În ziua confruntării Lugano - FCSB, Cristi Ianu, aflat de 14 ani în Elveţia, face un rechizitoriu dur conaţionalilor săi din lumea fotbalului și nu numai.
Fost golgeter în fotbalul helvet, ajuns la 33 de ani şi doar fotbalist de plăcere la o micuţă echipă, FC Muri, în liga a cincea, Cristi Ianu şi-a petrecut aproape jumătate de viaţă în Ţara Cantoanelor.
Locuieşte la periferia Lucernei, cu familia formată aici. Are numeroase formaţii de aici în palmares, iar interviul cu el a scos la iveală un român care nu uită de unde a plecat, dar care este rupt de spaţiul carpato-danubiano-pontic. Mai degrabă, se dezice de România prin modul de a gândi, "din păcate, la noi în ţară se încurajează caterinca, nu seriozitatea", timişoreanul făcând o caracterizare dură conaţionalilor săi, creionând portretul fotbalistului autohton aşa cum este perceput din afara ţării.
-Cristi, să începem cu Steaua, care joacă la Lucerna contra celor de la Lugano. Un pronostic?
-Steaua e clar favorită şi cred că o să câştige fără niciun fel de problemă. Nu văd cum ar putea elveţienii să pună probleme.
-Anul trecut, Lugano a terminat pe 3, acum e pe ultimul loc în clasament. Cum e posibil?
-S-a autodepăşit cu mult atunci, între timp a pierdut nişte jucători importanţi, a trecut prin schimbări, iar obiectivul echipei e să reziste în prima divizie. Nu ştiu cât e interesată de Europa.
-Există vreun fotbalist ce poate pune probleme?
-A adus de o lună şi ceva un fotbalist bun, Gerndt, care nu mai avea loc la Young Boys. Şi mai e Mariani, dar nu ştiu dacă va juca, fiindcă are probleme medicale. În apărare, Lugano are mari probleme, e subţire. Un rezultat logic ar fi victoria Stelei.
"Avem numai specialişti la TV"
-Fotbalul românesc îl mai urmăreşti?
-Din când în când. Şi mă amuz tare. Comentariile de la TV lasă de dorit. Nu sunt de acord cu multe lucruri. Declaraţiile unor oameni de fotbal, specialişti... Poate o să mă întrebi, dar mai bine îţi zic eu direct, pe tema "naţionalei". Toată lumea l-a criticat şi ucis pe Daum. Dar vă întreb, logic: L-am avut cumva pe Messi şi pe Ronaldo şi nu i-a convocat?! Se aruncă vina doar pe antrenor. Avem mari specialişti pe la TV, care au fost şi mari jucători, şi antrenori, cărora le e uşor să stea pe scaun şi să emită teorii. I-aş întreba: ei când au fost antrenori, de ce n-au dus formaţiile acelea în finale europene sau în primăveri continentale dacă sunt aşa buni? De ce n-au pus în practică teoriile expuse la TV?
-Îşi exprimă şi ei o opinie.
-Ştii cum se vede din afară? Românii sunt un popor de negativişti, care se uită doar la altul să râdă, să facă mişto, să critice, fără a se uita la propria persoană. "Aaa, nu e bine cum faci tu!", dar el nu e-n stare să facă nimic. Doar să dea din gură. În orice domeniu, de la fotbal la agricultură şi industrie. Asta nu-mi place la România şi de aceea am evitat mereu să mă întorc. Au trecut 28 de ani de la Revoluţie, tot am zis că schimbăm, s-a cerut timp, dar e tot mai rău!
"Ce mari fotbalişti avem noi?!"
-Pe cine vezi vinovatul principal pentru ratarea Mondialului?
-Asta ne e valoarea!
-Numirea lui Cosmin Contra?
-N-o văd nicicum. Trebuie să demonstreze în fotbal. Rezultatele vor vorbi, nu noi. Sper ca el să fie criticat, dacă va fi cazul, doar dacă nu va avea rezultate. Să-l lăsăm să muncească dacă a fost pus selecţioner.
-Spuneai că sunt şanse mici şi pentru Euro 2020?
-Păi, cam da. Pe cine să convoace şi Contra?! Ce fotbalişti sunt, chiar şi-n Europa?! Poate va face 3-4 schimbări, dar să fim sinceri, ce fotbalişti au mai fost după Generaţia de Aur? A mai fost ceva cu echipa lui Mutu şi Chivu. Am fost noi în semifinale la Euro sau la Mondial? Am fost şi noi undeva pe acolo, când am ajuns la un turneu final.
Ar fi vrut să refuze "naţionala"
-Ai avut vreodată şansa de a juca la prima reprezentativă a României?
-A fost o discuţie, doar atât, prin 2009. Vorbe. Dar eu voiam să joc mai degrabă pentru "naţionala" Elveţiei.
-De ce?
-Eram un pic supărat pe cum era făcută selecţia şi mă gândeam şi că dacă va fi ceva concret din partea FRF, să nu accept! Dar n-a fost ceva concret niciun moment. Poate că eram prea copil, mă gândeam că mă vor convoca şi atunci o să le spun verde în faţă de ce nu vreau să vin. La elveţieni era Petkovici antrenor, care m-a pregătit la Bellinzona şi la Sion, dar ar fi fost greu fără paşaport.
"Guralivi, dar când dau de alde Sporting iau 4-5"
-Ce fotbalist român îţi place acum?
-Mi-au plăcut Hagi, Adrian Ilie, mari valori, apoi Mutu. Clasă. Şi Adrian avea ieşirile lui, dar cei de acum au numai ieşiri. Şi clasă zero! Numai fiţe şi guralivi, iar când dau de o echipă serioasă iau 4 sau 5 sau cât le-a dat Sporting Lisabona? Hai să fim serioşi, nu sunt fotbalişti adevăraţi. De cine să-mi placă acum?!
-O echipă preferată mai ai?
-Echipa mea de suflet a fost mereu Universitatea Craiova. Pare ciudat, eu, timişorean, care am jucat în ţară doar pentru UTA. Dar am iubit mereu Ştiinţa. Poate şi fiindcă părinţii au sosit din Oltenia. Îmi plăceau Gică Craioveanu şi Luţu. Iubeam Craiova pentru spectatori. Când au venit o dată la Timişoara, am fost în galerie la Universitatea, o amintire de suflet.
-Şi Craiova e scindată în duelurile pe plan local.
-Doar la noi vezi aşa ceva. Se desfiinţează, apoi se înfiinţează cu acelaşi nume sau nişte iniţiale, se iau cupele, palmaresul, se intră în insolvenţă, nu se plătesc datorii. Sincer, fotbalul românesc pare un film SF! Eu ţin cu Craiova asta care e. Cum şi FCSB e Steaua. Când ţii cu o echipă, ţii pentru ceva, pentru nişte jucători, pentru fani, nu te uiţi să vezi unde sunt cupele, să calculezi dacă sunt în Ghencea sau la "Lia Manoliu". Steaua în Elveţia, în media, e scrisă astfel, nu FCSB. Şi la Timişoara când merg la meci mă duc să văd Poli, nu ACS sau ASU.
"Reuşesc cei ce au cap"
-De ce fotbaliştii români tineri care ajung în străinătate nu se adaptează?
-E greu la început. Eu am fost singur la părinţi şi-am plecat la 19 ani, singur, venind într-o ţară în care nu cunoşteam nici limba, nici pe nimeni. De aceea am orgoliul să afirm că tot ceea ce am realizat am făcut singur, mult, puţin, cu forţele mele.
-Dar de ce nu reuşesc?
-Ţine de mentalitate. Fotbalul nu e doar talent. Au reuşit dintotdeauna cei care au avut cap. Dacă n-ai minte, poţi să faci tu ce vrei cu mingea. Unde nu-i cap, vai de picioare!
Cristi Ianu spune despre Lucerna şi Elveţia: "E casa mea, m-am format ca om, n-aş putea cu mentalitatea formată aici să mai trăiesc în România, ţara mea până la urmă, pe care o voi iubi mereu"
"Fotbalul românesc e complicat, trece prin mari probleme, din ce citesc, n-o să ne fie uşor în următorii ani. E foarte greu să ajungem la Euro 2020, dacă vom merge tot aşa ca până acum n-aş prea crede.
Zurich, cu care Steaua s-a luptat anul trecut în Europa, are echipă mult mai bună, se va bate la titlu anul acesta. Lugano e mult mai slabă decât FC Zurich din sezonul precedent.
N-a contat niciodată că sunt român în Elveţia, am fost tratat corect fiindcă au văzut că muncesc şi sunt serios. Aşa e tratat orice om cinstit pe mapamond.
Le-a pus Daum pistolul la cap celor de la FRF să îi dea banii respectivi? Realitatea e că ne ducem cu fiecare an tot mai jos şi nu din cauza unui neamţ, ci a noastră.
Lumea în România e rea. Nu ne ajutăm cu nimic, ne place doar să arătăm cu degetul: "Ăla nu e bun, doar eu sunt bun!". Întotdeauna celălalt e de vină" Cristi Ianu
Devine elveţian
Timişoreanul este de 14 ani în Elveţia şi a aplicat pentru a avea cetăţenia ţării în care locuieşte, fiind căsătorit cu o localnică, Cristi având şi-un copil de 3 ani şi jumătate născut aici. "Nu e chiar simplu să devii cetăţean elveţian, indiferent de cine eşti sau ce ai făcut. Trebuie să stai 12 ani în Ţara Cantoanelor, 5 ani să fii înregistrat la aceeaşi primărie, apoi, după ce-ţi declari intenţiile să devii cetăţean elveţian, eşti supus la tot felul de teste şi de controale de rutină vreme de mai bine de un an", a explicat Ianu, care-şi are reşedinţa într-un orăşel la periferia Lucernei.
Echipele probabile:
Lugano: Da Costa - Yao, Golemici, Ledesma, Sulmoni - Mihajlovici, Vecsel, Sabbatini, Daprela - Gerndt, Bottani
Rezerve: Kiassumbua, Bnou-Marzouk, Carlinhos, Milosavljevici, Rouiller, Crnigoj
Antrenor: Pierluigi Tami
FCSB: Niță - R. Benzar, Planici, Bălașa, J. Morais - Pintilii, Ov. Popescu - Man, Fl. Tănase, Fl. Coman - Gnohere
Rezerve: A. Vlad, Larie, L. Filip, Enache, Golofca, Budescu, Teixeira
Antrenor: Nicolae Dică
{{text}}