Federaţia Sindicatelor din Administraţia Naţională a Penitenciarelor a cerut luni revocarea eliberării condiţionate a lui Gigi Becali și susține că patronul FCSB l-a ameninţat pe directorul Penitenciarului Jilava, potrivit Mediafax.
update 16:30
Becali a vorbit din nou despre acuzațiile aduse și a dezvăluit ce mesaj a trimis către directoarea Penitenciarului Jilava.
"Pe directoarea de la Penitenciarul Jilava o cunoșteam. Am jucat table cu ea în pușcărie și o cunoșteam. A vrut să mă țina la Jilava, când m-a mutat la Poarta Alba că ne plimbam noi cu șareta, eu cu ea.
I-am trimis un mesaj și am întrebat-o de ce distruge oameni, ca în loc să îi dea învoire acasă lui Victor Becali, îi dă pachet și vizită. I-am scris «Nu vă ganditi că va veni judecata lui Dumnezeu și o să plătiți atunci nota de plată?». Asta e amenințare? Sunt atât de idiot să o ameninț prin mesaje și să las scris? Cereți mesajele", a spus Becali la B1TV, potrivit ziare.com
update 10:40
Contactat telefonic, Becali a declarat că nu se teme că va reveni în închisoare.
"La mintea lor de doi lei, ei cred că se poate orice. Cum să ceară revocarea eliberării? Sunt tâmpenii.
Da, am dat mesaje. Și ce? Nu am emoții", a spus Becali pentru GSP.RO.
Știrea inițială:
Potrivit sursei citate, pe 19 august, Becali a afirmat în direct la TV că a trimis o serie de mesaje de amenințare către directorul Penitenciarului Jilava, care nu a aprobat o învoire pentru Victor Becali.
"Considerăm că se impune sesizarea instanţei de executare a pedepsei privative de libertate în legătură cu revocarea liberării condiţionate, dar şi a organelor de urmărire penală pentru infracţiunea de ultraj în formă calificată, fostul deţinut Gheorghe Becali fiind cunoscut pentru comandarea unor actiuni de tip mafiot (sechestrare de persoane)”, a explicat preşedintele FSANP, Sorin Dumitraşcu, potrivit Mediafax.
Becali, 59 de ani, a fost eliberat condiționat din închisoare în aprilie 2015. Finanțatorul roș-albaștrilor a fost condamnat în mai 2013 la trei ani după gratii, în dosarul schimbului de terenuri cu Ministerul Apărării. Acesta a primit ulterior un spor de şase luni, după alte două condamnări, în dosarul "Valiza" şi în cel al sechestrării celor care i-au furat maşina.
Comunicat Federația Sindicatelor din Administrația Națională a Penitenciarelor:
"Luni, 21 august 2017, am solicitat conducerii Administrației Naționale a Penitenciarelor măsuri ferme în legătură cu amenințările pe care fostul deținut Gheorghe Becali, aflat în perioada de supraveghere după liberarea condiționată, a reunoscut public că le-a adresat directorului Penitenciarului Jilava.
Ex-deținutul Gheorghe Becali a intervenit în direct într-o emisiune de televiziune din data de 19 august 2017 unde a afirmat cât se poate de explicit că i-a transmis o serie de mesaje de amenințare directorului Penitenciarului Jilava pe motiv că acesta nu a aprobat o nouă învoire pentru vărul său, încă deținut, Victor Becali.
Considerăm că se impune sesizarea instanței de executare a pedepsei privative de libertate în legătură cu revocarea liberării condiționate, dar și a organelor de urmărire penală pentru infracțiunea de ultraj în formă calificată, fostul deținut Gheorghe Becali fiind cunoscut pentru comandarea unor acțiuni de tip mafiot (sechestrare de persoane).
Acest demers se înscrie în programul de acțiuni sindicale care are în vedere, pe lângă îmbunătățirea condițiilor de lucru și eliminarea deficitului de personal, și întărirea cadrului instituțional și legal referitor la protecția personalului din penitenciare, și este justificat legal de prevederile art. 104 alin. (1) si (2) si art. 257 alin. (1) si (2) din Noul Cod Penal.
Pentru conformitate:
Art. 257 din Noul Cod Penal prevede că:
(1) Ameninţarea săvârşită nemijlocit sau prin mijloace de comunicare directă, lovirea sau alte violenţe, vătămarea corporală, lovirile sau vătămările cauzatoare de moarte ori omorul săvârşite împotriva unui funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat, aflat în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu exercitarea acestor atribuţii, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime.
(2) Săvârşirea unei infracţiuni împotriva unui funcţionar public care îndeplineşte o funcţie ce implică exerciţiul autorităţii de stat ori asupra bunurilor acestuia, în scop de intimidare sau de răzbunare, în legătură cu exercitarea atribuţiilor de serviciu, se sancţionează cu pedeapsa prevăzută de lege pentru acea infracţiune, ale cărei limite speciale se majorează cu o treime.
Art. 104 din Noul Cod Penal prevede că:
(1) Dacă pe durata supravegherii persoana condamnată, cu rea-credinţă, nu respectă măsurile de supraveghere sau nu execută obligaţiile impuse, instanţa revocă liberarea şi dispune executarea restului de pedeapsă.
(2) Dacă după acordarea liberării cel condamnat a săvârşit o nouă infracţiune, care a fost descoperită în termenul de supraveghere şi pentru care s-a pronunţat o condamnare la pedeapsa închisorii, chiar după expirarea acestui termen, instanţa revocă liberarea şi dispune executarea restului de pedeapsă. Pedeapsa pentru noua infracţiune se stabileşte şi se execută, după caz, potrivit dispoziţiilor de la recidivă sau pluralitate intermediară"
{{text}}