Fotbal   •   Nationala   •   ECHIPA NAȚIONALĂ

OPINIE 3 observații după Ziua Naționalelor: cum am pierdut un duo important la tineret și ce nu îl ajută pe Cosmin Contra

Articol de Răzvan Luţac   —  marți, 14 noiembrie 2017

Lucru mai rar întâlnit, azi au jucat atât seniorii României, cât și "naționalele" U19 și U21. Primii în amicalul de la București contra Olandei, 0-3, tinerii în campaniile de calificare pentru Euro 2018 și Euro 2019 la categoriile lor de vârstă

Mai mult, pentru ca oglinda zilei să fie completă, fiecare trupă a obținut un rezultat diferit. Dacă primii, U19, au ucis Gibraltarul, 8-0, și vor fi capi de serie în turul de elită premergător Europeanului, "tineretul" U21 a făcut 0-0 în Țara Galilor, cu doi oameni mai puțin, și irosește din elanul avut în fața Portugaliei. 

Iar "naționala" lui Contra a pierdut clar amicalul cu una dintre cele mai bune formații care lipsesc de la Campionatul Mondial. 

1) SUPER VARIANTE PENTRU SENIORI ȘI U21!


Turneul câștigat cu maximum de puncte în Grecia (2-1 cu gazdele, 2-1 cu Rusia, 8-0 cu Gibraltar) scoate la înaintare câteva nume.

Dacă de Olimpiu Moruțan s-a discutat foarte des în 2017, și Alex Mățan de la Viitorul, azi căpitan și marcator a patru goluri, a încântat.

Ambii pot fi soluții pentru echipa națională U21. Care mai joacă abia în toamna lui 2018, după un eventual turneu final al tinerilor U19. Mai mult, Sântean (Slavia Praga) s-a remarcat și el în prima partidă.

În plus, "dubla" lui Robert Moldoveanu îl recomandă pe dinamovist drept o soluție pentru Vasile Miriuță, rămas cu din ce în ce mai puțini fotbaliști în lot. Moldoveanu a avut o contribuție însemnată și în victoria cu Rusia, 2-1.


 2) LA TINERET AM PIERDUT UN DUO IMPORTANT

Deși a făcut egal, 0-0, România continuă să conducă grupa preliminară pentru Euro 2019. Ce-i drept, Portugalia are două meciuri în minus și, cu o victorie în retur, în meciul direct, pornește cu prima șansă la locul 1. 

Astfel, nu ne permitem să venim cu 0 puncte din Portugalia. Mai mult, cu Pușcaș și Marin eliminați, Isăilă va avea două variante în minus pentru meciul de foc din septembrie anul viitor.

Cu toate acestea, șansele rămân, în continuare, însemnate. Gândiți-vă să vă treziți, ca șofer bucureștean, cu doar două mașini în față la un semafor pe bulevardul Magheru luni seară, la ora 17:00.

Cam asta înseamnă șansa "tricolorilor" de acum, calificați, în istorie, la un singur turneu final din 21. Mai ales când ai în grupă 4 adversare bune spre foarte bune. Portugalia, Elveția, Țara Galilor, Bosnia.

Spre deosebire de șoferii bucureșteni, "tineretul" încă speră.

3) MONDIALUL ALTERNATIV NU NE AJUTĂ ÎNCĂ

După ce 15 state, în frunte cu URSS și Germania de Est, au boicotat Jocurile Olimpice din 1984, și-au făcut o proprie Olimpiadă. Jocurile Prieteniei, o alternativă pentru JO de la Los Angeles, SUA.

Ideea unui Campionat Mondial alternativ, deși dezbătută în trecut, n-ar fi o soluție pentru România. Deși ar fi spectaculos să joci împotriva Italiei, Olandei, Statelor Unite, Ucrainei sau Țării Galilor, țări care au ratat prezența la CM din Rusia, Cosmin Contra are încă de pus la punct un nucleu care ar trebui să intre în turbină toamna viitoare, când începe Liga Națiunilor.

Până atunci, Babel a marcat după 9 ani la echipa națională. Și, din 6 reușite, are 2 împotriva României. Primul l-a dat pe Giulești. 

Era o idee să fie introdus, fie și pentru câteva minute, Bogdan Lobonț, într-o reeditare a meciurilor în care batavii veneau în România cu Van Nistelrooy și Cocu.

Nu sună romantic?

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.