Andrei Nicolescu, avocatul fostului deputat Sebastian Ghiță și partener în off-shore, trage sforile împreună cu primarul sectorului 1 la noul club de fotbal.
La 41 de ani, Andrei Nicolescu e un nume puțin cunoscut în fotbalul românesc. Formal, el conduce doar o echipă minusculă de Liga a 4-a, Tricolor. Unde și joacă.
Pasionat de fotbal, Nicolescu e titular și în naționala avocaților, care evoluează sub egida Uniunii Naționale a Barourilor din România.
Președintele Tricolorului - a nu se confunda cu Unirea Tricolor! - e implicat însă, mai nou, și în alt proiect. Academia Rapid.
Deși nu apare în acte, conduce prin relația cu primarul Dan Tudorache și cu ajutorul unui coleg de echipă și fost fotbalist giuleștean, Ovidiu Burcă.
Nicolescu e mai cunoscut ca om din cercul de încredere al lui Sebastian Ghiță. E avocat de business al familiei și partener de afaceri cu fratele fostului deputat.
Membru fondator
La sfârșitul lunii august deveneau cunoscute cele trei nume ale membrilor Asociației Sportive Academia Rapid București, "asociație sportivă fără personalitate juridică, identificată cu numărul de identificare B/F/00013/2017 din Registrul Sportiv al Direcției pentru Sport și Tineret a Municipiului București".
1) Asociația Clubul Sportiv Rapid Redivivus 2017 București, care e fondată de fanii rapidiști din Clubul Aristocratic;
2) Adrian Olariu, din partea Mișcării CFR, celălalt club care, sezonul trecut, a pretins că ar fi continuator al Rapidului dispărut;
3) Ovidiu Burcă.
La suprafață, Burcă, ajuns la 37 de ani, a fost ales în calitatea de fost fotbalist al echipei. "De fapt, el e trimis acolo de avocatul Nicolescu, cel care ia deciziile", spun sursele GSP.
Colegi la Tricolor
Oamenii din interior continuă: "Nicolescu a insistat ca Burcă să fie numit președinte, însă cei care au gândit proiectul și-au dat seama că n-ar da bine ca Ovidiu, care a fost un fundaș cu 10 meciuri pentru giuleșteni, să aibă cel mai înalt post de conducere. Iar Pancu sau Daniel Niculae, care au evoluat ani de zile în Grant, să îi fie subalterni!".
Astfel, Daniel Niculae a fost numit președinte. Burcă, doar manager de proiect. Deși, în iulie, în urma unei discuții în sânul Primăriei Sectorului 1, o comisie l-ar fi considerat pe Burcă "singurul eligibil" pentru poziție.
Burcă, la fel ca Niculae sau Pancu, jucător activ în ultimii ani. Chiar la Tricolor, unde era coleg cu Nicolescu. Nicolescu e puternic și prin relația cu primarul Dan Tudorache, edilul sectorului 1.
A vrut să le schimbe numele
Planul lui Nicolescu de a deține Rapidul nu e nou. Imediat după decizia Primăriei de a susține un nou proiect giuleștean, prima problemă a fost locul în Liga a 4-a.
Asta pentru că, inițial, AFC Rapid și Mișcarea Feroviară au refuzat asocierea cu Primăria Sectorului 1. Soluția primarului Tudorache și a avocatului Nicolescu: Tricolor să își schimbe numele în Rapid.
"Au fost mai multe discuții între Nicolescu și reprezentanții AMFB. Nicolescu s-a dus chiar la sediul lor. I s-a răspuns că nu se poate schimba denumirea cu doar câteva săptămâni înainte de startul competiției, fiindcă sunt depășite anumite termene", povestesc voci din Primăria Sectorului 1.
Până la urmă, atât Academia, cât și Tricolor s-au înscris în L4. Primul meci din istoria noului Rapid? Amical în Giulești cu Tricolor. Scor 1-2!
Apare în Panama Papers
Unul dintre oamenii de încredere ai lui Ghiță, Nicolescu apare și în celebrele Panama Papers.
RISE Project a scris că, alături de fratele lui Sebastian, Alexandru Ghiță, avocatul se afla la conducerea unui off-shore din Panama.
Nicolescu se regăsește ca director și trezorier al companiei Tartran, firma comună a fratelui lui Ghiță și a avocatului.
"Cartelul e format din zeci de companii-ventuză care s-au capitalizat reciproc cu infuzii masive din bugetul național sau european. Banii circulau în zig-zag, după un algoritm care, la final, colecta profiturile în conturile familiei și ale firmelor sale-fanion, Teamnet și Asesoft", scria RISE.
Multă lume se întreba ce l-a determinat pe primarul Dan Tudorache să facă o investiție riscantă, așa cum e refondarea fotbalistică a Rapidului.
"Ce" rămâne de descoperit.
"Cine" e un subiect compus și unul dintre personaje poartă numele lui Andrei Nicolescu.
7 firmeasumate oficial de familia Ghiță erau reprezentate, în 2014, de Andrei Nicolescu
Recomandat de grupul Ghiță
Pe site-ul personal, andreinicolescu.ro, avocatul este recomandat de multe figuri apropiate lui Sebastian Ghiță, printre care fratele acestuia și un fost coleg de clasă:
"Av. Andrei Nicolescu este o persoana deosebită, capabilă să lucreze intens și să furnizeze la timp soluțiile așteptate, nefăcând compromisuri la calitatea serviciilor furnizate"
Alexandru Ghiță, administrator 2K Telecom, fratele lui Sebastian Ghiță"Avocații care activează în cadrul Cabinetului de Avocat Andrei Nicolescu ne-au dovedit, pe parcursul colaborării derulate, că deţin cunoştinţele teoretice şi experienţa necesară în domeniul aplicării legislaţiei comerciale"
Iulian Stanciu, director general Emag International, fost coleg de clasă cu Sebastian Ghiță"Întotdeauna am considerat că trebuie să fac lucrurile cât mai profesional posibil și să am parteneri cât mai buni. De aceea am ales să lucrez cu Cabinetul de Avocat Andrei Nicolescu"
Răzvan Ziemba, director general Asesoft Distribution
Generalul de securitate Mălureanu printre fondatori
Unul dintre fondatorii Academiei Rapid este generalul de Securitate Vasile Mălureanu. Într-un document publicat de ProSport, acesta apare în actul constitutiv al clubului drept împuternicit al Asociației Redivivus, unul dintre fondatori. Vasile Mălureanu a intrat în Securitate în anul 1966, pe când avea doar 18 ani, și "timp de peste 35 de ani, am desfășurat activitatea doar în domeniul informațiilor", după cum afirma chiar el, anul trecut, la lansarea cărții "Apărarea Ordinii Constituţionale. Perspectiva unui ofiţer de informaţii".
Șeful de partid a încercat dincolo
Bogdan Diaconu, președintele Partidului România Unită, în care Sebastian Ghiță s-a înscris anul trecut, a fost numit, în octombrie 2016, președinte de onoare la AFC Rapid. Clubul care funcționează în paralel și care, în toamna trecută, era susținut de cea mai mare parte a fanilor giuleșteni. În iunie, Diaconu a răspuns dur după ce consilierii PNL și USR au votat împotriva preluării Rapidului de către Primăria Sectorului 1: "Dna Clotilde Armand și Uniunea Soros în România s-au opus salvării echipei Rapid!".
Contactat telefonic de Gazeta Sporturilor, Andrei Nicolescu nu a dorit să facă vreun comentariu referitor la subiect.
Save
Save
Save
{{text}}