GSP special   •   Investigatie   •   DOSARUL BOCHUM

EXCLUSIV Fotbalist crescut la Steaua și Școala Gică Popescu, numit în dosarul de trucare de meciuri din Germania! Legături cu cluburi suspecte: “Toți pariem. Dar sume mici, nu am ponturi”

Articol de Costin Ștucan   —  luni, 23 octombrie 2017

Gazeta a avut acces la Dosarul Bochum, cel mai mare caz de trucare de meciuri investigat de procurorii germani, și prezintă azi o nouă legătură cu fotbalul românesc.

În timp ce documentau tehnic tentativa ratată de trucare pentru pariuri a amicalului Dinamo București - Slavija Sarajevo, procurorii germani au aflat că Dragan Kulina, președintele clubului bosniac, “a făcut un transfer în vederea unor pariuri ilegale”. Concluzia interceptată de anchetatori era trasă în discuțiile conspirative purtate la telefon de doi interlopi turci stabiliți în Germania, implicați activ în trucarea de meciuri.

Rețeaua acționa din Germania. Lideri erau croații Ante Sapina și Marijo Cvrtak, persoane dubioase din diaspora turcă asigurau finanțarea blaturilor, iar pariurile erau plasate în Europa și Asia, prin intermediul unei firme londoneze de brokeraj, cu acționari chinezi.

Discuțiile și întâlnirile aveau loc în locații din zona metropolitană Ruhr, Berlin sau Nurnberg. De aici, aranjorii de meciuri trimiteau bani prin curieri în țări din toată Europa pentru a corupe jucători și președinți de cluburi. În cazul meciului Dinamo - Slavija, 30.000 de euro au plecat la Sarajevo, fiind destinați președintelui Kulina, dar partida nu a putut fi aranjată din cauza unei erori comise de casele de pariuri. În loc de Slavija Sarajevo, bookmakerii au scris Slavija Sofia. Când gafa a fost remediată, jocul a fost scos din ofertă.


Era februarie 2009, iar Slavija Sarajevo făcuse în acea iarnă trei transferuri, nominalizate de anchetatori într-una dintre filele Dosarului Bochum:

  • Sașa Zimonjic (sârb adus de la clubul suedez Mjallby)
  • Vladimir Markovic (bosniac adus de la Borac Banja Luka)
  • Valentin Cristian Muscalu (român adus de la Saint Trond)

Unul dintre cei trei, spun procurorii, era adus pentru a participa la aranjamente.

A entuziasmat un campion mondial


Singurul dintre cei trei care avea legături vizibile cu Germania era Muscalu.

Crescut la Steaua și trecut apoi pe la școala lui Gică Popescu și prin cea de la Nucet - deținută de Anghel Iordănescu, omul de afaceri Liviu Galan și de antrenorul israelian Shlomo Sharf -, Muscalu a ajuns acum la 28 de ani și spune că s-a retras neoficial din fotbal de trei ani. În vară, a semnat cu Rapid, în Liga 4, însă nu a primit cartea verde.



Cristian Muscalu, în tricoul Ceahlăului, în duel cu Tibi Bălan de la Sportul. Sursă: GSP

Muscalu a jucat pentru 10 cluburi din Belgia, Bosnia, Azerbaidjan, Bulgaria, Polonia, România, Serbia, Portugalia și Anglia. Gazeta a descoperit că trei dintre aceste echipe au avut legături cu mafia pariurilor!

12 echipefigurează pe profilul lui Muscalu de pe Transfermarkt: FC Koln U-19, Jiul, St. Trond, Slavija Sarajevo, FK Baku, Cernomoreț Burgas, Tur Turek, Ceahlăul, Vozvodac, Beira-Mar, FC Caransebeș și Poole FC

La 15 ani, Muscalu a ajuns la Dortmund, în casa lui Marcel Răducanu. “A venit cu fratele și cu tatăl lui, au stat două săptămâni la mine. I-am ținut și i-am dus la probe la Koln. Cristi era o bijuterie de jucător. Stângaci, avea o tehnică foarte bună. Avea un șut foarte bun. Când l-a văzut Overath (n.red. - Wolfgang Overath, campion mondial cu Germania în 1974 și președintele lui FC Koln până în 2011), mi-a zis: “Marcele, de unde l-ai adus pe ăsta? E o bijuterie”, povestește fostul jucător de la Steaua și Borussia, fugit în Germania în 1981.

“Eram cel mai bun fotbalist de 15 ani pe care-l avusese România în ultimii 20 de ani. Aveam niște calități pe care le avea doar Cristiano Ronaldo și atât”

Cristian Muscalu

Muscalu a rămas doi ani la Koln, dar nu avea drept de joc. Clubul îi asigura cazarea într-o familie din oraș, împreună cu un croat. Tot atunci, tânărul a semnat un contract de impresariat cu sârbul Rade Gavrilovic. “Era prieten, cunoștință cu Marcel Răducanu. Au vrut să facă niște chestii împreună. M-au dus la Bayern Munchen în probe, dar n-am rămas acolo din cauza lor”, susține Muscalu.

Marcel Răducanu are o altă explicație pentru eșecul jucătorului. “A găsit o fată, o nemțoaică, și fraierul, că fraier a fost, în loc să-și vadă de treaba lui s-a apucat să trimită un mail la Bayer Leverkusen. Koln și Leverkusen se au ca Steaua și Dinamo. M-a sunat Overath și mi-a zis: “Ia-l de aici că-l iau la bătaie!”. Păcat de el că nu și-a văzut de treabă. Era golănaș, se apucase de alte lucruri care nu aveau treabă cu fotbalul. Cred că la 16-17 ani debuta în Bundesliga dacă își făcea treaba”.

Fostul internațional român confirmă că l-a îndreptat pe Muscalu spre agentul sârb stabilit în Dusseldorf, un oraș din zona metropolitană Ruhr. “I-am angajat eu impresar un prieten de-al meu, un iugoslav. Numele lui e Rade Gavrilovic, sunt foarte bun prieten cu el. A băgat și ăla vreo 40.000 de euro în Muscalu, în țoale, telefoane”.



Misteriosul Rade Gavrilovic, impresarul sârb care susține pe pagina sa de Facebook că lucrează pentru o firmă egipteană specializată în organizarea de târguri. Sursă: Facebook

Denunț nemțesc: Rade are jucători suspecți

O căutare după numele Gavrilovic printre filele dosarului de trucare de meciuri scoate la iveală un denunț primit de procuratura din Bochum în 18 decembrie 2009. În Germania, cetățenii sunt încurajați să anunțe autoritățile dacă au suspiciuni privind fapte penale. În caz contrar, pot fi acuzați de tăinuire.

Denunțătorul îi informează pe procurorii din Bochum, oraș important din regiunea Ruhr, că grupările de aranjori de meciuri sunt conduse de persoane din fosta Iugoslavie care folosesc cu predilecție jucători din aceeași zonă. În denunț este nominalizat un ex-iugoslav. Numele lui? Radoslav “Rade” Gavrilovic.

“Nu a acționat niciodată direct ca agent, dar folosește diferiți avocați care lucrează oficial ca impresari. Domnul Gavrilovic are contacte foarte bune printre jucători, antrenori și oficiali la cluburi din Germania, fosta Iugoslavie, Spania și Anglia. O mare parte dintre jucătorii săi nu are categoric nicio legătură cu scandalul trucării de meciuri. Cu alții, însă, există o certă suspiciune. Rolul lui Gavrilovic trebuie investigat suplimentar. Din nefericire, nu putem oferi mai multe dovezi”.

“Nu am avut mare legătură cu Rade, un timp nu ne-am mai văzut. M-a invitat la nuntă acum vreo 7-8 ani, dar n-am putut să mă duc. Cred că a fost deranjat. Acum un an ne-am revăzut, iar acum m-a felicitat de ziua mea”

Marcel Răducanu

Pe lângă Gavrilovic, în același denunț mai este numită o singură persoană, cetățeanul turc Seyfullah Polat. Detaliile sunt impresionante:

“În Dortmund, există o casă de pariuri care este deținută (cel puțin neoficial) de un turc sau un kurd numit “Sefula” (n.red. - procurorii l-au identificat în descriere pe Seyfullah Polat). Acum doi ani, un italian a fost omorât în acea casă de pariuri. Sefula a stat la închisoare mai mulți ani pentru crimă. Are arme de foc, poartă des arme și e escortat de oameni înarmați. În casa lui de pariuri sunt plasate pariuri ilegale la anumite intervale. În plus, anumite sume de bani sunt “spălate”. Toată afacerea este tolerată de detectivii de la poliția din Dortmund. Raidurile lor nu găsesc niciodată nimic. Cu siguranță nu este doar un zvon faptul că oficiali importanți de la poliția din Dortmund sunt reduși la tăcere cu șpăgi mari. Sefula obține în mod regulat informații de la poliția criminală din Dortmund”.

Procurorii au făcut verificări și au descoperit că italianul ucis lucra la casa de pariuri respectivă, iar agresorul, un german, era fiul unui ofițer de poliție! Motivele crimei nu au fost elucidate. Procurorii nu au putut proba acuzațiile de corupere a ofițerilor din Dortmund. În schimb, au descoperit că Seyfullah Polat și Deniz Celik, partenerul lui Cvrtak și finanțatorul unora dintre blaturile documentate în Dosarul Bochum, se cunoșteau și - mai mult - au avut un conflict teritorial, degenerat într-o încăierare între oamenii lor.

Verificările în cazul lui Rade Gavrilovic au scos la iveală o arestare în 2008 pentru “bancrută”. “Nu a fost descoperită deocamdată nicio dovadă privind implicarea sa în fraudă sportivă”, au scris anchetatorii într-un raport preliminar.

Ulterior, nu mai există nicio referire la Gavrilovic în cele 15.000 de file ale dosarului. Sârbul nu a putut fi contactat de Gazetă pe niciunul dintre numerele sale de telefon pentru a comenta prezența în dosar.

Pe Google nu există nicio statistică oficială în privința jucătorilor reprezentați de el. Totuși, unul dintre fotbaliștii importanți aflați sub contract cu Gavrilovic este compatriotul său, Filip Kostic, un mijlocaș vândut în 2016 de Stuttgart la Hamburger SV pentru 14 milioane de euro.



Semnătura lui Rade Gavrilovic pe contractul lui Kostic la Stuttgart. Președinte era fostul internațional german de origine croată, Fredi Bobic. Tot Bobic era șef la Cernomoreț Burgas, când Gavrilovic l-a dus pe Muscalu la clubul bulgar. Sursă: Football Leaks

Contracte false făcute de Rade

Urma lui Gavrilovic apare din abundență în cariera lui Cristian Muscalu. “Rade m-a dus peste tot. M-a luat de când eram copil și mi-a băgat în cap că sunt foarte bun. Era rău, genul de șmecher. Dar un șmecher mai finuț, care vorbea despre fotbal în alte jargoane”, povestește Muscalu.

În 2009, pe baza relațiilor sale, Rade Gavrilovic l-a plasat pe român la Slavija Sarajevo, într-o perioadă în care grupul croato-turc din Germania a încercat să trucheze sau a trucat mai multe meciuri ale echipei din Bosnia. Ulterior, antrenorul secund al Slavijei, Aleksandar Bozovici, a fost suspendat pentru complicitate cu Marijo Cvrtak, croatul condamnat la 5 ani și jumătate de închisoare pentru rolul său în Dosarul Bochum.

Muscalu a jucat regulat la Slavija în acea primăvară. “Nu mi-a propus nimeni niciodată să truchez vreun meci”, susține el. Din cauza unei accidentări grave la gleznă suferite înainte de finala Cupei Bosniei, mijlocașul a ratat un transfer la Hertha Berlin, intermediat de același Gavrilovic.

Următoarea lui destinație a fost FK Baku, în Azerbaidjan. Rade Gavrilovic a perfectat și această mutare. Povestește Muscalu: “Contractele făcute de Rade nu erau reale. De aia am și avut un scandal în Azerbaidjan. El a luat o sumă de bani foarte bună, a luat 300.000 pe mine. A făcut înțelegere cu clubul, eu plecasem gratis de la Slavija și trebuia să iau 200-300.000 la semnătură. El a făcut înțelegere cu clubul să-i dea lui o sumă, iar eu am luat 60.000 de euro”.

Raport UEFA: meciuri suspecte la FK Baku

Patronul lui FK Baku este Hafiz Mammadov, un om de afaceri care în ultimii ani a apărut ca sponsor la Atletico Madrid și ca finanțator la clubul englez Sheffield Wednesday și la gruparea franceză Lens, de unde a ieșit după ce a fost acuzat că nu a investit sumele promise. Îmbogățit în urma contractelor cu statul azer, Mammadov are conexiuni politice importante. Fiul unuia dintre partenerii săi de afaceri apropiați deține franciza Trump Tower în Azerbaidjan, iar unul dintre fiii lui Hafiz, Kenan, ocupă poziția de consul onorific al Croației în țara sa.



Hafiz Mammadov și Jean Pierre Papin, în momentul preluării lui RC Lens. Azerul a părăsit clubul, fiind acuzat că nu și-a respectat obligațiile

Bănuit de procurorii germani că ar fi fost transferat la Sarajevo de mafia croată, Muscalu susține că era preferatul lui Mammadov. “Patronul nu avea nicio treabă cu fotbalul, dar băga banii în draci. El m-a cunoscut pe mine la un meci în Bosnia. A venit la meci. Se uita în tribune după gagici. Îi ziceam “Boss”. Ne mai dădea 2.000-3.000, bani de buzunar. Mi-a zis în engleză, fără traducător, “I love you very much. You good man”.

Curios, în perioada în care Muscalu spune că Mammadov a venit la Sarajevo, unul dintre membrii bosniaci ai rețelei de trucare de meciuri le promitea unor antrenori și oficiali de club locali o “investiție majoră din Azerbaidjan”. Nu există, însă, nicio dovadă clară că finanțarea urma să fie făcută de Mammadov.

În schimb, există certitudinea că echipa miliardarului azer, FK Baku, a fost implicată în meciuri vizate de mafia pariurilor. Într-un raport confidențial al UEFA la care Gazeta a avut acces, ofițerii de integritate ai forului european scriu că fundașul african Ibrahim Kargbo este “un individ suspect. A evoluat în trei meciuri suspecte în perioada petrecută la FK Baku”. UEFA consideră “suspect” un meci doar pe baza unor criterii foarte riguroase, iar avertizările emise au valoare de probă în instanțele sportive.



Extras din raportul confidențial UEFA. Ibrahim Kargbo este o "persoană suspectă". Sursă: Football Leaks

6 români

au jucat în ultimii 13 ani la FK Baku: Marius Șuleap, Cristian Ionescu, Mihai Panc, Cristian Muscalu, Daniel Oprița și Marius Pena

Muscalu și Kargbo au jucat în perioade diferite la Baku. “Am prins un singur meci acolo, apoi am plecat la Burgas, dus tot de Gavrilovic. Nu mi-a propus nimeni nici acolo să aranjez meciuri”, spune românul.

El a plecat de la Baku în ianuarie 2010, Kargbo a venit în Azerbaidjan în iulie 2010. Implicarea africanului în partide aranjate (din prima ligă olandeză și la naționala Sierra Leone) a fost ulterior dovedită, iar jucătorul a primit o suspendare pe viață!

Rețeaua chineză, Scafuro și Muscalu

Numele lui apare în raportul UEFA în 2015, după ce Kargbo se transferase la clubul portughez de liga secundă Atletico Clube de Portugal. Echipa era deținută de firma chineză Anping, un paravan pentru mafia asiatică a pariurilor. E aceeași companie - condusă de un anume Eric Mao - care a finanțat cluburi din țările baltice, Irlanda, dar și echipa de Liga 2, Academica Clinceni, cu scopul ascuns de a truca jocuri!

În momentul intrării la Clinceni, în 2016, chinezii au folosit ca interfață două personaje: românul Alexandru Dragomir, fost jucător la Dinamo suspendat ulterior de FRF pentru tentativă de aranjament, și un italian extrem de controversat, Omar Scafuro. Primul a venit ca președinte, al doilea a apărut în Consiliul de Administrație ca reprezentant al investitorilor chinezi!

Același Scafuro figurase, însă, în 2014 ca președinte al Consiliului de Administrație la clubul portughez de ligă secundă Beira-Mar. Unul dintre transferurile făcute de Beira-Mar în mandatul italianului asociat cu mafia chineză a pariurilor a fost chiar Cristian Muscalu!



Italienii Omar Scafuro (stânga) și Daniele Fortunato (dreapta), președintele CA, respectiv, antrenorul de la Beira-Mar

“Sunt foarte mulți jucători în România care joacă, fotbaliști care bagă mulți bani la pariuri, dar nu o să vorbesc niciodată. Respect fotbalul mai mult ca orice, dar fotbalul din cauza asta s-a stricat”

Cristian Muscalu

Contractul fotbalistului român din Portugalia se află în baza de date Football Leaks. În cele 5 luni rămase din sezonul 2013/2014, Muscalu urma să primească un salariu lunar de 2.000 de euro. Ulterior, suma creștea la 2.166 de euro. Dacă Beira-Mar ar fi promovat în prima ligă, salariul urca la 6.500 de euro lunar. “Tot Rade m-a dus și acolo. Nu mi-am luat banii vreo patru luni și am plecat repede”, spune jucătorul care l-a recunoscut într-o poză pe Omar Scafuro, apoi a revenit și a susținut că l-a confundat cu antrenorul Daniele Fortunato. “Seamănă mult”.

Bilete la pariuri pe Facebook

Muscalu râde când este informat despre coincidența dintre transferurile sale și implicarea mafiei pariurilor la cluburile la care a fost dus de Rade Gavrilovic. “Mă surprinde foarte tare. O să vorbesc și cu Rade. Am 21 de ani de fotbal și am schimbat 10 cluburi. Dacă mă îmbogățeam din pariuri, trebuia să parchez aici un ML. Dacă m-ai fi văzut cu un Porsche și plin de bani, mai ziceam”.



Prima filă a contractului lui Muscalu cu Beira-Mar. Sursă: Football Leaks

Acum câțiva ani, Muscalu scria pe profilul său de AskFm: “Cu toata modestia, sunt un copil de 24 de ani care s-a plimbat și s-a distrat și a cheltuit mai mult decât unu’ de 50 de ani..”.

Întrebat de Gazetă câți bani a irosit și din ce cauză, fotbalistul admite: “Am cheltuit 100.000 sau 200.000 de euro, asta înseamnă să ai bani cât un om mare. Am făcut casă la familie, mi-am ajutat frații, dar nu sunt bogat. N-am avut probleme de astea, cu case de pariuri, cu bilete de pariuri, am avut problemele mele personale. În loc să mă axez pe fotbal… Am greșit. Am fost afemeiat. N-aveam minte. Acum stau, regret și mi-e greu. Duc o viață modestă, am doi copii de crescut”.

La o cafenea din centrul Bucureștiului, Muscalu își aprinde țigară după țigară. Spune că a terminat relația cu Rade Gavrilovic de “vreo șase ani”: “M-a păcălit la bani”. La un moment dat, reporterul îl întreabă dacă fratele său, fost jucător la Gloria Buzău, pariază.

“Nu”, răspunde scurt.

Pe profilurile lor, Alberto și Cristian Muscalu postează câteva bilete de pariuri pierzătoare. Întrebat despre aceste imagini, jucătorul plimbat în cariera sa prin toată Europa admite:

“Toți pariem. Și eu pariez. Mai joc o ruletă, fac un bilet la pariuri. Dar nu sunt sume. 15, 20 de lei. Nu am ponturi, nu alerg după ponturi”.

Conform regulamentului FRF, un jucător care pariază riscă o suspendare de 2 ani și o amendă de 300.000 de lei.

În episoadele următoare, Gazeta va scrie despre apariția clubului CFR Cluj în Dosarul Bochum și despre minciunile lui Laurențiu Reghecampf în privința implicării sale în dosarele de trucare de meciuri din Germania.

CUM ACȚIONA MAFIA PARIURILOR DIN GERMANIA ȘI LEGĂTURILE CU FOTBALUL ROMÂNESC

EXCLUSIV Dosarul Bochum: Gazeta a investigat legăturile rețelei germane de trucare de meciuri cu fotbalul românesc » Ghidul unui aranjor: cum se pariază în Asia fără a fi detectat

Dosarul Bochum: meci din Liga 1 oferit mafiei pariurilor și investigat de procurorii germani » Cât s-a pariat și ce spune un jucător prezent pe teren: “Se făcea cu știința antrenorului. El și cu sârbii lui”

EXCLUSIV De ce a eșuat mafia pariurilor din Germania în tentativa de a truca un meci al lui Dinamo: ”200.000 de euro de pariat și 30.000 pentru președinte”

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.