Fotbal   •   Liga 4   •   RAPID - VENUS

Meci de liga a 4-a cu parfum interbelic » "Pe gazon, valsul își înmulțește piruetele. E una din marile zile ale Rapidului"

Articol de Octavian Pescaru   —  sâmbătă, 18 noiembrie 2017

Astăzi, de la ora 19:15, Giuleștiul, cel mai bătrân și mai încărcat de amintiri stadion al României, va găzdui pentru ultima oară un meci Rapid-Venus. În primăvara lui 2018, bunicul Giulești își va da obștescul sfârșit, urmând ca apoi să renască într-o nouă înfățișare pentru Euro 2020.

În anul de grație 2017 nu mai este în viață niciun martor ocular al derbyurilor Rapid-Venus, dar Biblia rapidistului, "Glasul roților de tren", poate cea mai frumoasă carte scrisă de Ioan Chirilă, va fi întotdeauna o oglindă a meciurilor de poveste dintre negri și vișinii.



Finala de Cupa României din 1940 jucată de 4 ori și adjudecată în cele din urmă de giuleșteni, după 2-2, 4-4, 2-2 și 2-1, ori semifinala din 1938 rejucată după ce rapidiștii Baratky, Vintilă, Auer și Rafinschi fuseseră arestați la ordinul lui Gabriel Marinescu, președinte al Venusului și prefect al Poliției, sunt povești ale fotbalului românesc așternute pe hârtie într-un stil inegalabil de Ioan Chirilă.







Cât a înflorit și cât e adevăr în ceea ce a scris Ioan Chirilă nici nu mai contează. Important e că datorită lui ne putem imagina cum «Împăratul» Gavrilă Marinescu, omul lui Carol al ll-lea, "nu mai poate suporta umilirea. Se ridică de pe scaun și pornește spre ieșire aproape alergând. Uralele de afară acoperă înjurăturile generalului asmuțit și de gulerul care nu se mai încheie. Pe gazon, valsul își înmulțește piruetele. E una din marile zile ale Rapidului. E una din zilele acelea rare când centrările intră în poartă, cu boltă, când stopul greșit devine pasă dintr-o bucată, când voleul destinat extremei se fofilează spre păianjenul porții adverse".

"Între Venus și Rapid"

De 8 ori campioană a României, Venus i-a suflat Rapidului la mustață titlul în două rânduri, în vreme ce giuleștenii s-au răzbunat în Cupa României, trofeu pe care venusiștii nu l-au câștigat niciodată, pierzând în 1940 finala chiar în fața Rapidului. Rivalitatea dintre Venus și Rapid în anii ’30 era foarte mare și, în consecință, se regăsea în toate straturile societății.



Drept dovadă, pornind de la rivalitatea dintre giuleșteni și venusiști, în 1939, marele regizor Sică Alexandrescu a pus în scenă, la «Teatrul Comedia», care își ținea spectacolele în incinta Teatrului Odeon de astăzi, piesa intitulată "Între Venus și Rapid".



Cât de longevivă a fost această reprezentație pe scena teatrului bucureștean nu pot spune nici măcar istoricii de profil din ziua de azi, dar piesa a avut o distribuție de calibru pentru vremea aceea.





Sigur, astăzi nu mai există numele grele ale Venusului sau Rapidului, frații Vâlcov, Albu, Sfera, Ionică Bogdan, Cossini, Roșculeț sau Cuedan, însă chiar și așa, chiar și la liga a 4-a, un meci Rapid vs Venus stârnește nostalgie și aduceri aminte. 


1942

este anul ultimului meci dintre Rapid şi Venus, câştigat de giuleşteni cu 7-2. Partida s-a jucat pe 20 iulie şi a avut loc în semifinalele Cupei României

Show more
Loading ...
Failed to load data.

Show more
Loading ...
Failed to load data.