Nationala

Trebuie să-i batem măr pe armeni » Scenariile care ar mai putea duce România în barajul pentru Mondiale țin mai mult de SF

foto: Alex Nicodim, GSP

Articol de Justin Gafiuc  —  Wednesday, 30 August 2017

În orice variantă însă, ne-ar fi necesare victorii la scor cu Armenia și Kazahstan, acasă, pentru a lua fața concurenței la final, la o eventuală egalitate de puncte.

Înainte cu 4 etape de finalul preliminariilor, "tricolorii" ocupă locul 4 în grupa E, iar calificarea la Mondiale ține de o minune. "Mai avem șanse mici în momentul de față, dar jucătorii și staff-ul tehnic trebuie să se agațe de orice speranță și să câștige următoarele două meciuri", a subliniat recent și președintele FRF, Răzvan Burleanu, într-o declarație cu iz diplomatic.

"Avem 5% șanse și asta dacă e să fim optimiști", a punctat și Tătărușanu. Ce ar trebui să se întâmple însă cu adevărat pe ultima sută de metri a campaniei pentru ca România să mai prindă un nesperat loc de baraj pentru CM 2018?

Nu ne ajută niciun criteriu

Polonia e scăpată deja în câștigătoarea seriei, așa că, teoretic, "tricolorii" mai visează să-și dispute locul secund cu Muntenegru și Danemarca, de care ne despart însă acum patru puncte. La ora actuală, nu ne ajută nici următoarele criterii de departajare: golaverajul (0 față de Ă7 Muntenegru și Ă4 Danemarca) și numărul de goluri marcate (7 față de 14 Muntenegru și 10 Danemarca). Așa că la mijloc ar fi scenarii restrânse și mai degrabă fanteziste favorabile României.

1) Varianta SF

România câștigă tot până la final: 12 puncte
În această versiune, "tricolorii" ar acumula 18 puncte, iar Muntenegru și Danemarca ar trebui să nu obțină mai mult de 8 puncte din trei partide, în afara celei pe care ar pierde-o în fața României. În plus, cele două au programată și înfruntarea directă în penultima rundă a preliminariilor, iar o remiză le-ar încurca pe ambele.

E însă un calcul extraterestru, atâta vreme cât trupa lui Daum n-a fost în stare să bată acasă niciuna dintre puternicele rivale directe.

2) Varianta miraculoasă

România mai obține 10 puncte
Ar fi necesar ca "tricolorii" să mai realizeze trei victorii și o remiză, adică să bată obligatoriu acasă Armenia și Kazahstan, iar din "dubla" în deplasare cu Muntenegru și Danemarca să scoată patru puncte. Astfel, ar totaliza 16 puncte, ar rămâne substanțial la mâna jocului rezultatelor și ar trebui să aștepte ca ambele adversare să nu strângă mai mult de 6 puncte în restul de trei partide.
Teoretic, posibil, căci amândouă vor mai întâlni liderul Polonia, muntenegrenii au o deplasare dificilă la Astana, precum și partida directă cu danezii la Podgorica. Numai că leșii, cu biletele de Mondiale în buzunar, nu se vor mai încorda, probabil, foarte tare pe finalul campaniei. În plus, ar fi nevoie ca, la egalitate de puncte, România să-și depășească adversara la golaveraj sau număr de goluri înscrise. Asta ar însemna, în primul rând, obligativitatea unor victorii la scor cu Armenia și Kazahstan!

3) Varianta-surpriză

România mai adună 8-9 puncte
Evident, ar rămâne repere fixe succesele acasă, la scor, cu Armenia și Kazahstan, completate cu două eventuale remize la Podgorica și Copenhaga ori o victorie și un eșec. Am colecta la final 14-15 puncte.

Dar în această variantă, dacă România pierde în Muntenegru sau Danemarca, s-ar putea duce într-un total de maximum 15 puncte, așa că ar trebui ca adversara care ne învinge să mai scoată doar două puncte în trei partide și să-și deterioreze semnificativ golaverajul pentru a rămâne totuși în spatele nostru la final. Așa că ar deveni vitală o remiză în partida Muntenegru - Danemarca, iar apoi una dintre ele, cea care ne bate pe noi, să mai obțină doar un punct din "dublele" cu Polonia (a)/Armenia (d) - cazul danezilor ori cu Kazahstan (d)/Polonia (d) - situația ex-iugoslavilor. Aproape imposibil! 

Cu cine mai jucăm noi și rivalele

România

  • Armenia (a)
  • Muntenegru (d)
  • Kazahstan (a)
  • Danemarca (d)

Muntenegru

  • Kazahstan (d)
  • România (a)
  • Danemarca (a)
  • Polonia (d)

Danemarca

  • Polonia (a)
  • Armenia (d)
  • Muntenegru (d)
  • România (a)

Mai aproape de rușinea lui Pițurcă/Lucescu jr.

De când preliminariile pentru Europene și Mondiale se desfășoară după sistemul cu trei puncte la victorie, adică începând cu campania pentru CE 1996, România a avut cea mai jenantă prezență în calificările pentru CM 2010, cu Pițurcă și Răzvan Lucescu selecționeri. În 10 meciuri, "tricolorii" au obținut atunci numai 12 puncte într-o grupă cu Serbia, Franța, Austria, Lituania și Feroe, terminând campania pe locul 5, penultimul. Acum, Daum poate egala "performanța" de atunci dacă mai obține cu România doar 6 puncte, eventual victoriile de acasă cu Armenia și Kazahstan, sau chiar poate bate recordul negativ în cazul unor pași greșiți repetați până la finalul calificărilor. 

''Trebuie să fim întotdeauna optimiști, dar în același timp realiști. Dacă e să fim optimiști, am putea spune că mai avem 50% șanse de calificare. Dacă e să fim realiști, vă puteți da seama și dumneavoastră''
Christoph Daum, selecționer România

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.