Liga 1

ANALIZĂ Afacere de milioane » Cât a produs Academia lui Hagi de când evoluează în Liga 1

Foto: Cristi Preda

Articol de Vlad Ispas  —  luni, 25 septembrie 2017

În 5 sezoane și 11 etape de când evoluează în Liga 1, trupa lui Hagi a debutat pe prima scenă 32 de fotbaliști produși de Academie. Pe 13 dintre aceștia a obținut 15 milioane de euro.

Patronul echipei, Gheorghe Hagi, a declarat obiectivul Academiei chiar de la promovarea echipei în prima ligă: formarea jucătorilor și vânzarea acestora. Așteptările în ceea ce privește performanțele clubului au fost depășite în ultimele sezoane, iar acestea au culminat cu finalul campionatului trecut, când, după ultima etapă, echipa din Ovidiu a câștigat trofeul de campioană.

"Regele" a rămas fidel în toţi acești ani filosofiei despre care vorbea în urmă cu 5 ani. A promovat non-stop jucători la echipa mare, le-a oferit șansa de a debuta pe prima scenă și, pe unii dintre aceștia, a reușit să îi vândă pe bani buni pentru nivelul Ligii 1, asigurând, astfel, o bună parte a bugetului. Viitorul a reușit să creeze de la zero 32 de jucători care au trecut prin toate etapele Academiei, până la debutul în Liga 1. Alți 11 jucători au fost formați de alte cluburi, însă Viitorul a fost clubul care le-a garantat primul pas în prima divizie din România.

14 jucători de clasă

Dintre jucătorii produși de la zero, nu mai puțin de 13 au ajuns la un nivel foarte bun pentru Liga 1. Un caz special ar fi Alexandru Băluță, adus la 20 de ani de la Chindia, care a fost cedat după doar un sezon la CSU Craiova, pentru 200.000 de euro, garantând într-un timp foarte scurt un profit generos.

1,15 milioane de euro medie pe jucător

Imediat cum unul dintre jucătorii crescuți de Academie a scos capul în elita Ligii 1, Hagi a fost deschis la oferte. Astfel, au urmat plecările: Gabi Iancu, Aurelian Chițu, Alexandru Târnovan, Mihai Bălașa, Ionuț Vână, Cristi Manea, Alexandru Mitriță, Ianis Hagi, Răzvan Marin, Florin Tănase, Florinel Coman, Dragoș Nedelcu și Romario Benzar. În total, Hagi a obținut 15 milioane de euro în urma acestor transferuri, adică o medie excelentă de 1,15 milioane de euro pe transfer.

7 milioane de la FCSB

În ceea ce privește cluburile care s-au înghesuit să achiziționeze de la Viitorul, cel mai important cumpărător a fost FCSB-ul lui Gigi Becali. Acesta a cumpărat nu mai puțin de 6 jucători în tot acest timp: Gabi Iancu, Alexandru Târnovan, Florin Tănase, Romario Benzar, Dragoș Nedelcu și Florinel Coman. Transferurile totale pe axa Viitorul - FCSB i-au adus lui Hagi 7 milioane de euro!

Jucătorii crescuți de Academie și vânduți

Nume poziție Transferat la Sumă
Cristian Manea fundaș Apollon Limassol 2,5 mil. €
Florinel Coman atacant FCSB 2 mil. €
Ianis Hagi mijlocaș Fiorentina 2 mil. €
Răzvan Marin mijlocaș Standard Liege 1,8 mil. €
Dragoș Nedelcu mijlocaș FCSB 1,5 mil. €
Florin Tănase atacant FCSB 1,5 mil. €
Romario Benzar fundaș FCSB 1,2 mil. €
Alexandru Mitriță atacant Pescara 800.000 €
Aurelian Chițu atacant Valenciennes 700.000 €
Gabriel Iancu atacant Steaua 500.000 €
Alexandru Târnovan mijlocaș Steaua 300.000 €
Mihai Bălașa fundaș AS Roma 150.000 €
Ionuț Vână mijlocaș AS Roma 50.000 €

TOTAL 15 milioane €

Jucătorii crescuți și debutați de Academie și cluburile la care evoluează în prezent

Jucători buni debutați de Academie: Aurelian Chițu (Viitorul), Romario Benzar (FCSB), Bogdan Țâru (Viitorul), Boban Nikolov (Vardar), Florin Tănase (FCSB), Mihai Bălașa (FCSB), Alexandru Mitriță (CSU Craiova), Răzvan Marin (Standard Liege), Cristian Manea (CFR Cluj), Dragoș Nedelcu (FCSB), Ianis Hagi (Fiorentina), Florinel Coman (FCSB), Carlo Casap (Viitorul), Alexandru Băluță (crescut la ȘFGP, CSU Craiova)

Jucători fără performanțe notabile debutați de Academie: Alin Cârstocea (UTA), Gabriel Iancu (Termalica), Bogdan Mitache (Viitorul), Ionuț Vână (Viitorul), Alexandru Târnovan (FC Botoșani), Robert Hodorogea (Viitorul), Florin Cioablă (Viitorul), Ciprian Perju (Viitorul), Arpad Tordai (Viitorul), Alexandru Stoica (ASA Tg. Mureș), Alexandru Buzbuchi (Viitorul), Ionuț Puțanu (Metalosport), Cristian Gavra (Viitorul)

Jucători prea tineri pentru a putea fi încadrați: Alexandru Cicâldău (Viitorul), Andrei Ciobanu (Viitorul), Doru Dumitrescu (Viitorul), Tudor Băluță (Viitorul), Alexandru Mățan (Viitorul), Denis Drăguș (Viitorul)

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.