lot, un băiat inteligent, cuminte, creativ. Tordai era foarte ambițios, iar Ionuț Pop, Răzvan Popa, Cristi Ene sau Alex Stoica sunt și ei jucători cu un potențial remarcabil"
6 meciuri oficiale a avut Spier pe banca "tricolorilor" U18/U19: 2-0 cu Feroe și cu Andorra, 1-3 cu Elveția în turul 1 Euro 2016, 0-3 cu Cehia, 0-4 cu Austria și 1-3 cu Slovacia în Turul de Elită
3 ani a lucrat Spier pentru federația germană ca antrenor regional U11-U19: 2002-2005
{{text}}