Liga 1

INTERVIU EXCLUSIV cu antrenorul lui Sepsi, Valentin Suciu: "Oriunde mergeam, lumea îmi spunea că sunt bozgor, chiar dacă mă cheamă Suciu!"

foto: Raed Krishan, GSP

Articol de Iulia Iordache  —  Wednesday, 30 August 2017

Tehnicianul covăsnenilor, Valentin Suciu, spune că multă vreme a fost afectat de scandările tribunelor, însă acum nu îi mai pasă. Recunoaște că saltul din "D" în "A" l-a amețit puțin, dar speră să antreneze cândva în străinătate.

-Domnule Suciu, sezonul trecut obiectivul era să nu retrogradați în Liga a 3-a și ați ajuns în Liga 1...
-Da, așa e, aproape nimeni nu ne dădea șanse să promovăm. Eu îmi cunoșteam jucătorii, știam ce pot, dar nu cunoșteam nivelul diviziei secunde. Cu toate că fotbalul a evoluat, nivelul celui din România a scăzut la nivelul fiecărei ligi. Cluburi mai puține, cu probleme financiare... ăsta a fost norocul nostru! Am avut adversari mai valoroși, care aveau ca obiectiv promovarea, dar din cauza dificultăților financiare nu au mai putut să se mențină acolo, sus.

-Și acum obiectivul este tot salvarea de la retrogradare, ce surpriză mai produceți?
-Nu știu, vedem. Momentan ar fi culmea să ne propunem mai mult! Ce a fost în "B" e altceva. Aici este alt nivel, trebuie să fim realiști! În Liga a 2-a am prins un culoar favorabil, mai mult ne-au ajutat rezultatele decât jocul în sine, iar în turul campionatului nu ne-a băgat nimeni în seamă. Am avut foarte mult noroc sezonul trecut!

"Nici nu știam cum să mă bucur"

- Ați dus echipa din Liga 4 în Liga 1 în numai 6 ani. Aveți vreun secret?
- Sunt mândru că într-un timp atât de scurt am reușit să ajung să antrenez în Divizia A, până la urmă de-asta te apuci de antrenorat, ca să ajungi la un nivel cât mai înalt. Sincer vă spun, nu credeam că voi ajunge atât de repede, însă asta înseamnă că facem bine ce facem. Eu și staff-ul meu îi suntem recunoscători patronului Laszlo Dioszegi pentru că a avut încredere în noi și ne-a dat credit chiar și în momentele mai dificile.

-Sunteți născut, trăit în Sfântu Gheorghe, care e relația în oraș între români și etnicii maghiari, că se tot vorbește despre conflicte?
-Din cauza asta am avut foarte mult de suferit. Și la fotbal, și în viața de zi cu zi. Indiferent unde mergeam, nu conta că mă cheamă Suciu, tot bozgor mi se zicea! Sau dacă mă duceam în Ungaria mi se zicea "românule"! Până la urmă m-am obișnuit. În Sfântu Gheorghe, toată lumea trăiește civilizat. Totul este, din punctul meu de vedere, ațâțat de zona politică. Unde se implică politicul, acolo intervin problemele. Avem prieteni români, prieteni maghiari, prieteni țigani, câtă vreme omul e corect și cinstit poți lega o prietenie cu oricine. Se mai ceartă ungurul cu ungurul, românul cu românul, inevitabil apar discuții, însă nu la nivelul la care se gândește lumea care nu cunoaște realitatea din zonă!

-Credeți că lumea percepe greșit și echipa din cauza zonei din care face parte?
-Din păcate, da, suporterii majoritari sunt maghiari, cântă pe ungurește, iar asta irită multă lume. Totuși, dacă ar traduce cineva ceea ce se cântă, sunt sigur că și-ar schimba părerea. Nu scandează nimic antinațional, doar susțin echipa. Din Liga a 3-a tot se scandează împotriva ungurilor meci de meci, deja ne-am obișnuit.

 Citește în ediția tipărită de azi un superinterviu cu Valentin Suciu! Poți răsfoi Gazeta și în varianta online, aici!

ALTE ARTICOLE DIN EDIȚIA DE AZI

√ Are încă încredere în Daum: "Trebuie să continue la națională, nu e vina lui că suntem în situația asta"

√ Florin Andone admite că a avut până acum prestații fragile la națională: "Am nevoie de un gol ca să mă descătușez"

√ Daum a testat mai multe variante, dând senzația că împotriva Armeniei va folosi un 4-2-3-1

√ FCSB și-a găsit specialiști în lovituri libere

√ Negoiță și-a asigurat spatele: în cazul plecării lui Contra, vine antrenorul-impresar + patronul are încă o variantă de rezervă

√ Nu rata ponturile din pagina dedicată pariorilor!

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.