Alinierea "tricolorilor" în fața unor adversari conduși de selecționeri români nu e o premieră. Acum 43 de ani, România evolua într-un amical contra Franței, care-l avea pe bancă pe Ștefan Kovacs.
Kovacs preluase Ajaxul în 1971 și, vreme de doi ani, câștigase cam tot ce se putea. Două Cupe ale Campionilor Europeni, tot atâtea titluri naționale, Cupe ale Olandei sau Cupe Intercontinentale.
În 1973, la 53 de ani, Kovacs se despărțea de "lăncieri", primea cadou o mașină de la elevii săi, până atunci mergea la antrenamente cu bicicleta, nu avea permis de conducere, și dădea curs ofertei Federației franceze.
Parizer și pâine caldă
Lua reprezentativa "cocoșilor" într-un moment prost, al ratării calificării la CM 1974, și avea să rateze și următoarea campanie, pentru Europenele din 1976. În total, nea Piști a stat pe banca "les bleus" 15 meciuri. 6 victorii, 4 remize, 5 înfrângeri.
A fost unul din cei doar doi selecționeri străini din istoria naționalei franceze, celălalt numindu-se Jose Arribas și conducând Franța doar 4 partide, în 1966.
Kovacs avea biroul în centrul Parisului și își servea invitații cu nelipsitul whisky, iar de mâncare le dădea, pe o față de masă improvizată din ziare, parizer și pâine caldă de la "boulangeria" din colț.
"Nu te chinui să tai, Ioane, ia și rupe!", i-a spus lui Ioan Chirilă, pe care-l avea oaspete la FFF. După terminarea contractului, la sfârșitul lui 1975, Kovacs prelua reprezentativa României și avea ca primă adversară echipa olimpică a... Franței!
Debutanții lui nea Tinel
La 23 martie 1974, într-o seară de sâmbătă, pe Parc des Princes se intonau mai întâi "Te slăvim, Românie!" (imnul nostru național din acea vreme), apoi "La Marseillaise". La francezi jucau viitorul selecționer Henri Michel, portarul Bertrand-Demanes, stoperii de culoare Adams și Tresor sau frații Revelli, Herve și Patrick, de origine argentiniană, de la viitoarea mare echipă a lui Saint-Etienne.
A câștigat Franța cu 1-0, golul l-a marcat aripa stângă Bereta din lovitură liberă, dar România a jucat curajos, mai ales că selecționerul Valentin Stănescu a trimis în teren mai mulți debutanți.
Pe lângă Ilie Balaci, 17 ani și jumătate, mai îmbrăcau în premieră tricoul naționalei Dumitru Antonescu (Farul), Teo Anghelini (Steagul Roșu Brașov), Gheorghe Cristache (Steaua), Aurică Beldeanu (CSM Reșița), și Attila Kun (UTA).
Drama lui Adams
Jean Pierre Adams (26 de ani atunci) era un stoper de culoare puternic, originar din Senegal. Legitimat la PSG (a mai jucat la Nîmes și Nice), făcea pereche în centrul apărării cu marele Marius Tresor.
Acum are 69, dar din 1982, adică de 35 de ani, se află într-o stare vegetativă care-i permite doar să clipească, să respire și să digere mâncarea! Atunci, în 1982, când avea 34 de ani și încă juca, s-a dus să-și opereze ligamentele încrucișate. I s-a greșit doza de anestezic și n-a mai putut fi trezit!
23 martie 1974, Paris, Stadion Parc des Princes
Franța - Românie 1-0 (0-0)
A marcat: Bereta (59)
Arbitru John Homewood (Anglia)
- Franța: Bertrand-Demanes - Vanucci, Tresor, Adams, Bracci - Guillou, H. Michel (cpt.), Chiesa - Dalger (58 P. Revelli), H. Revelli (82 Berdoll), Bereta. Antrenor: Ștefan Kovacs
- România: N. Răducanu - Anghelini, Antonescu, Dinu (cpt.), Cristache - Balaci (74 Hajnal), Beldeanu, Iordănescu - Troi (70 M. Sandu), Dumitrache, Kun. Antrenori Valentin Stănescu și Robert Cosmoc
{{text}}