Fotbal   •   Cupa Romaniei   •   SĂNĂTATEA CLUJ - FCSB

EXCLUSIV După ce data trecută l-au legitimat pe Ionel Ganea, adversarii din Cupă ai FCSB-ului pregătesc acum o nouă "bombă": "Să intrăm măcar în prelungiri"

Articol de Vlad Nedelea   —  miercuri, 11 octombrie 2017

Înființat în 1986, clubul Sănătatea Cluj este de 12 ani în Liga a 3-a, unde supraviețuiește de la an la an. Are prezențe notabile în Cupa României, unde a întâlnit-o de două ori pe Dinamo, iar în șaisprezecimile din acest an va ajunge la al doilea duel și cu FCSB, peste care a mai dat în 2011 (0-4).

Patronul echipei, Aurelian Ghișa (53 de ani), care a prins câteva minute la precedentul meci cu FCSB, a vorbit pentru GSP.RO despre echipa-model pentru alte cluburi.

Sănătatea Cluj trăiește de la lună la lună, adunând un buget anual care se învârte în jurul a 50.000 de euro. Cam cât câștigă Denis Alibec și Filipe Teixeira în două luni și jumătate.

Vezi AICI programul complet al Cupei României


- Domnule Ghișa, jucați din nou cu FCSB. E meciul pe care îl doreați?

- Pot spune că ne doream Steaua pentru că aveam nevoie de o revanșă după meciul de la Buzău de acum câțiva ani. A fost puțin peste mână atunci, deplasare lungă, n-am reușit să ne exprimăm cum a trebuit. N-am arătat deloc bine. Ar fi bine să arătăm cu totul altfel la acest meci. 

- Cum au reacționat jucătorii când au aflat vestea? 

- Sincer, toată lumea și-a dorit Steaua, pentru că e o echipă redutabilă, cu nume, de mare clasă a României. E singura în cupele europene și cred că este cel mai potrivit adversar pentru noi. Vrem să demonstrăm că se joacă un fotbal bun și la nivelul Ligii a 3-a. 

"Scenariul perfect? Să intru și să înscriu în prelungiri"

Aurelian Ghișa a intrat pe finalul meciului pierdut în 2011, scor 0-4. Acum nu știe dacă o va mai face, însă în cazul în care echipa va reuși să ducă meciul în prelungiri, noua regulă impusă de FRF, cu a patra schimbare, l-ar determina să încalțe din nou ghetele și să dea piept cu Pintilii sau Budescu.  


- Vă mai aduceți aminte de meciul trecut? Ați intrat pe final ...

- Așa este! A fost acum 6 ani, dar acum nu știu dacă mai intru. Nu neapărat că nu aș mai putea, fac pregătire cu jucătorii, 2-3 antrenamente, încerc să țin ritmul. Atunci aveam altă vârstă. Cred că minutele pe care le-au jucat atunci au fost bune. Mi-am făcut bine treaba în teren. Acum nu știu dacă mai reușesc, așa că s-ar putea să-i las pe ceilalți să se desfășoare. Avem jucători dornici de afirmare. 

- Ce obiectiv ați trasat pentru acest meci? 

- N-am discutat cu jucătorii despre asta. E încă devreme. Dat fiind faptul că întâlnim o echipă aproape calificată în primăvara europeană, am vrea ca măcar dintr-o întâmplare să ajungem în prelungiri. Măcar atât! Să dea bine că am luptat cât am putut. 

- Dacă ajungeți acolo, vă este permisă a 4-a schimbare. Vă gândiți să repetați scenariul din 2011?

- Poate așa intru și eu și dau golul decisiv (râde). Ar fi chiar culmea. Ăsta cred că ar fi scenariul ideal. 



Aurelian Ghișa după meciul cu Dinamo de pe stadionul CFR-ului. Poză din sezonul 2007-2008

Cluj Arena gazda meciului 

Sănătatea Cluj va fi gazdă pentru acest meci și cel mai probabil jocul va fi pus în nocturnă. Astfel echipa e nevoită să ajungă pe alt stadion, Cluj Arena.

- Sunteți gazdă pentru acest meci. Unde veți juca? 

- Vom închiria stadionul Cluj Arena, e prima noastră opțiune. Când am jucat cu Steaua data trecută, stadionul era gata, dar nu avea semnătura de dare în folosință. Lipsea o semnătură și de asta am ajuns la Buzău. Nu știm ce preț vom pune la bilet, dar fiind o echipă a Clujului care joacă împotriva Stelei. Cred că oamenii vor vrea să vină la un altfel de meci decât cel din campionat. E un meci mai special. Vă aduc aminte că la meciul cu Dinamo, jucat în Cupă pe stadionul CFR-ului, au fost 6000 de oameni. Ne-am bucurat mult! 

Pregătesc două transferuri cu nume 

La precedentul meci dintre cele două Sănătatea Cluj l-a adus pe Ionel Ganea special pentru meciul cu Steaua. I s-a promis atunci o primă de 1000 de euro în cazul în care "virușii verzi" ar fi reușit să elimine echipa la care jucau, printre alții, Raul Rusescu, Florin Costea sau Pablo Brandan. 

- Atunci l-ați adus pe Ganea special pentru acel meci. Pregătiți ceva și pentru acum?

- Ne gândim la ceva spectaculos. Normal! Dacă acum s-a făcut tragerea la sorți și există această șansă să jucăm cu Steaua, cu siguranță vom face o echipă competitivă, adică unul sau două transferuri speciale pentru a face față Stelei. 

Salarii de 300 de lei, buget de până în 70.000 de euro

Sănătatea Cluj nu este un club bogat, dar are o strategie bine pusă la punct, care îi permite să ia startul an de an în Liga a 3-a. Salariile sunt mici, există prime de joc speciale pentru Cupa României, toți care vin la clubul din Cluj știu care sunt regulile. 

- Aproape anual sunteți în 16-imile Cupei României? Le promiteți ceva special jucătorilor? 

- Nu avem prime speciale pentru vreun meci. Noi avem prime trasate de 200 sau 300 de lei, iar la un meci de Cupa României le zic că au prime duble, adică 500 de lei. Deci nu sunt cine știe ce prime. Salariile jucătorilor sunt normale, adică pentru oamenii care prestează două ore pe zi. Sunt salariile de 300 de lei, cât este minimul pentru două ore. Atât ne putem permite. Este însă o motivație a jucătorilor. Mereu îi fac să aibă o atitudine pozitivă în Cupa României pentru că e o competiție care le aduce și lor o imagine bune, dar și clubului. Mereu le zic că fac pentru ei lucrurile astea. Asta îi motivează! E șansa lor să fie văzuți în fotbalul mare, de a se afirma într-un meci cu o echipă mare.

- Care este bugetul clubului și cum reușiți să îl țineți pe linia de plutire?

- În mică parte echipa e susținută de firma mea, dar avem sponsori din domeniul nostru, veterinar, avem și din industria alimentară. Avem prieteni, care iubesc sportul, pun și ei umărul. Avem sponsori și din construcții, fiecare pune cât poate. 3000-4000 de lei. De la mulți așa se adună cât să ținem un echilibru. Niciodată nu am știut ce bani avem anual. Nu știm bine nici de la o lună la alta. Trăim de la lună la lună. În ultimii doi ani am reușit să ne facem o idee cam cum trebuie să fie un club de fotbal. Dar tot nu reușim să avem sumele pe care ar trebui să le avem la acest nivel. Ca o estimare aș spune că bugetul anual este undeva la 50-70.000 de euro. 

Au dat un jucător FCSB-ului

Theodor Botă a fost primul jucător transferat de Laurențiu Reghecampf de la revenirea pe banca FCSB-ului. Atacantul care acum are 18 ani a semnat contract pe cinci sezoane, fiind transferat de la Viitorul Mihai Georgescu, echipă care îl împrumutase la Sănătatea Cluj. 

"Theodor Botă a plecat de la noi la Steaua. El era un jucător pe care noi îl aveam împrumut de la Viitorul Mihai Georgescu. Nu am luat niciun ban, am crezut că pentru el e mai bine să meargă acolo. L-am lăsat să meargă gratis", a zis Ghișa pentru GSP.RO. 

Atacantul s-a remarcat la naționala U18, unde a stat și în poartă, într-un meci cu Elveția, pierdut cu 1-3, în grupa a 11-a de calificare la Turul de Elită pentru Euro 2016. Portarul României luase cartonaș roșu, iar selecționerul Andrei Spier făcuse toate schimbările. Jucătorul Sănătății Cluj de atunci a intrat în poartă. A luat gol din penalty, dar spre finalul partidei, în minutul 87, a scos o minge de sub bară, după o paradă de senzație. 

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.