Sporturi   •   Tenis   •   PORTRET

NextGen e aici » Portertul noului copil minune din tenis: Sascha Zverev

FOTO: Reuters

Articol de Luminiţa Paul   —  miercuri, 16 august 2017

Alexander Zverev, 20 de ani, cu două titluri Masters anul acesta, e figura cea mai proeminentă a generației tinere din tenisul mascluin.

Antrenamentul nu începe până când Sascha nu-și potrivește bandana pe frunte. Cu mici gesturi calculate, tânărul îndoaie bucata de material, o înnoadă temeinic la spate, apoi umflă un pic pletele blonde. Tot ritualul durează un minut, timp în care Alexander Sr, tatăl, așteaptă lângă scaun, îmbrățișând racheta. E gata, start! Ceea ce urmează acoperă cu o peliculă de lac strălucitor răsfățul de mai devreme. Este muncă pură, efort și transpirație, alt tip de rutină la care jucătorul în vârstă de 20 de an se înhamă cu îndârjire. 

Se vorbește mult despre el zilele acestea. Mult mai mult decât anul trecut, când abia dădea la o parte un colț din cortina faimei. Se vorbește mult și justificat. Din generația nouă, pe care ATP o promovează intens în campania NextGen, el a obținut rezultatele cele mai răsunătoare.

Duminica trecută, l-a învis pe Roger Federer în finala de la Montreal pentru al doilea titlul de Masters. Pentru primul, cel de la Roma, în mai, îl îngenunchease de Novak Djokovici. Nu e lipsă de respect, e o formă de curaj în ocazii mari, pe care o au probabil doar viitorii mari campioni. Iar dacă Roma ar fi fost o excepție, Montrealul asigură că nu e deloc așa.


5 titluri are Sascha Zverev în acest sezon: Montpellier, Munchen, Roma, Washington, Montreal, mai multe ca oricine

Soci-Moscova-Hamburg

Sascha fusese pregătit însă pentru asemenea momente. S-a născut într-o familie dedicată tenisului. Părinții au jucat împreună în perioada junioratului, în orașul natal al ambilor, Soci, după cum povesteau pentru Daily Telegraph. S-au căsătorit de foarte tineri, Irina avea doar 17 ani și a avut nevoie de un certificat din partea părinților.

De acolo s-au mutat la Moscova, unde în 1987 s-a născut Mischa, apoi la Hamburg, locul a venit pe lume Sascha, aproape 10 ani mai târziu. Ambii au urmat calea tenisului, ghidați de părinți. Și au crescut competitivi, mai ales mezinul. 


"Ambii copii spuneau Ultima minge!, și apoi mai rămâneam o oră pe teren", povestea mama, amuzată. "Cu Sascha, în special, știam că dacă voiam să oprim ceva, unul dintre noi trebuia să piardă în fața lui – la tenis, cărți, table. Altfel nu se putea. Abia după aceea puteam să mergem la cină sau la somn". Sascha își descrie părinții ca fiind foarte calmi și înțelegători cu el, tocmai pentru că au jucat tenis și știu ce înseamnă.

"Tatăl meu îmi e și antrenor, dar când eram mai mic mai mult mă ghida mama. Cred că am o tehnică destul de bună, pe care mi-a șlefuit-o mama. Reverul, de exemplu, e sută la sută al mamei". 

Obișnuit cu vedetele

Cât de mult trebuie să fi contat pentru micul Sascha faptul că mergea la turnee de seniori, acolo unde fratele său juca pe tablou sau în calificări. A intrat de puști în atmosfera profesionistă, lăsându-se învăluit, dar nu vrăjit de ea. Nu l-a copleșit, l-a rodat. Jucătorii se obișnuiseră să vadă un copil îmbrăcat frumos, asortat din cap până-n picioare, așteptând să-i vină rândul la terenurile de antrenament. "Îl știu de când avea 7 ani", își aminteșt fostul jucător britanic Ross Hutchins. 

Zverev senior crede că, din acest motiv, pentru Sascha e mai ușor decât a fost pentru fratele mai mare. "La Mischa totul era nou. Dar cel mic... când avea 6 ani, Djokovici avea 16. Eram la același turneu și juca puțin cu el, tenis, fotbal.

Odată, la Dusseldorf, la Cupa Mondială, l-am rugat pe Gilles Simon să bată mingea cu Sascha vreo 20 de minute. Era ceva normal". Tânărul confirmă: "Eram foarte obișnuit cu aceste lucruri". Singurul care l-a intimidat un pic a fost Roger Federer, "nimeni altcineva", insistă actualul număr 7 mondial. 

Între timp, a lăsat deoparte acea senzație. L-a învins pe elvețian de două ori în circuit, anul trecut, la Halle, și duminica trecută, în finala de la Montreal, dar și la Cupa Hopman, în startul acestui sezon. La rândul său, Federer l-a bătut de două ori pentru un match-up strâns între geniu/experiență contra talent/exuberanță. 

Proiect de durată

Pentru Sascha mai rămâne de bifat o categorie, cea mai importantă: turneele de Mare Șlem. Deocamdată, cel mai bun rezultat al său de până acum fiind "optimea" de la Wimbledon 2017, în care a cedat în 5 seturi la Milos Raonic. Tânărul Zverev e însă un proiect de lungă durată, susține agentul său, Patricio Apey.

"Nu se grăbește nimeni. E adevărat însă că de fiecare dată când fixăm un termen de 18 luni pentru ceva, Sascha ajunge la țintă în 6", a explicat el. Neînvins pe hardul american în acest sezon, cu titluri la Washington și Montreal, mezinul Zverev ar putea exploda la US Open pentru consacrarea precocității. Probabil și asta face parte din plan, mai rămâne de completat anul. 

Influență pozitivă

După Wimbledon, Zverev a apelat la fostul lider mondial Juan Carlos Ferrero (foto, sus, în mijloc) pentru consiliere. Rezultatul: două titluri, recoltă surprinzătoare pentru spaniol. "Nu mă așteptam, dar trebui să spun că văzându-l cum s-a antrenat în cele zece zile petrecute împreună la Tampa, înainte să plecăm la Washington, am fost șocat de disciplina și dăruirea lui. Vrea foarte mult să progreseze și muncește pentru a deveni unul dintre cei mai mari. Cred că e foarte matur pentru vârsta lui", a spus Ferrero, care va reveni alături de Sascha la US Open. 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.