O discuție cu ministrul Tineretului și Sportului, Marius Dunca, despre situația boxului românesc, despre neregulile descoperite de Gazetă, arată situația dramatică în care se găsește boxul românesc.
"Este din rău în mai rău! Nu văd luminița de la capătul tunelului, la Federația Română de Box!", spune reprezentantul Guvernului.
- Domnule ministru, boxul românesc e din nou într-un plin scandal. Pe care oamenii de acolo îl alimentează continuu!
- Sunt negru de supărare cu boxul. Ce pot să fac legal voi face! Dar văd că nu se întrevede nimic bun. Dacă vor merge pe același drum, vor îngroapa boxul și mai rău!
- Nu ați încercat să discutați cu președintele Vasile Cîtea, sunteți și colegi de partid!
- Am avut nenumărate discuții, i-am spus că dacă nu își vor plăti datoria față de minister, nu vor primi finanțare! Nu o să scot acest paragraf din normele metodologice! Vorbim, la box, de o datorie de 213.776 de lei! Pentru acești bani, boxul pierde finanțare de un milion și jumătate. L-am întrebat, în calitatea lui de președinte de federație, de ce nu ești în stare să atragi fonduri ca să-ți plătești această datorie? Noi ne judecăm, poate nu e adevărat, dar acestea sunt regulile și legislația în vigoare!
"Dacă au venit cu minciuni, o să plătească!"
- Sunt lucruri grave care se întâmplă acolo. A fost acel Campionat European Under 22. Au venit și ați semnat un referat pe care erau trecute 14 persoane, dintre care doar 3 sportivi, în rest 7 antrenori și 4 persoane din staff-ul medical. E normal?
- Eu am respectat legislația în vigoare. Ei își asumă în Biroul Federal ceea ce semnează. După articolul dumneavoastră ne-am autosesizat și o să facem verificări. Am citit și eu că o persoană kineto e de fapt casieră. Dar eu nu știu lucrurile astea, pentru că la mine a venit cu diploma de kinetoterapeut! Dacă la bază am documente, eu nu pot face nimic. Dar își asumă pe propria răspundere.
- Dacă se constată că au mințit, ce se întâmplă?
- O să dea banii înapoi. Noi plătim performanța. Și e greu să obții medalii, mai ales pe cele de aur. Repet, eu îi reproșez președintelui că nu e în stare să achite o datorie relativ mică pentru o federație, de doi ani de zile! Și se plânge că nu primește finanțare.
- Lumea boxului vă acuză, voalat, că le țineți partea!
- Nu e adevărat. I-am pus la aceeași masă pe domnul Obreja și pe domnul Cîtea, să găsească soluții! I-am așteptat pe cei din federație. Nimeni nu a venit cu ceva concret, ci doar cu certurile pe care le au ei acolo! Le-am spus să vină cu soluția legală și optimă ca sportivii să nu mai aibă de suferit!
- Legat tot de Europeanul Under 22 de la Brăila. Ați făcut premierile ca pentru o competiție de seniori. Cum se face că Europeanul de seniori a avut loc la trei luni după competiția de la Brăila. Dacă luam medalii acolo, unde mai încadrați premierile?
- Ei au venit cu documente, cu vicepreședintele Federației Europene parcă. Le susținea cauza. Vom face verificări! Facem control și audit pe acest aspect și în două săptămâni promit că veți avea un răspuns. E bine că îmi semnalați aceste lucruri. De multe ori documentele nu sunt de ajuns! Dacă descoperim nereguli, intrăm în proces de recuperare a banilor. Mi-au spus că în box, senioratul începe la 18 ani.
- Da, și nu numai în box. Dar asta nu înseamnă că dacă un boxer de 18 ani câștigă o medalie la un European de tineret el poate fi premiat ca un senior. Ați creat un precedent și acum toate federațiile vor putea solicita să încadrați pentru premieri toate Europenele sau Mondialele Under 20, Under 21 sau Under 22 ca fiind unele de seniori, și nu la tineret...
- Da. Ar fi o problemă...
"Nu are nicio legătură partidul!"
- Ați citit și scandalul legat de cursul de antrenori de la Brăila, cu acuzele de mită, de trafic de influență?
- (arată printre actele de pe birou, ziarele, Gazeta Sporturilor). Am citit. În acest caz, instituțiile abilitate trebuie să se sesizeze și să-și facă datoria. Noi, la minister, nu avem astfel de pârghii. Am citit că Asociația Județeană de Box Brăila s-a ocupat de curs?
- Dau vina unii pe alții.
- În orice caz, eu vă spun că o să mergem în control. Dacă descoperim nereguli la federație, le semnalăm. La Asociația respectivă nu avem drept de control. Dar îngropăm boxul, nu e pe drumul cel bun. Eu îi somez public să termine cu aceste lucruri. Că nu fac bine boxului.
- Oamenii spun că îl susțineți pe domnul Câtea și pentru că sunteți colegi de partid, la PSD!
- Nu are nicio legătură partidul! I-am transmis clar, până nu-și rezolvă problemele, la mine în birou nu mai intră. Nu are nicio legătură că suntem în același partid. Din contră.
- Fostul secretar general al FR Box, Viorel Sima, este acum director pe relațiile internaționale în federație deși datoriile au fost create în timp ce era secretar general al federației!
- Aici este atributul președintelui cum își gestionează și-și face echipa. Dar este din rău în mai rău, din ce văd eu, cum am mai spus. Nu văd luminița de la capătul tunelului, la Federația Română de Box! Știu că sunt salarii mici la federații, dar asta nu înseamnă că ai voie să faci nereguli. Uite, vă spun sincer, au mai venit cu o solicitare, un referat, și l-am refuzat. Scria ceva în engleză și în română era tradus total altceva.
240.447 leieste datoria Federației Române de Box către Ministerul Tineretului și Sportului. Din aceasta, 26.671 o reprezintă penalitățile
"O să facem un nou control la Federația Române de Box! Și îi somez public pe cei care conduc federația să termine cu lucrurile necurate, pentru că îngroapă un sport cu tradiție în România.
I-am pus la aceeași masă pe domnul Obreja și pe domnul Cîtea ca să ajungă la un numitor comun. Nu au găsit o soluție să scoată boxul din impas, au venit doar cu certurile lor din federație"
Citește și: EXCLUSIV / INVESTIGAȚIE GSP Șpaga strânsă de Viorel Sima pentru examen, confirmată de 4 antrenori!
{{text}}