Daniel Stanciu e președintele lui Akko, o formație minusculă dintr-un loc spectaculos, un oraș cu multe povești și cu puțin fotbal.
Stadionul se încadrează excelent în peisaj. Arena e un mix de construcție specifică fotbalului modern și vestigiu antic. Tribune din piatră cu scaune din plastic doar pe câteva porțiuni, de parcă plasticul ar fi crescut singur acolo unde și-a făcut loc.
Destul de puține locuri. Nu că ar fi bătaie pe bilete la meciurile lui Hapoel Akko. Clubul minuscul dintr-un oraș cu 45.000 de oameni nu a fost construit pentru fotbal.
Echipa e în prima ligă din Israel, însă nu se compară cu granzii din țară. Ca să se salveze de la retrogradare, Akko l-a angajat în vara asta pe un român, pe Daniel Stanciu.
La 45 de ani, Daniel încearcă un job ciudat pentru un român: e managerul unui club din străinătate. "Au mai fost Răzvan Zamfir la Bari și Ioan Timofte la Boavista, dar ei erau directori sportivi. Eu am fost adus ca șef al clubului aici".
Povești și mâncare
Experimentul cu Stanciu e o tentativă a lui Hapoel Akko de a produce o surpriză în fotbalul israelian. Locul e interesant, dar nu miroase a fotbal. Nu există suporteri aprinși ca la Haifa sau ca la Tel Aviv, nu sunt nici bani mulți, nicio tradiție care să întrețină pretențiile.
Daniel s-a mirat și el de cât de simplu i-a fost să se impună: "Am avut emoții, m-am gândit că voi fi întâmpinat cu atitudinea "cine ești tu, de ai venit să ne dai lecții despre fotbal?". Dar m-au primit surprinzător de bine și erau informați, știau amănunte despre cariera mea".
Partea cu impunerea autorității în club poate să fi fost mai grea. Adaptarea în oraș nu are cum să nu fie simplă. Akko e ca un loc dintr-un roman de Dan Brown, un loc pe care și scriitorului i-ar fi fost greu să și-l imagineze pornind de la zero, doar de la imaginație. Istoria l-a creat în realitate.
Un amestec de povești cu templieri, o bătălie a lui Napoleon, bazaruri colorate. Restaurante arăbești în clădiri joase din piatră, din care ospătari apar și mișună cu tăvi pe care îngrămădesc salate și humus. Și un port în care ambarcațiunile ancorează în miros de pește.
Greu pentru fotbaliști mofturoși
Stanciu a nimerit bine, pentru că e plăcut de trăit în Akko. Munca lui nu e în niciun caz la fel de simplă: "Echipa mea e cea mai tânără din campionat, avem un jucător de 28 de ani, restul sunt sub vârsta asta.
Cinci oameni sunt internaționali sub 21 de ani. Scopul e să ne salvăm de la retrogradare și să reușim să vindem doi, trei jucători pe sezon, ca să completăm bugetul".
La Hapoel, salariul maxim al unui jucător e de 4.000 de euro lunar. Motiv pentru care managerul a rămas singurul român din club.
"Ar fi fost greu să aduc fotbaliști români, sunt prea scumpi". Pe lângă scumpete, jucătorii din Liga 1 ar mai fi venit cu un minus: le-ar fi fost greu să se adapteze într-un club atât de mic. Care ar fi atracția să pleci în străinătate și să nimerești la o formație a cărei parcare nu conține mașini de sute de mii de euro?
Alibec a costat aproape cât bugetul pe un an al echipei lui Stanciu și tocmai și-a cumpărat o mașină McLaren de peste 150.000 de euro.
Drumul la antrenamentele lui Akko nu se face cu bolizi decupați de pe coperțile revistelor. Daniel are jucători titulari care fac naveta de la Haifa sau chiar de la Tel Aviv.
O sută de kilometri cu trenul în fiecare zi. Fotbaliștii coboară cu geanta în spate și transpiră instant. Diferența de la aerul condiționat din vagon la cele 35 de grade de afară mai topește din energia unui fotbalist profesionist. Condițiile speciale îl obligă pe Stanciu să-și concentreze scoutingul pe localnici care cunosc situația.
Și care sunt obișnuiți cu disciplina, inclusiv cu naveta. Sunt oameni care au făcut armata. În Israel e obligatoriu stagiul militar, bărbații fac trei ani, nu contează că sunt fotbaliști, muncitori în construcții sau chelneri care plimbă biban de mare și suc de mentă cât e ziua de lungă.
"Luptați ca Napoelon!"
Amiciția cu un impresar israelian i-a facilitat lui Daniel experiența de expat. "Dudu Dahan, un agent cu care sunt prieten, m-a recomandat șefilor clubului și tot el m-a ajutat să alcătuiesc lotul. Clubul e susținut de primărie și primarul mă simpatizează, m-a sprijinit de când am ajuns. La prezentare chiar a avut un discurs plin cu complimente pentru mine, l-au publicat și în ziarele mari din Israel".
Pasiunea pentru fotbal în orașele mari l-a uimit pe Daniel: "Am fost invitat într-o emisiune TV și când am mers într-un restaurant în Tel Aviv, după câteva zile, a venit un tip la masă: "Aaa, tu ești ăla de la televizor! Te-am văzut, ești șef la Akko!".
Stanciu încearcă să-și convingă jucătorii că se pot salva de la retrogradare. În etapa următoare va avea derby cu Raanana, o adversară directă în lupta pentru supraviețuire. Ca să impulsioneze echipa, adună lotul în jurul lui înaintea unui antrenament: "Dacă jucați într-un oraș în care a luptat Napoleon, trebuie să vă bateți și voi la fel! Orașul merită să aibă un loc în prima ligă!".
Mesajul reprodus de un translator nu sună extrem de convingător în limba română. L-ar mișca Dică pe Alibec dacă i-ar vorbi despre Mihai Viteazul? Probabil că nu. Poate în Israel funcționează mai bine cererea unui sacrificiu și comparația cu un mare comandant din istorie.
Românul scapă de griji în timpul în care nu e la stadionul pietruit, la doi pași de portul pe care l-a bombardat Napoleon în urmă cu mai mult de două secole. E vizitat la Akko de prietena lui, Mălina, și se poate simți ca într-o vacanță perfectă: locuri de vizitat în timpul liber, un job de vis pentru un pasionat de fotbal.
Seara, după antrenamente, căldura se mai duce, pe câmpurile de la marginea orașului se văd nori ca o ceață, niște promisiuni pentru răcoarea care va să vină după apus. Evreii și arabii profită de temperatura suportabilă pe terase cu televizoare potrivite pe meciuri de fotbal.
"Alimentația, pregătirea diferă. Aici nu se fac cantonamente înainte sau după meciuri, ceea ce poate să afecteze rezultatele. E nevoie de disciplină mai mare"
"Încerc să fac aici ce n-am putut să fac în România: un club care să se autofinanțeze, să trăiască exclusiv din ce produce, fără injecții de la un patron"
Daniel Stanciu
6 jucători străini are voie să dețină în lot un club din Israel, dintre care 5 pot fi titulari
ECHIPE PROBABILE:
Beer Sheva: Goresh - Broun, Taha, Elhamed - Elo, Radi, Ogu, Melikson, Korhut - Sahar, Pekhart
Rezerve: Haimov, Ghadir, Tony, Einbinder, Ohana, Zrihan, Cuenca
Antrenor: Barak Bakhar
FCSB: Fl. Niță - R. Benzar, Bălașa, Planici, Momcilovici - Nedelcu, Ov. Popescu - D. Man, Budescu, Teixeira - Fl. Tănase
Rezerve: Vlad, Larie, L. Filip, J.Morais, De Amorim, Fl. Coman, Gnohere
Antrenor: Nicolae Dică
Hapoel Beer Sheva - FCSB are loc joi, de la ora 20:00. Meciul este în direct pe ProTV și TV Telekom Sport și va fi liveTEXT pe GSP.RO.
CLASAMENTUL GRUPEI G
1. FCSB | 5-1 | 6p |
2. Plzen | 3-4 | 3p |
3. Beer Sheva | 3-4 | 3p |
4. Lugano | 2-4 | 0p |
- S-au jucat: FCSB - Plzen 3-0, Beer Sheva - Lugano 2-1, Lugano - FCSB 1-2, Plzen - Beer Sheva 3-1
- Etapa viitoare (19 octombrie, ora 20:00): Beer Sheva - FCSB, Plzen - Lugano
{{text}}