Tiago Lopes, fundașul de 28 de ani fost la CFR, a ajuns și el la Kayserispor, sub comanda lui Șumudică. Portughezul vorbește despre problemele pe care le-ar rezolva în România și explică de ce conaționalii lui sunt, de ani buni, piese de bază în Liga 1.
Tiago Lopes e o dovadă că CFR Cluj a fost capabilă să descopere jucători buni chiar și în condiții austere. Fundașul dreapta a ajuns în Gruia în ianuarie 2014 și a câștigat o Cupă a României, chiar dacă a prins vremurile cele mai dificile pe care le-au traversat ardelenii în ultimul deceniu. Cu insolvență, cu depunctări și cu schimbări de antrenori. Tiago a profitat de perioada din Liga 1. Dintr-un jucător de nivel mic în Portugalia s-a transformat într-un fotbalist de 1,2 milioane de euro, cât e cotat de transfermarkt, titular într-un campionat cu multe staruri.
- Tiago, unde te-ai obișnuit mai ușor? În România sau în Turcia?
- Cam la fel. Și în România m-am adaptat ușor. Aici, în Turcia, e mai simplu începutul pentru că în lot sunt mulți băieți care știu portugheză sau română, așa că mă înțeleg cu toată lumea. Am venit pentru antrenor și ăsta e încă un motiv pentru care m-am integrat rapid.
- Dan Petrescu mai urmărise meciuri din Liga 1 înainte s-o preia pe CFR și te-a remarcat la un moment dat. De ce n-ai rămas la Cluj, cu el?
- Știu că-i place de mine. A sunat și de curând, înainte să semnez la Kayseri, "Vrei să mergi acolo sau continui la CFR?". Am spus că merg în Turcia.
"Oferta de la Cluj nu se compara cu cea de aici"
- Cum a apărut varianta transferului la Kayserispor?
- După un meci între CFR și Astra, Șumudică m-a întrebat "Vii cu mine la echipa pe care o s-o preiau în vara asta?". Am zis "Da, Mister, de ce nu? Dacă e un proiect bun, vin cu tine!". Cum a semnat la Kayserispor, m-a sunat imediat și m-a anunțat.
- Și ai acceptat pe loc?
- Când am auzit de campionatul Turciei am fost de acord imediat. E un campionat bun, mai tehnic decât cel din România. Sunt mulțumit de alegerea pe care am făcut-o. Șumudică m-a ajutat foarte mult și după ce am ajuns aici, sunt fericit să lucrez cu el.
- N-a existat nicio discuție să rămâi în România?
- Ba da. Înainte să se termine campionatul, CFR mi-a propus un nou contract pe 3 ani. Salariul era mai mare decât ce aveam eu acolo, dar nu se compară cu Turcia niciodată! Au contat și banii, normal. La Kayseri sunt bonusuri de club mare, iar jucătorii, de nivel mondial. E diferență, față de România.
"Sunt glumeț doar în afara terenului"
- Patronul lui Kayserispor spune că ești favoritul lui dintre fotbaliștii pe care i-a luat din Liga 1. Cu ce crezi că i-ai convins pe turci?
- Serios? Așa a zis? Mă bucur că mă apreciază. Eu sunt motivat și fiindcă am fost adus de Șumudică, sunt obligat să confirm fiindcă el a garantat pentru mine. Și atunci, mă sacrific pe teren în fiecare meci. Cred că asta le place turcilor.
- Acum, în afara terenului, nu pari înspăimântător, nici nu ești foarte puternic, nu ai un fizic care să sugereze că ai fi un dur. Dar în meciuri tocmai pe asta te bazezi. Cum e posibil?
- Da, vezi că în afara terenului sunt un om diferit, fac glume, sunt relaxat. Pe teren mă transform, vreau neapărat să câștig fiecare meci. N-o să mă schimb niciodată, intru în fiecare meci cu gândul că e obligatoriu să câștig. Sigur, uneori nu iese rezultatul pe care-l vreau, însă trebuie să fiu mulțumit că am făcut tot ce a depins de mine.
"Nu mă impresionează Nasri, nu mi-e frică de nimeni"
- Dar ce calitate trebuie să ai pentru un asemenea stil de joc?
- E vorba și despre curaj, cred. Plus că sunt o persoană activă, cu energie, pe asta se bazează jocul meu. Joc foarte agresiv, e adevărat. Totuși, nu înjur adversarii, nu le vorbesc urât pe teren. Asta nu-mi place să fac.
- Se întâmplă să mai dai și peste un adversar cu care să nu-ți permiți să fii agresiv, care să-ți inspire teamă?
- Nu, niciodată! Gândește-te la un jucător mai slab, unul fără nume! Dacă-l am adversar pe cel la care te-ai gândit tu sau pe Nasri, pentru mine e la fel. Nu mă sperie nimeni.
- În România au tot jucat portughezi. Mulți s-au adaptat ușor, chiar au impresionat. De ce crezi că vă potriviți voi în campionatul nostru?
- Calitate mare! Asta e singura explicație. Fotbaliștii buni se adaptează oriunde, iar Portugalia produce și fotbaliști, și antrenori buni. Inclusiv jucători care nu au nume mari în Portugalia se impun când trec în alte campionate. Sunt portughezi în multe competiții din Europa, se adaptează peste tot. Fratele meu a jucat în Spania până acum, iar în vara asta s-a transferat la AEK Atena. Și el e mulțumit acolo, a ajuns la un nume mare din Grecia.
"Cred că CFR ia titlul"
- Cum fac cluburile din Portugalia să dezvolte atât de mulți fotbaliști buni?
- Sunt promovați mereu jucători noi, an de an formațiile portugheze propun nume necunoscute. Tinerii primesc șanse. Și atunci, normal că unii dintre ei progresează și devin foarte buni.
- Care sunt adversarii care te-au impresionat din România?
- Alibec mi-a plăcut. Teixeira mai e bun... Uite, tot portughez și el! Și mai e Băluță, de la Craiova, bun. E tehnic și rapid.
- Mai cunoști situația din Liga 1?
- Da, urmăresc în continuare cu atenție campionatul. Mă bucur că CFR merge foarte bine. În sfârșit, a început campionatul de la zero, fără depunctare, că în trecut porneam de la minus 6, minus 10 și ne chinuiam să recuperăm pe parcurs! Țin cu CFR, după trei ani și jumătate acolo am devenit fanul clujenilor.
- Pot deveni campioni?
- Va fi un duel echilibrat cu Steaua, știu că acolo există un lot foarte bun. CFR poate să ia titlul totuși, cred că e chiar favorită!
- Au mai existat discuții despre naturalizarea unor străini. Ție ți s-a propus vreodată să joci pentru naționala României?
- Nu mi s-a propus și acum nu cred că ați mai avea nevoie de mine, oricum. V-ați găsit un fundaș dreapta suficient de bun.
- Pe Benzar?
- Da, mie îmi place Benzar. Cred că seamănă cu mine, e tot rapid, nici lui nu-i e frică de dueluri. E acoperit postul de fundaș dreapta, naționala României nu mai are grija asta.
"Nu beau, nu fumez"
- Ce ar trebui schimbat în fotbalul din România? Ceva ce funcționează în Portugalia și ar trebui să aplicăm și noi.
- Să vină mai multă lume la stadion! Nu-mi place când sunt tribunele goale, e greu să mai joci fotbal dacă nu ai spectatori. Campionatul României e bun, dar n-o să se poată compara cu Portugalia sau cu Turcia. Trebuie să se schimbe câteva lucruri la voi. Să se achite salariile lună de lună, la timp. Asta ar fi o problemă importantă de rezolvat. Acum cred că jumătate dintre echipe au probleme financiare și plătesc cu întârziere.
- Ce program ai aici, în Turcia?
- Stau acasă și mă uit la meciuri. Urmăresc Portugalia, Turcia, România, toate campionatele pe care pot să le văd. Sunt liniștit, nu prea am alte ocupații în afară de fotbal. Nu țin să ies în oraș, că eu nu beau alcool, nu fumez.
- Cum ți se pare Șumudică față de alți antrenori pe care i-ai avut?
- Îmi place cum lucrează. Cred că e mai bun decât cei cu care am colaborat până acum. Ce a făcut la Astra a fost extraordinar! A câștigat campionatul, a avut rezultate și în Europa League. Și antrenamentele sunt OK, însă principala lui calitate cred că e felul în care înțelege fotbalul, reușește să "citească" meciurile. Ți-am spus, el m-a adus aici și încerc să demonstrez că nu s-a înșelat când a avut încredere în mine.
4cluburi bifase Tiago Lopes înainte să ajungă la Cluj, în ianuarie 2014. Toate sunt formații mici din Portugalia: Espinho, Tondela, Trofense, Covilha
12luni durează contractul lui Tiago cu Kayseri. Actul conține și opțiunea prelungirii acordului pentru încă un sezon. S-a transferat în Turcia gratis, la final de contract, așa cum venise și la CFR
Gașcă româno-portugheză
Tiago Lopes face parte, la Kayserispor, dintr-un grup care a migrat în vara acestui an din Liga 1 în Turcia. Un grup vorbitor de portugheză. Pe lângă Tiago mai există Boldrin, fostul mijlocaș de la Steaua, achiziționat de turci pentru 1,2 milioane de euro. De brazilian e cel mai apropiat, vin și pleacă împreună de la baza de pregătire. Șumudică, fost jucător la Maritimo Funchal, știe și el limba portugheză. Ca și Săpunaru, care a evoluat pentru FC Porto. Dintre personajele pe care Kayseri le-a adus din Liga 1, Silviu Lung e singurul care nu vorbește portugheza.
{{text}}