Concluziile se scriu destul de simplu după evoluţia naţionalei masculine a României, care nu a obţinut nicio victorie în Grupa C a Europenelor, care s-a încheiat joi seară, la Cluj-Napoca.
Antrenorul principal al tricolorilor, Marcel Ţenter, a subliniat punctele bune şi slabe ale selecţionatei, pe parcursul unei săptămâni dificile, în care frustrările şi lipsurile au fost mari şi învăţăturile pe măsură.
"Nu suntem competitivi"
"Gustul cu care am rămas este diferenţa uriaşă de valoare între echipe. Este incredibil de greu să egalezi nivelul lor de pregătire sub toate aspectele şi din acest punct de vedere nu a fost simplu pentru nimeni. Nu putem deveni jucători de top peste noapte", spune tehnicianul.
Totuşi, el consideră că pe baschetbaliştii români îi va ajuta enorm faptul că s-au confruntat cu nişte jucători de talia şi faima lui Pau Gasol sau Bogdanovici. "Anumiţi sportivi din lotul României pot progresa enorm dacă li se va da şansa să joace an de an la acest nivel înalt. În plus, mă bucur că am promovat tineri şi că ei vor asigura viitorul selecţionatei naţionale", adaugă Ţenter.
Ce nu i-a plăcut antrenorului principal? "Nu mi-a plăcut că nu avem deocamdată o echipă suficient de competitivă. Sunt mulţumit de progresul individual, dar total nemulţumit de faptul că nu am reuşit să obţinem nicio victorie. La urma urmelor, acesta e scopul oricărui sport, să câştigi, nu să pierzi", spune antrenorul principal al României.
Se dă strigarea la U20 şi U18!
Urmează o perioadă a concluziilor şi a regrupării, dat fiind că în noiembrie încep calificările pentru Campionatele Mondiale din 2019, într-o grupă în care România întâlneşte Olanda, Italia şi Croaţia. "Indiferent de aceste concluzii, progresul acesta obţinut la Europene trebuie să continue la echipele de club ale fiecărui sportiv în parte. Trebuie să folosească experienţa strânsă la acest EuroBasket", subliniază Marcel Ţenter, care spune că pe lângă nucleul deja închegat plus jucătorii tineri, lotul mare ar putea fi completat cu baschetbalişti de la U20, ba chiar şi U18. "Desigur, poate fi dureros, pentru că atunci când vine cineva nou, altcineva va trebui să plece, dar trebuie să asigurăm continuitatea. Iar pentru asta e nevoie de muncă şi disciplină colectivă".
Momentul lui Mandache
Unul dintre momentele foarte bune ale "naţionalei", la Cluj, a venit în meciul de joi, cu Muntenegru, pierdut de români cu 69-86, când Andrei Mandache (CSM Oradea) a intrat în istoria competiţiei, reuşind 14 puncte, 11 pase decisive şi 10 recuperări – un triple-double, lucru care nu s-a mai întâmplat de la Europeanul din 1995, protagonist fiind atunci celebrul croat Toni Kukoc. "Andrei a demonstrat în meciul cu Muntenegru de ce este căpitanul echipei. I-a tras pe toţi după el, şi numai în partida finală a grupei", punctează tehnicianul principal al lotului tricolor.
"Mă aşteptam ca sala să fie plină de suporteri români la toate meciurile noastre, indiferent de condiţia României în turneu. Atmosfera a fost grozavă la câteva partide, dar nu la toate. Păcat, pentru că au jucat nişte sportivi pe care publicul român nu va mai avea ocazia să-i vadă curând în acelaşi loc"
Marcel Ţenter, antrenor principal
Cifrele Grupei C EuroBasket 2017
- 207 voluntari au luat parte la organizarea evenimentului
- 316 ziarişti români şi străini au fost acreditaţi la meciurile Grupei C
- 9.121 de spectatori au umplut Sala Polivalentă din Cluj-Napoca la meciul cu Ungaria, record de asistenţă în România la un eveniment sportiv indoor
- 9,76 este media notelor acordate de presa străină atât calităţii turneului, cât şi organizării acestuia
- 1.111 de puncte a marcat spaniolul Pau Gasol (37 de ani) în total în cariera de la Euro, depăşindu-l pe francezul Tony Parker şi devenind, chiar la Cluj, cel mai bun marcator al competiţiei din întreaga istorie a acesteia
Parcursul României
- România-Cehia 68-83
- Croaţia-România 74-58
- Spania-România 91-50
- România-Ungaria 71-80
- România-Muntenegru 69-86
Se mută în Turcia
Campionatul European de basket își va desfășura faza eliminatorie în Turcia. "Optimile" de finală se vor disputa sâmbătă și duminică, primele patru echipe din cele patru grupe rămânând angrenate în competiție.
Programul "optimilor"
Sâmbătă
- 12:30 Slovenia-Ucraina
- 15:15 Germania-Franța
- 18:45 Finlanda-Italia
- 21:30 Lituania-Grecia
Duminică
- 12:30 Letonia-Muntenegru
- 15:15 Serbia-Ungaria
- 18:45 Spania-Turcia
- 21:30 Croația-Rusia
{{text}}