Gazeta i-a oferit selecţionerului Cosmin Contra câteva minute de relaxare: 40 de fotografii spectaculoase din perioada 1995-2015, pe care le-a parcurs şi le-a comentat cu emoţie şi satisfacţie.
E tânăr, chiar foarte tânăr, mai ales pentru postura de selecţioner. Va împlini peste două luni 42 de ani, al 3-lea cel mai fraged antrenor de naţională dintre ţările europene. Cariera de fotbalist însă, mai ales în tricoul reprezentativei, îl plasează pe "Guriţă" în categoria jucătorilor veterani şi de top.
Şi cum amintirile sunt printre cele mai valoroase lucruri pe care un om le poate avea odată ce înaintează în vârstă, Gazeta Sporturilor l-a provocat pe Contra la un exerciţiu de memorie. L-a întors în timp cu ajutorul pozelor care îl au în prim-plan chiar pe el. Începând cu jumătatea anilor '90, când a început să conteze cu adevărat în fotbalul de nivel înalt, şi până la prima mare lovitură ca antrenor, cucerirea celui dintâi trofeu ca A1.
Ziarul a apelat la arhiva de fotografii şi a ales cele mai sugestive 40 de instantanee pe care le deţine cu Cosmin. De la cariera de jucător la cea de tată şi de soţ. Poze pe care Contra le-a privit, le-a comentat şi le-a savurat cu mult zâmbet, emoţie şi satisfacţie.
Iar cele mai interesante comentarii ale lui le regăsiţi mai jos, un puzzle pentru ceea ce au însemnat ultimii 20 de ani din viaţa şi cariera actualului selecţioner.
ECHIPA NAŢIONALĂ
"Tătuca" şi "Guriţă"
"Hahahaha! Uitel-l pe fratele nostru, Didi!". Contra se luminează la faţă când vede poza cu el alături de regretatul Daniel Prodan. "Ce băiat bun a fost Didi! Didi, fratele nostru!". Cei doi au fost colegi la prima reprezentativă şi sunt singurii români care au evoluat pentru Atletico Madrid. Vede o altă poză cu Prodan. "Şi aici tot cu Didi, e şi Daniel Niculae, îmi place mult fotografia asta".
Apogeul: Euro 2000
"Aici sunt la Euro 2000. Ce meciuri am avut! Germania, Portugalia, Anglia. În poza asta sunt în duel cu Dennis Wise şi Shearer". Contra a fost titular în toate cele 3 jocuri din faza grupelor, din care România a mers mai departe. Din păcate pentru Cosmin, cu Anglia a încasat cartonaş galben şi, cum era al doilea în grupă, a fost suspendat în "sferturi", cu Italia!
Deziluzia
"A fost mult prea dureros atunci". E imaginea cu Contra dărâmat după ce România rata barajul de calificare la Mondialul din 2002, după 1-1 la Bucureşti, în returul cu Slovenia. Avea să fie cel mai dezamăgitor moment din cariera de fotbalist a lui Contra.
"Când am jucat pe plajă"
Danemarca - România 2-5, în martie 2003. Contra a fost titular. "Meciul ăla în care am jucat mai mult pe nisip decât pe iarbă. Fotbal pe plajă practic". Contra se poate răzbuna acum pe Danemarca, pe care o poate încurca în drumul spre barajul Mondialului!
"Aici sunt la Săfticaaa!"
"Ia uite şi aici ce poză frumoasă! Sunt la Săfticaaa, practic la mine acasă, chiar dacă eram cu naţionala. În spate e Mirel", spune Contra.
"Ruud, ce fotbalist!"
România - Olanda 1-0, fix acum 10 ani. La final o îmbrăţişare între Contra şi un mare star olandez, Ruud van Nistelrooy. "Ce poză! Ce poză! Ce fotbalist Van Nistelrooy!", spune Cosmin şi priveşte admirativ fotografia preţ de câteva secunde.
8 ani colegi în "tricolor"
Când Contra a debutat în echipa naţională, în 1996, Gică Popescu era deja un veteran, avea nu mai puţin de 60 de selecţii! Au urmat 8 ani în care Cosmin şi Popescu au fost în mod constant colegi la prima reprezentativă, inclusiv prezenţa împreună la Campionatul European din 2000.
"Ce surpriză mi-aţi făcut! Pozele sunt fantastice"
Contra a rememorat o parte din cariera sa de jucător, dar şi clipele de fericire şi de durere din viaţa personală prin intermediul fotografiilor din arhiva GSP.
DINAMO
Prima poză în alb-roşu e alb-negru!
"De unde aveţi poza asta? Cred că e primul sau al doilea meci al meu la Dinamo, cred că de-asta e şi alb-negru poza, că e foarte veche". Poza, într-adevăr, datează din primăvara lui 1996, atunci când Contra evolua în primul său sezon în Ştefan cel Mare. Abia împlinise 20 de ani şi venise de la Timişoara, adus de Cornel Dinu.
"Doamneeee, ce tânăr sunt aici!"
E fotografia care îl suprinde cel mai mult. "Doamneee, ce tânăr sunt aici. Incredibilă poză! Ce copil mai eram". Instantaneul datează din 1999, când Contra avea 23 de ani şi se pregătea să plece la Alaves, iar Dănciulescu era încă la Steaua.
Colegi după 18 ani
"Uite-l pe Jerry! Cred că suntem pe Giuleşti, da, acolo". Contra şi Jerry Gane câştigau în 1999 cu Dinamo, scor 4-1 pe Giuleşti, când antrenor la Rapid era Mircea Lucescu. Azi, Contra şi Gane sunt A1 şi A2 la echipa naţională.
ALAVES
Duel cu Cobra
În 2000 fotbalul românesc avea jucători la nivel de top. Contra priveşte poza, în care se află în duel direc cu Adrian Ilie într-un Alaves - Valencia, şi dă din cap admirativ.
Finală fabuloasă, rezultat trist
Contra îşi priveşte medalia de învins în finala Cupei UEFA ediţia 2000-2001, una dintre cele mai spectaculoase partide disputate într-un ultim act de cupă europeană: 5-4 pentru englezi în prelungiri!
AC MILAN
"«Prietenul» meu Koller"
"Aici, la AC Milan, prima e dintr-un derby cu Inter, iar asta, pfff, e cu prietenul Koller. Ia uite ce detentă am, sunt la nivelul lui, şi era un gigant". Între Contra şi cehul Koller e o diferenţă de înălţime de peste 20 de centimetri, talia lui Koller fiind de 2,02 metri, cât Pantilimon.
ATLETICO MADRID
"Ce frumoasă e poza asta"
Priveşte fotografia zeci de secunde. "Ce frumoasă e, ce amintiri am şi de aici", zice Contra, care a ales să lase AC Milan pentru Atletico în 2002. "Am făcut o mare eroare că am plecat de la Milan, nu trebuia, dar îmi doream să joc şi să trăiesc în Madrid, aşa a fost să fie".
GETAFE
"Hahaha, uite-mă şi portar!"
Izbucneşte în râs. "Hahaha, o aveţi şi p-asta! Uite-mă şi când am fost portar. Am apărat într-un meci cu Atletico Madrid". Guriţă îşi aduce bine aminte, meciul a avut loc în 2007. Getafe efectuase toate schimbările, portarul a fost eliminat, iar antrenorul Michael Laudrup l-a ales pe Contra să ia mănuşile. A apărat bine, a şi scos un şut al adversarilor.
Cu Chivu, la Roma
"Aici e când eram eu la Milan şi Chivu la Roma şi probabil am jucat la Roma. De fapt, stai că eu am plecat de la Milan în 2002, iar Cristi a venit în Italia în 2003. Uite că nu ştiu ce căutam amândoi acolo, chiar nu-mi aduc aminte". Fotografia e din 2002, din faţa celebrului Panteon din Roma.
VIAŢA PRIVATĂ
În 2001 s-a căsătorit
Imagine de la nunta lui, în momentul în care taie tortul miresei alături de soţia sa, Alina.
Sara, primul copil
"Aici suntem cu fetiţa noastră, Sara, care a venit pe lume în 2002. E o fotografie de tablou, e senzaţională"
Iubitor de câini
"Căţeii mei, cât i-am mai iubit. Doi labradori foarte iubitori, nu-i mai am, din păcate, au murit, dar acum am alţii"
Suferinţă şi recunoştinţă pentru părintele său
Contra priveşte poza, dar nu zice nimic. Fotografia îl răscoleşte. E şi normal. E din 2005, când Cosmin decisese să se întoarcă la Poli Timişoara pentru a juca, dar mai ales pentru a fi alături de tatăl său, care suferea de o boală incurabilă. În primăvara lui 2008, părintele său a murit, iar Cosmin a aflat vestea chiar în dimineaţa unui meci important pentru Getafe, cel cu AEK Atena, din cupele europene. Contra a decis să joace şi a avut o prestaţie perfectă, Getafe a câştigat, iar presa spaniolă l-a elogiat pentru modul în care a reuşit să-şi stăpânească emoţiile şi să joace bine într-o zi în care aflase că şi-a pierdut tatăl.
Copiii, cele mai de preţ trofee
Contra tocmai ce câştigase primul său trofeu ca antrenor, Cupa României cu Petrolul, după o finală cu CFR, scor 1-0! Printre primii care l-au felicitat, chiar pe teren, au fost cei doi copii: Alin şi Sara!
Cariera de jucător, extra-naţională
- a jucat în România la Timişoara şi Dinamo
- a debutat în Liga 1 la 18 ani, în februarie 1994, la Timişoara
- a jucat în prima ligă din Spania, Italia şi Anglia nu mai puţin de 212 meciuri
- are 44 de meciuri şi 7 goluri în cupele europene
- la AC Milan a fost coleg, printre alţii, cu: Maldini, Pirlo, Şevcenko, Costacurta, Rui Costa, Gattuso, Inzaghi
- la Atletico Madrid a jucat alături de Diego Simeone, Albertini şi Fernando Torres
- în 2001 a fost declarat cel mai bun fotbalist român al anului în Ancheta Gazetei Sporturilor, iar în activitate încă se aflau Hagi, Gică Popescu, Adrian Ilie, Dan Petrescu plus Mutu şi Chivu
- a pierdut 3 finale: Cupa UEFA 2001 cu Alaves, 4-5 cu Liverpool, şi două de Cupa Spaniei, ambele cu Getafe, împotriva lui Sevilla şi Valencia, 2007 şi 2008
- a jucat ultimul meci din carieră la 35 de ani fără o lună, Urziceni - Timişoara 1-1, noiembrie 2010.
Contra la echipa naţională:
- a debutat la 20 de ani şi 4 luni, în aprilie 1996
- a jucat în "tricolor" vreme de 15 ani
- are 73 de selecţii şi 7 goluri
- a jucat la două turnee finale, CE 2000 şi 2008
- ocupă locul 17 în topul all-time al selecţiilor, în faţa unor nume precum Balaci, Dinu, Lucescu, Ştefănescu, Ilie Dumitrescu, Iordănescu, Belodedici, Adrian Ilie, Andone, Sabău, Dobrin
- s-a retras la 35 de ani
{{text}}