Tragedie

Moartea Regelui Mihai » Momente inedite din relația Casei Regale cu fotbalul (3): De la arena "Principele Carol" la "Republicii"

Articol de Alin Buzărin  —  Tuesday, 05 December 2017

Editorialistul GSP Alin Buzărin povestește momente inedite din relația Casei Regale cu fotbalul. 

STADIONUL ”PRINCIPELE CAROL”

Toată lumea a știut arena din Dealul Spirii, demolată de comuniști în 1984 pentru a face loc Casei Poporului, drept Stadionul Republicii. Cu 30.000 de locuri, situat în centrul orașului, ”Republicii” nu era numai locul de disputare al meciurilor de fotbal, inclusiv renumitele cuplaje, ci și o arenă perfectă pentru atletism. La începutul anilor șaizeci, când Iolanda Balaș era în luptă cu propriile recorduri, crainicul stadionului anunța ”Liniște, sare Iolanda Balaș!”. Tot pe ”Republicii” a alergat la începutul anilor cincizeci și Emil Zatopek, celebrul mare atlet cehoslovac.

Cei mai în vârstă sau pasionații de arhive își aduc aminde că în anii treizeci, înainte de a fi distrus aproape complet de bombardamentul din 4 aprilie 1944, stadionul de numea ONEF sau ANEF (Academia Națională pentru Educație Fizică). Dar, în momentul inaugurării sale, stadionul s-a numit ”Principele Carol”.

Construit după planurile arhitecților Horia Creangă (1892-1943, nepotul lui Ion Creangă) și Marcel Iancu, stadionul era considerat cel mai modern din intreg Estul Europei. A fost inaugurat la 9 mai 1926 în prezența lui Carol al Doilea, și se numea ”Principele Carol” pentru că la acea dată Carol era încă Principe, având să devină Rege abia un an mai târziu, în 1927, după moartea tatălui său, Regele Ferdinand.



Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.