Leonard Doroftei, fostul președinte al FR Box, i-a solicitat ministrului Sportului din acea perioadă, Gabriela Szabo, un control la federație și a făcut plângere penală la Circa 8 Poliție din București.
Leonard Doroftei a fost ales președinte al FR Box, funcție exercitată între 23 noiembrie 2012 și 13 noiembrie 2015, dată la care și-a înaintat demisia. Fostul campion mondial a declarat pentru Gazetă că el nu și-a însușit nici un leu din federație, iar tot ce a semnat a făcut-o cu aprobarea Biroului Federal al FR Box.
- Moșule, ai cerut acel raport la MTS pe vremea când ministru era Gabriela Szabo?
- Da, eu l-am cerut. Pentru că nu mai erau bani în federație și am vrut să văd unde sunt banii. Nu se găseau multe facturi, nu se găseau diverse. Atunci am făcut și o plângere penală după ce am explicat despre ce e vorba în Biroul Federal. Oamenii au fost de acord, doream să vedem unde sunt banii.
- Și ce s-a întâmplat cu acea plângere?
- Am fost la circa de Poliție, am dat prima declarație, dar nu mai știu. Probabil că s-au mai achitat din banii lipsă, s-au mai adus, nu știu. Încă o dată spun, am apelat la treaba asta pentru că eu nu am cheltuit nici un ban de capul meu. Dacă am semnat ceva care mi s-a pus pe masă și a fost greșit, am vrut să văd ce s-a semnat, unde sunt banii, care sunt comenzile...
- Comenzi? Despre ce vorbești?
- Sunt trei ani de când m-am dat la o parte. Pe mine m-au curățat. Eu mi-am făcut datoria. Nu se găseau facturile la un capăt, dar la celălalt trebuiau să le găsească. Și acolo vedem cine a comandat, acolo vedem cine a semnat. (tace câteva secunde) Spuneau că e prost Doroftei! Dar de ce e prost? Că a spus "stop joc?". Că nu a intrat în circuit. Circuit ce înseamnă? În grupul de oameni de care am fost adus și care doar s-au folosit de mine.
- Și ai aflat cine a luat banii?
- Eu m-am dus cu inima deschisă la federație, să ajut. Eram conștient de faptul că nu cunosc legislația, dar am zis că o să învăț, că o să fiu ajutat. Dar ca orice om, când vezi că dispar banii din federație, îți pui un semn de întrebare! Ăsta e motivul pentru care am cerut control și am făcut plângere penală. Tot ei, cei din federație, îmi spuneau mie: "Prostule, o să vezi că tu o să plătești!". OK, dar măcar să văd unde sunt banii, cum s-au cheltuit! De ce mă scoateți dator?
Un raport degeaba
Fostul ministru Gabi Szabo a trimis Corpul de Control la FRB în 2015, dar de atunci Ministerul Tineretului nu a mai luat nici o măsură. A preferat să nu mai finanțeze federația, de suferit având sportivii și antrenorii.
Un consilier și un inspector în cadrul corpului de Control al Ministrului Tineretului și Sportului, Gabriela Szabo, au efectuat în lunile februarie-martie 2015 un control "tematic" la Federația Română de Box. Acesta a fost solicitat chiar de președintele Federației Române de Box, de atunci, Leonrad Doroftei.
Decontul. Unde-s banii?
Au fost examinate documentele aferente anilor 2012, 2013 și 2014, dar și situația financiară a federației în această perioadă. În urma controlului s-au constatat o serie de nereguli, comisia dând o serie de termene pentru soluționarea problemelor. Sunt date și exemple concrete.
Raportul arată că au fost acordate avansuri nejustificate unor persoane care mai aveau luate alte sume de bani fără acoperire, dar și raportări eronate ale sumelor încasate de la Ministerul Tineretului și Sportului.
La "avansuri nejustificate" apar numele vicepreședintelui de la acea vreme, Vasile Câtea, actualul președinte, cu o sumă de 2.681 lei și căruia "i s-a mai acordat un avans pentru deplasare de 56.792 lei".
Apoi, antrenorii loturilor naționale, Adrian Lăcătuș, cu 1.500 de lei, acordându-i-se un alt avans de 16.200 lei, și Titi Tudor, cu un avans nejustificat de 3.281,94 lei. Și căruia i s-a acordat altul în sumă de 31.672 lei. Totalul avansurilor nejustificate, în federație, se ridicau la 4.058,88 lei (la 31.12.2012), la 19.623,97 lei (la 31.12.2013) și la 63.706,69 lei (la 31.12.2014).
Secretar general fără studii
Un alt punct din cadrul raportului îl reprezintă cheltuielile cu personalul. S-a constatat că secretarul general Viorel Sima a fost angajat fără pregătirea corespunzătoare acestei funcții. El ar fi trebuit să aibă 9 ani vechime în box sau studii superioare. "Domnul Sima Viorel are studii medii", se arată în raport.
Federația Română de box avea de plătit conform raportului, fără a pune la socoteală penalitățile, peste 160.000 de lei.
Surse din FR Box spun însă că cele mai mari nereguli în federație s-au comis în anul 2015, atunci datoriile federației ridicându-se în total la peste 200.000 de euro!
{{text}}