Montreal găzduiește începând cu 2 octombrie întrecerile mondiale, la 41 de ani după ce o fetiță din Onești obținea prima notă de zece la Jocurile Olimpice.
"Mereu este emoționant să mă întorc la Montreal. E locul unde am scris istorie", spunea Nadia Comăneci într-una dintre vizitele sale în orașul canadian.
Au trecut 41 de ani de când o fetiță de 14 ani a schimbat fața gimnasticii mondiale și a dat startul unei ere glorioase pentru cea românească. "Eram prea tânără ca să înțeleg ce mi se întâmplă. Nu am venit la Jocurile Olimpice să scriu istorie, nici nu știam prea bine ce înseamnă, nu știam că nimeni nu mai luase zece înaintea mea la o ediție a JO, tot ce-mi doream era să mă prezint bine în aceea arenă imensă", a povestit Nadia pentru CBC Montreal.
Nimeni nu era pregătit pentru perfecțiunea Nadiei, care a fost notată cu nota 1.00 după exercițiul său de la paralele. "Mă simt onorată de faptul că oamenii încă își mai amintesc, deși au trecut 41 de ani, ce s-a întâmplat la Montreal. Și nu doar cei care locuiesc aici, ci din toată lumea. Își amintesc zecele, care de fapt a fost unu. Trăim într-o lume în care uităm foarte repede ce s-a petrecut în urmă cu un an sau doi, așa că pe măsură ce trece timpul prețuiesc și mai mult ce a fost în 1976", a completat Nadia.
Onorată în Canada
După șapte note zece și trei medalii de aur, ea a fost numită "Zeița de la Montreal". Un statut pe care organizatorii Campionatelor Mondiale, care debutează pe 2 octombrie, l-au onorat numind-o purtătoarea de cuvânt a acestei competiții. Una care se va desfășura pe Stadionul Olimpic, sala Forum în care au avut loc întrecerile olimpice la gimnastică în 1976 a fost transformată într-un mall. "Va fi un show imens. Ce făceam eu în urmă cu mulți ani era greu, dar gimnaștii din zilele acestea fac lucruri și mai grele", a spus Nadia.
Campionatele Mondiale de la Montreal nu prind gimnastica românească în cel mai bun moment. Ultimul titlu mondial a venit la feminin în 2010, iar la masculin în 2009.
Delegația României are 3 gimnaste și șase gimnaști, iar printre ei se numără medaliații mondiali: Cătălina Ponor, 30 de ani, Larisa Iordache, 21 de ani, și Marian Drăgulescu, 36 de ani.
Fetele nu au urcat până acum pe cea mai înaltă treaptă a podiumului în timp ce Marian are în palmares opt medalii de aur. ''Să dea Dumnezeu să ne poarte noroc Nadia, însă nu aș vrea să pună presiune pe noi faptul că ea ne-a dat startul la tot ce s-a întâmplat după. Aș vrea mai degrabă să avem încredere și liniște, ca să putem continua ceea ce a făcut ea", a spus Cătălina Ponor la plecarea spre Montreal. Pentru că este an post-olimpic, întrecerile sunt doar individuale, nu și pe echipe.
Program CM*
Luni, 2 octombrie, calificări masculin
Marți 3 octombrie, calificări masculin și feminin
Miercuri, 4 octombrie calificări feminin
Joi 5 octombrie finală individual compus masculin
Vineri, 6 octombrie finală individual compus feminin
Sâmbătă 7 octombrie finale pe aparate
Duminică 8 octombrie finale pe aparate
*deocamdată nicio televiziune din România nu a achiziționat drepturile de difuzare
Rezultatele României la CM în ultimii zece ani
An Aur Argint Bronz Total
2007 0 3 1 4
2009 2 1 1 4
2010 1 1 0 2
2011 0 0 0 0
2013 0 0 1 1
2014 0 2 0 2
2015 0 1 1 2
Delegația României
Feminin: Larisa Iordache, Cătălina Ponor, Ioana Crișan; antrenori: Cristian Moldovan, Liliana Cosma, Lucian Sandu
Masculin: Marian Drăgulescu, Andrei Muntean, Vlad Cotuna, Cristian Bățagă, Andrei Ursache, Andrei Groza; antrenori: Ioan Suciu, Adrian Căpățână, Ionuț Corlaci
Stadion transformat în sală
Canadienii au ales ca întrecerile CM să se desfășoare pe Stadionul Olimpic, cel care a fost construit în 1976. El va fi transformat într-o sală de tip amfiteatru cu o capacitate de 10.000 de locuri. "E prima oară când evoluez la un concurs de gimnastică într-un stadion. O să fie frumos, ne vom întâlni și cu Nadia și cred că va avea o însemnătate aparte, cel puțin pentru români", a spus Marian Drăgulescu miercuri înainte de plecarea spre Canada.
Întrebată de cei de la CBC care este este imaginea care a impresionat-o cel mai mult în urmă cu 41 de ani, Nadia a răspuns: "Cea mai mare conexiune e cu Stadionul Olimpic. E foarte mare și e primul lucru pe care l-am văzut când am ajuns la Montreal în 1976, iar faptul că acum aici se vor desfășura Campionatele Mondiale e un lucru magnific".
''În 2011 a fost ultimul meu campionat mondial. Va fi interesant, pentru că este un campionat unde sunt șanse egale de câștig sau de ratare.Îmi doresc să rămân sănătoasă pentru ca să-mi pot face exercițiile așa cum le-am făcut și la antrenament"
"Pe continentul nord-american, în 2003, la Anaheim, am plecat cu zero șanse de câștig și am venit acasă cu trei medalii de argint. Îmi doresc și acum să plec cu zero șanse de câștig și să revin triumfătoare"
Cătălina Ponor"Este încă un concurs important în anul acesta și în drum către Tokyo orice competiție și orice rezultat e benefic pentru a merge mai departe cu încredere, motivație. Este al 12-lea campionat mondial pentru mine și orice medalie câștigată aici este ceva frumos''
Marian Drăgulescu''Sper ca la acest campionat mondial să fac totul cum am făcut la antrenamente și sunt sigură că totul va fi bine. E un nou început pentru mine, un pas foarte important pentru a-mi dovedi mie, în primul rând, cât pot eu să fac, cât mai am de făcut pentru a ajunge acolo unde îmi doresc cu adevărat"
"Eu sper să mă bucur din tot sufletul, să dau culoare gimnasticii, așa cum de fiecare dată mi s-a spus că o fac. Simt o emoție foarte pozitivă, pentru că acolo va fi Nadia și sunt sigură că toți oamenii care vor veni să ne vadă, ne susțin și sunt alături de noi și bineînțeles să se bucure alături de noi"
Larisa Iordache
{{text}}